2002-2

Expositie 2002/2003 :

Topstuk — Kopstuk

De museumconsulenten Peter Saal en Jan Sparreboom hebben zo’n 40 topstukken in de collecties van de musea in de Kop van Holland aangewezen. Het betreft de musea boven de lijn net onder Alkmaar – Hoorn. Rond deze topstukken is een heel project opgezet, met als doel het trekken van bezoekers.

Uit de collectie van het Zijper Museum is als topstuk gekozen: de documentenkist van het Hoogheemraadschap van den Hondsbossche en Duyne tot Petten uit 1730.
Deze kist is aan drie zijden fraai versierd met houtsnijwerk (onder meer de wapens van de dijkgraaf en de hoogheemraden). De kist stond in de vergaderzaal van het Hoogheemraadschap in het Gemenelandshuis (bestuurscentrum) in de Hazepolder bij Petten.

In 1975 kon de gemeentelijke commissie van de toenmalige Oudheidkamer Zijpe (het tegenwoordige Zijper Museum) dit kleinood aankopen op een veiling van Mak van Waay (onderdeel van Sotheby) in Amsterdam. Hoe en door wie de kist op de veiling is aangeboden was en bleef geheim.
Drs. Jan T. Bremer uit Wieringerwaard, in 1999 door Prins Bernard onderscheiden met de Zilveren Anjer voor zijn publicaties, is bereid gevonden het topstuk voor ons te presenteren op video.

Archiefkist

Archiefkist 1730

Kopstuk — Topstuk was te bezichtigen van 10 april 2002 tot eind 2003.