Filmvoorstelling “Schagen in Oorlogstijd”

Sla onderstaande introductie over en ga direct naar formulier

Niestadt-beschieting

Op zondag 7 mei wordt de film over de beschieting en de ontploffing van de munitietrein in Schagen vertoond in het Zijper Museum. 

De oorspronkelijke film “Schagen in Oorlogstijd” is  (ca. 10 minuten) verlengd met beelden van de explosie van de munitieopslag in Callantsoog.

Hans Ratelband, de samensteller van de film is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Er is ook gelegenheid om uw verhalen naar aanleiding van de film met Hans te delen.

Er zijn twee voorstellingen: de eerste begint om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. De voorstellingen worden gehouden in het nieuwe pand van het Zijper Museum, het Oostpaviljoen (Schagerweg 97D), de aanbouw aan de oostelijke (Schager) zijde van het  oude gemeentehuis in Schagerbrug. Zie de plattegrond.
De toegang bedraagt 4 euro.

Vooraf reserveren is noodzakelijk i.v.m. het aantal zitplaatsen, tevens moet u aangeven op welke tijd u de film wilt bekijken. Dit kan door invulling van het onderstaande formulier of telefonisch op nummer: 06 2003 7530.

In het formulier hieronder kunt u aangeven welke voorstelling u kiest en hoeveel plaatsen u voor die voorstelling wilt reserveren. U moet daarbij uw naam, e-mailadres en telefoonnummer in de daarvoor beschikbare tekstvakjes invullen (om antwoord te kunnen krijgen). Na het indrukken van ‘Versturen’ wordt het formulier verzonden naar het Zijper Museum. Het aantal plaatsen dat u kunt reserveren is maximaal 4.


Film "Schagen in Oorlogstijd" op 7 mei in het Zijper Museum (Schagerbrug)

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Nieuwjaars-vrijwilligersbijeenkomst 2017

Op 11 januari 2017 hadden we weer een vrijwilligersavond. Altijd een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Voorzitter Gonno Leendertse greep deze kans dan ook aan en legde de aanwezigen uit wat een werk er het afgelopen jaar uitgevoerd was. Terwijl de aanwezigen zich tegoed deden aan een hapje en een drankje gaf Gonno een overzicht aan de hand van een op het scherm geprojecteerde presentatie met daarin een:

Terugblik op 2017

 • de activiteiten van het Bestuur:
  de jaarrapportage 2015, planning en begroting 2016, maken nieuwsbrieven, contacten met derden, ontwerp nieuwe expositie,inroosteren toezichthouders, onderhoud website en Facebookpagina, coördinatie bouw- en inrichtingscommissie, afhandeling info-mails,subsidie en sponsoring, Schager uitdaging & Beursvloer bezoek, PR
 • de activiteiten van de Bouwcommissie: 
  (Piet Glas, Nico Bouwes, Gert Marees, Meindert Marees, Laus Schilder, Jack Wiersma)
  offertes & opdrachten bouwactiviteiten (Lift, beveiligingsinstallatie, bezoekersingang, afscheidingsmuur), regelen omgevingsvergunning (welstandscommissie), coördinatie en planning verbouwingsactiviteiten, regelen toegankelijkheid (brievenbus, bel, sleutelplan, etc.)
 • de activiteiten van de Inrichtingscommissie: 
  (
Gonno Leendertse, Marjan Marees, Anke van Loo-Mulder, Bert Siezen, Rik Doornberg)
  oriëntatie bij andere musea (Texel, de Rijp), ontwerp inrichting/indeling ruimten/selectie van onderwerpen en thema’s/selectie van objecten voor expositie/aankleding ruimten i.s.m. Buro Tekst en Uitleg, verwerven fondsen (subsidiegevers, sponsoren) i.s.m. Bureau Vindfondsenwerving
 • de activiteiten van de (andere) vrijwilligers:
  deze werden in een reeks van foto’s van de werkzaamheden getoond 
 • jubilea en afscheid van vrijwilligers:
  We hebben afscheid genomen van Ary Kooijman.  Tevens werden de volgende jubilarissen in het zonnetje gezet en verrast met een Oorkonde en een fles wijn: Piet Morsch (10 jaar), Gea Onck (10 jaar), Geert van Dijk (10 jaar), Gonno Leendertse (10 jaar) en Klaas Plakman (12 ½ jaar)

                      V.l.n.r. Geert van Dijk, Gonno Leendertse, Gea Onck, Ary Kooijman en Klaas Plakman

een Vooruitblik op 2017:

 • Buro Tekst & Uitleg bereidt plannen voor m.b.t. de inrichting (thema’s, rol), rekening houdend met de wensen van het bestuur, bijvoorbeeld de gewenste moderne uitstraling van het gehele museum, een educatief programma voor de jeugd en senioren-fotomiddagen
 • Het bestuur zelf maakt  plannen voor financiering, waarbij het o.a. ondersteund wordt door Vindfondsenwerving.
 • Zolang de hoofdexpositie nog niet gereed is zullen er tussen-exposities komen. De openingsdatum van de hoofdexpositie is gepland in januari 2018, dit in verband met het vergaren van de benodigde gelden.

Na dit formele gedeelte was er alle gelegenheid om nog gezellig met elkaar samen te zijn.

 

Geplaatst in Vrijwilligers | Een reactie plaatsen

Zijper Museum ziet Schager Courant ook als steun voor ’supporters’

 

’Heel goed dat burgemeester Marjan van Kampen van Schagen een week geleden een pleidooi hield voor de krant.

Door Gonno Leendertse – 21-1-2017, 9:56 (Update 21-1-2017, 9:56)

De burgemeester pleitte voor het in stand houden van de redactie die verantwoordelijk is voor de Schager Courant, het regionale deel van het NHD. Zij schetste het belang dat deze krant heeft als kritisch volger van de lokale overheid en voor de plaatselijke berichtgeving van lief en leed van mensen uit de naaste omgeving. Namens bestuur en vrijwilligers van het Zijper Museum sluit ik mij aan bij haar adhesiebetuiging.

Verbinding

Voor ons museum – hetzelfde geldt voor vele andere plaatselijke instellingen en verenigingen – vormt de Schager Courant een onmisbare verbinding met onze ‘supporters’. Zij worden via de krant geïnformeerd over onze evenementen en over ontwikkelingen rond onze huisvesting, herinrichting en vrijwilligers.

De aankondiging in deze krant van een nieuwe expositie, filmvoorstellingen en cursussen is voor het Zijper Museum een onmisbare hulp bij het trekken van belangstellenden. De recente tentoonstelling rond de werken van Anton Pieck heeft dit eens te meer bevestigd. Veel bezoekers gaven ’de krant’ aan als bron die hen op deze expositie had geattendeerd.

Keuze

Bij de Schager Courant zijn het vooral de keuze van de artikelen en de kwaliteit ervan die ervoor zorgen dat veel lezers dit regionale katern spellen. Het is niet ondenkbaar dat velen, net als ondergetekende, juist hiervoor een abonnement op het NHD hebben.

Deze krant heeft ook oog voor de regionale geschiedenis en wijdt daar interessante series aan. Bij de artikelen is vaak merkbaar dat de redacteuren vertrouwd en verbonden zijn met deze regio. Bovendien zijn ze (mede daardoor) goed benaderbaar. Dat vergemakkelijkt de mogelijkheid om snel iets geplaatst te krijgen.

Niestadt-Collectie

Voor het Zijper Museum komt daar bij dat er goede onderlinge contacten met de redactie zijn vanwege de Niestadt-Collectie. Ik onderschrijf de boodschap van Van Kampen van harte. De Schager Courant is – dankzij een volwaardige redactie – onmisbaar’.

Gonno Leendertse, voorzitter bestuur Stichting Zijper Museum, Schagerbrug

Het bovenstaande artikel is met toestemming in zijn geheel overgenomen uit de Schager Courant van 21 januari 2017.

 

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Winterexpositie nog een weekje langer te zien

15871851_1352738824797708_1962845475908196450_nDe expositie met winterse taferelen van Anton Pieck die de afgelopen weken te zien was in het Zijper Museum is nog een week langer te bezichtigen.

Voor de expositie, de rondleiding door het nieuwe pand en de film over de verbouwing en herinrichting van het museum was de afgelopen weken veel belangstelling.

Het Zijper Museum zal daarom van woensdag 4 januari t/m zondag 8 januari van 13.00 uur tot 17.00 uur alsnog geopend zijn voor het bekijken van de expositie, het maken van een rondleiding en het zien van de film.

15822958_1352738858131038_1477043884799739024_n

 

De expositie leent zich goed voor groepsbezoeken. In december hebben veschilende groepen van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. Ook deze week kan, nog tot vrijdag 6 januari, een afspraak worden gemaakt voor groepsbezoeken.

Neem hiervoor contact op met Marjan Marees op info@zijpermuseum.nl

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Winterexpositie nog een weekje langer te zien

Winterse werken van Anton Pieck

Het volgende artikel van Rosalie Buding is – met toestemming – overgenomen uit het Noordhollands Dagblad van 13 december 2016. Zie voor enkele aanvullingen onderaan dit bericht. Hier worden ook de mogelijkheden vermeld van een rondleiding door het nieuwe pand en voor het bekijken van een film van de werkzaamheden tot nu toe

Kolhorn, Anton Pieck

Kalenders, kaarten en andere verzamelingen: het werk van Anton Pieck staat centraal bij de eerste tussentijdse tentoonstelling in het Zijper Museum. Volgens het museum ’een teken van leven tijdens de verbouwing’.

Zijper Museum opent tijdelijk deur voor
tentoonstelling

Tien medewerkers van het museum hebben bijgedragen aan het opzetten van de expositie, onder wie supervisor Marjan Marees en voorzitter Gonno Leendertse. Marees: ,,Qua werk viel het wel mee. We hebben beperkte ruimte beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling. Normaal ben je met exposities langer bezig.’’

v.l.n.r. Marjan Marees, Nettie Wezelman, Marga Mars, Willem Bakker (foto: Marc Moussault)

v.l.n.r. Marjan Marees, Nettie Wezelman, Marga Mars, Willem Bakker (foto: Marc Moussault)

Nalatenschap

De keuze voor het onderwerp viel al snel op Anton Pieck. De tentoongestelde werken zijn een nalatenschap van Greta Delver-Veuger, een vrouw uit Schoorl die gedurende haar leven heel veel van Pieck verzamelde. In oktober 2011 overleed ze . Haar collecties liet ze na aan het Zijper Museum. ,,Dankzij haar hebben we dit mogelijk kunnen maken’’, vertelt Leendertse.

Uit de grote aantallen kaarten, kalenders en tekeningen zijn alleen de objecten tentoongesteld met het onderwerp ’winter’. De expositie is dan ook aangekleed in de sfeer van kerst. Leendertse: ,,In principe loopt deze expositie twee weken. Het ligt eraan hoeveel belangstelling ervoor is. We willen na deze exposities nog meer tijdelijke exposities houden. Het onderwerp daarvan zal elke keer met de Zijpe te maken hebben.’’ Om de exposities compleet te maken, wilt het museumbestuur de filmzaal op de eerste verdieping openstellen. ,,Het lijkt ons een goed idee om bij elke expositie een bijpassende film te draaien.’’ Het doel van de tussentijdse exposities is ’laten zien dat het museum nog leeft’.

Leendertse: ,,Op die manier blijven we interessant voor bezoekers.’’ De Anton Pieck-tentoonstelling is tussen 18 en 30 december op meerdere dagen van een uur ’s middags tot vijf uur ’s avonds te bewonderen.

Rosalie Buding – Noordhollands Dagblad


Aanvulling Zijper Museum

 • De tentoonstelling is te bezichtigen op 18, 21, 22, 23, 26 [Tweede Kerstdag], 28, 29 en 30 december, de openingsuren zijn: van 13.00 uur – 17.00 uur.
  Groepsbezoek is mogelijk op afspraak: neem daarvoor contact op met Marjan Marees, tel. 06-20037530.
 • De tentoonstelling is ingericht door de volgende medewerkers: Willem Bakker, Anita Bobeldijk, Silvy Glas, Anke van Loo-Mulder, Marjan Marees, Marga Mars, Bert Siezen, Agnes Stoop, Ineke van Stuyvenberg en Nettie Wezelman.
 • Om te zien wat er de afgelopen maanden door de vrijwilligers voor werk is verricht in het nieuwe pand en ook wat er nog moet gebeuren worden er tijdens de openingsuren van de exposite rondleidingen gehouden, een om 14.00 uur en een om 16.00 uur.
 • Van de werkzaamheden aan het nieuwe pand zijn de afgelopen maanden regelmatig filmopnamen en foto’s gemaakt. Door Hans Ratelband is een filmmontage van deze beelden gemaakt. De film zal tijdens de openingsuren van de expositie worden vertoond.
Geplaatst in Exposities, Oostpaviljoen, OP-bouw | Één reactie

Zijper Museum komt moderner terug (artikel NHD)

Het volgende artikel is met toestemming overgenomen uit het Noordhollands Dagblad van 14 november 2016.

Gonno Leendertse en Anke van Loo brengen de kaart van Jan van Scorel met het inpolderingsplan van De Zijpe naar het depot. Op de achtergrond is Bert Siezen druk aan het werk. Foto: Marc Moussault

SCHAGERBRUG – Ruim 250 vierkante meter oppervlakte voor de vaste opstelling, meerdere plekken voor wisseltentoonstellingen. Meer depotruimte en een eigen film- annex vergaderruimte. Het Zijper Museum gaat er flink op vooruit in het nieuwe onderkomen in het voormalige oostpaviljoen van Klein Soestdijk in Schagerbrug.

Door Harry de Jong 

Maar het museum moet wel een jaar lang grotendeels dicht. ,,Er zijn veel aanpassingen nodig. Ook al, omdat we een slag willen maken. Het moet straks een echt museum zijn, met interactieve opstellingen. Ook interessant voor jongere bezoekers’’, aldus voorzitter Gonno Leendertse.

Voor die moderniseringsslag is geld nodig. Een ton. Geld, dat het museum aanvankelijk had, dankzij de steun van de Melchior Stichting, de steunstichting die de donaties voor het museum beheert. In het oorspronkelijke verhuisplan zou het museum de nieuwe ruimte gaan huren. Dat plan haalde het echter op één stem na niet in de gemeenteraad van de oude gemeente Zijpe.

In fusiegemeente Schagen kwam het uiteindelijk zo af, dat het nieuwe gebouw moest worden gekocht. ,,Daar hebben we geld voor moeten aanspreken dat was bedoeld voor de inrichting. Vandaar dat we nu weer druk zijn met fondsenwerving. Het zal uiteindelijk lukken, maar het kost veel tijd en moeite om het benodigde bedrag bijeen te krijgen.’’

Beleven
Het nieuwe museum moet veel meer worden dan de redelijk bescheiden toonzaal die het eerder was. Om zo een breder publiek te trekken. ,,Alleen iets laten zien is tegenwoordig niet genoeg. Er moet wat te doen zijn, iets te beleven.’’

Dus komen er interactieve opstellingen, driedimensionale kaarten waarop met behulp van een beamer de ontwikkeling van De Zijpe door de eeuwen heen is te volgen. Aanraakschermen waarop bezoekers zelf door onderwerpen kunnen navigeren.

Met het hoogheemraadschap wordt overlegd over een opstelling die overstromingsscenario’s laat zien mocht rond de polder een dijk doorbreken.

Of wat er gebeurt in De Zijpe bij een drie uur durende stortbui. ,,We worden voor de nieuwe opstelling begeleid door bureau Tekst en Uitleg, dat ook de ontwerpen heeft gemaakt rond bijvoorbeeld de Museumstoomtram in Medemblik. We zijn straks ook veel interessanter voor bijvoorbeeld scholen uit de regio.’’

Fotoarchieven
Daarbij komen er betere werkplekken voor de (vrijwillig) medewerkers die materiaal archiveren, de fotoarchieven van de gebroeders Niestadt en John Oud beheren en nog veel meer ondersteunende werkzaamheden verrichten. Het museum in wording is momenteel sowieso een vrijwilligersoord.

Elke dinsdag en donderdag wordt er door zo’n 25 vrijwilligers geklust om het oorspronkelijke kantoorgebouw geschikt te maken voor de nieuwe bestemming. Coördinatrice Marjan Marees: ,,De mannen zijn bijna boos als ik eens niet direct een klusje voor ze heb.’’

Geplaatst in Exposities | 2 Reacties

Stem op het Zijper stuk van het jaar

Ook in 2016 vindt weer de landelijke “Stuk van het jaar”-verkiezing plaats. Dat is geen missverkiezing maar een competitie voor het bepalen van het meest bijzondere archiefstuk van het jaar. De competitie is er een tussen de verschillende archieven die hun eigen uitverkoren stuk in de strijd werpen. De winnaar wordt via een stemming op internet bepaald.

Het thema voor de inzendingen dit jaar is Grenzen. Het Regionaal Archief Alkmaar doet mee met een stuk dat ‘ons Zijpenaren’ erg zal aanspreken, namelijk de reisjournaals uit de achttiende eeuw van Aerjen Jansz. Ruijs uit de Zijpe.

stuk_van_het_jaar_raa

Voor meer informatie, zie de webpagina “Naar de grens van de bewoonde wereld” van het Regionaal Archief Alkmaar (RAA).

Het Zijper Museum beveelt een stem op het Zijper stuk van harte aan: maak daarom gebruik van de STEM-knop onderaan op hierboven genoemde pagina. 

Elders op de eigen website biedt het RAA meer achtergrondinformatie over de reisjournaals.

Geplaatst in Relaties | Één reactie

Inrichting Nieuwe Zijper Museum

Op 27 september is in het kerkje van Petten het eerste exemplaar uitgereikt van een speciaal nummer van de Zijper Historie Bladen (ZHB). Het nummer is een kroniek van ‘Slag om het Zand”: auteur Karel Adema kijkt terug op de strijd die de gemeente Zijpe gevoerd heeft om de zeewaartse kustversterking bij Petten geaccepteerd te krijgen. De bijeenkomst was georganiseerd door de Historische Vereniging “De Zijpe”. De auteur stond in een korte presentatie stil bij de belangrijkste bevindingen uit zijn artikel. Het eerste exemplaar van het ZHB-nummer werd door de voorzitter van de historische vereniging Piet Glas uitgereikt aan de Schager burgemeester Marjan van Kampen.

Het Zijper Museum was op deze bijeenkomst aanwezig met twee posters waarin de plannen voor de inrichting van het Nieuwe Zijper Museum worden getoond en de nu al verrichte werkzaamheden in beeld worden gebracht.  Een afbeelding van de posters is hieronder opgenomen. p1_randp2_rand

Geplaatst in Oostpaviljoen, OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor Inrichting Nieuwe Zijper Museum

Geheugen van Nederland vernieuwd

Het Zijper Museum is partner van het Geheugen van Nederland. Al vanaf 2004 maakt een selectie van meer dan 4000 foto’s uit de Niestadt Collectie van ons museum deel uit van het Geheugen van Nederland. Per 27 september is de webstite van het Geheugen vernieuwd, zie het bijgevoegde Persbericht.

Website het Geheugen van Nederland vernieuwd

27 september 2016 – Het Geheugen van Nederland, de grootste beeldbank van Nederlandse musea, bibliotheken en archieven, heeft een fikse opknapbeurt ondergaan.

Bezoek het Geheugen van Nederland.

Wat direct opvalt is de eigentijds vormgegeven homepagina. Maar er is meer. Wij hebben de indeling aangepast en het zoeken verbeterd. U kunt nu gemakkelijker door de verschillende collecties lopen. Niet alleen op uw pc, maar ook op uw tablet en smartphone.

Nederland e.o. in meer dan 800.000 beelden

Het Geheugen van Nederland heeft in een groot landelijk digitaliseringsproject meer dan 800.000 beelden bij elkaar gebracht: schilderijen, tekeningen, foto’s, boeken, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches, krantenknipsels en nog veel meer. Tezamen vertellen ze het boeiende verhaal van Nederland én van de omstreken waarmee wij in de loop der jaren te maken hebben gehad. Van zeventiende-eeuwse kunst tot foto’s van het dagelijks leven anno 1965; van kinderprentenboeken tot landkaarten; van vazen tot de koe die 100.000 kilogram melk gaf (1970).

Juweeltjes uit de databank

Om de vernieuwing te vieren dook KB-collectiespecialist Huibert Crijns in de archieven van het Geheugen van Nederland. In zijn blog (op blog.kb.nl) leest u over de juweeltjes die hij tegenkwam.

Het Geheugen van Nederland is een gezamenlijk project van 92 erfgoedinstellingen en ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek.

Geplaatst in Niestadt-Collectie | Reacties uitgeschakeld voor Geheugen van Nederland vernieuwd