Niestadt in Geheugen van Nederland

De website van het Geheugen van Nederland is een digitale schatkamer waarin meer dan 833928 beelden uit 133 collecties van meer dan 100 archieven, musea en bibliotheken zijn ondergebracht.

Selectie uit de Niestadt-Collectie
Al sinds 2004 maakt een selectie van 4065 foto’s uit de Niestadt fotocollectie van het Zijper Museum  deel uit van het Geheugen van Nederland. De 4065 gekozen foto’s geven een gevarieerd beeld van het leven in de regio Schagen (Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe) in vooral de jaren 1940-1980. Met speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog (onder meer de beschieting van de munitietrein in Schagen en de onderwaterzetting van de Wieringermeer in april 1945), de West-Friese folkloremarkten, de Paasveetentoonstellingen, de lepelaarskolonie in het Zwanenwater, het bloemencorso in Winkel en de drafsport. Voorts kolfen, schoonrijden, schaatsen en nog veel meer. De website Geheugen van Nederland heeft toelichtende teksten in het Nederlands en Engels.

Het Geheugen van Nederland is één van de landelijke programma’s van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De Koninklijke Bibliotheek coördineert het Geheugen van Nederland en biedt de productie-omgeving voor de digitalisering van het cultureel erfgoed. Ook zorgt zij voor de centrale opslag en beschikbaarstelling van de materialen.

Onder de ruim 100 deelnemers aan Het Geheugen van Nederland bevinden zich:
Atlas van Stolk; Centraal Bureau voor Genealogie; Directie der Oostersche Handel en Reederijen; Instituut Collectie Nederland; Poppenspe(e)lmuseum; Gemeentemuseum Den Haag; Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging; Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis; Koninklijke Bibliotheek; Koninklijk Instituut voor de Tropen; Legermuseum; Mauritshuis; Meertens Instituut; Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie; Nederlands Muziek Instituut; Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam; Rijksdienst voor de Monumentenzorg; Rijksmuseum; Rijksmuseum van Oudheden; Theater Instituut Nederland; Joods Historisch Museum; Koninklijk Instituut voor Taal, Land- en Volkenkunde; Nederlands fotomuseum; Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam; Nederlands Reclame Arsenaal; Sociaal Historisch Centrum voor Limburg; Nederlands Persmuseum; Museum Boijmans van Beuningen; Filmmuseum; Industrion, Museum voor Industrie en Samenleving; Historisch Centrum Overijssel; Katholiek Documentatie Centrum; ROB – Nederlands Instituut voor Scheeps- en OnderwaterArcheologie; Zuiderzeemuseum; Haags Gemeentearchief; Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie; Moluks Historisch Museum; Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement; Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid; Prentenkabinet Universiteit Leiden; Nationaal Pop Instituut; Regionaal Archief Alkmaar; Stadsarchief Sittard-Geleen; Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer; en het Zijper Museum.