Gemeentewapen: de Zijpe [logo Zijper Museum] [logo Geregistreerd Museum]

navigatiebalk
[Homepage ZM] --> [Huidige exposities]

     

Exposities 2012

De Zijper Dorpen polderen voort

Deze expositie is te zien van 9 mei 2012 tot eind december 2013

[Expositie 2012]

Achtergrond tentoonstelling

De Zijpe

Stormen in de 12e eeuw braken op meerdere plaatsen door de duinenrij. Het "Zijper gat" (de Sipe) ontstond en de Zijpe werd een waddengebied. De huidige polder de Zijpe en Hazepolder werd, na 3 eerdere pogingen, in 1597 definitief bedijkt.

De polder werd bestuurd door het polderbestuur dat in 1795 werd vervangen door een gemeentebestuur. Deze gemeente was iets kleiner dan de huidige gemeente. Het dorp Petten was tot 1929 een zelfstandige gemeente, daarna ging het op in de gemeente Zijpe. Callantsoog werd in 1990 bij de gemeente gevoegd.

Op 1 januari 2013 zal Zijpe samengevoegd worden met de gemeenten Schagen en Harenkarspel tot de nieuwe gemeente Schagen.

Enkele cijfers over Zijpe
De gemeente Zijpe heeft een oppervlakte van 113 km2. Daarvan is 95 km2 land en 18 km2 water. Op 1 febr.2012 telde Zijpe 11.568 inwoners.

Inhoud tentoonstelling

In de tentoonstelling ziet u een presentatie de 7 dorpen van de gemeente Zijpe. De onderwerpen zijn door de vertegenwoordigers van de dorpen gekozen.
  • Burgerbrug: Dorpsvermaak, carnaval, ijsclub
  • Callantsoog: Blik op vroeger
  • Schagerbrug: Middenstand
  • Sint Maartensbrug: Oude en nieuwe locaties, dorpsgebeuren
  • Oudesluis: Wandeling door het dorp, oud en nieuw
  • Petten: Een dorp in ontwikkeling
  • 't Zand: Ondernemers.

 
Plaatsgevonden exposities (2002-2011)
Een overzicht van enkele eerder gehouden exposities is elders te vinden.
 

Niestadt Totaal

De Niestadt-fotocollectie is gebaseerd op ca. tien vuilniszakken met tienduizenden fotonegatieven gered uit de brand in 1982 van het bedrijfspandje van de (pers)fotografen gebroeders Lubert en Willem Niestadt te Schagen. In 1998 zijn de vuilniszakken in het bezit gekomen van het Zijper Museum. Dit mede naar aanleiding van een expositie in dat museum over het fotografengeslacht Niestadt, waarvan de wortels in de Zijpe lagen.
De gebroeders Niestadt fotografeerden ruwweg van 1940 tot 1980.

[De Niestadt expositie]

De ruim 80.000 gedigitaliseerde foto's zijn vooral persfoto's gemaakt voor de Schager Courant (verspreidingsgebied gemeenten Schagen, Zijpe, Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer) in de jaren 1940-1980.

In het museum zijn op de lokale PC's deze 80.000+ foto's te zien. Een selectie van ruim 5600 foto's is ook via deze website op de Niestadt Beeldbank pagina te bekijken.

Voorts worden op de expositie getoond: portretfoto's en filmfragmeneten (o.m. uit de Tweede Wereldoorlog) gemaakt door de gebroeders Niestadt.

[De Niestadt expositie]

Ook bij 'Het Geheugen van Nederland' is uitgebreid informatie te vinden van de gebroeders Niestadt en van hun fotowerk, zowel in de Nederlandse als in de Engelse taal.

Meer informatie over Niestadt is elders te vinden.

Deze "Niestadt Totaal" tentoonstelling is begin april 2003 geopend. Het betreft een permanente expositie.


 

[De voorzaal in het Zijper Museum]

En verder in het museum


Zijper Museum, Schagerweg 97b, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Laatste wijziging: 11 mei 2012
Informatie: info@zijpermuseum.nl