Stem op het Zijper stuk van het jaar

Ook in 2016 vindt weer de landelijke “Stuk van het jaar”-verkiezing plaats. Dat is geen missverkiezing maar een competitie voor het bepalen van het meest bijzondere archiefstuk van het jaar. De competitie is er een tussen de verschillende archieven die hun eigen uitverkoren stuk in de strijd werpen. De winnaar wordt via een stemming op internet bepaald.

Het thema voor de inzendingen dit jaar is Grenzen. Het Regionaal Archief Alkmaar doet mee met een stuk dat ‘ons Zijpenaren’ erg zal aanspreken, namelijk de reisjournaals uit de achttiende eeuw van Aerjen Jansz. Ruijs uit de Zijpe.

stuk_van_het_jaar_raa

Voor meer informatie, zie de webpagina “Naar de grens van de bewoonde wereld” van het Regionaal Archief Alkmaar (RAA).

Het Zijper Museum beveelt een stem op het Zijper stuk van harte aan: maak daarom gebruik van de STEM-knop onderaan op hierboven genoemde pagina.

Elders op de eigen website biedt het RAA meer achtergrondinformatie over de reisjournaals.

Dit bericht is geplaatst in Relaties. Bookmark de permalink.

Één reactie op Stem op het Zijper stuk van het jaar

1. Jack Muis schreef:

Tweehonderd dertig jaar heeft mijn familie op dit stuk gepast. Via mijn overgrootmoeder Trijntje Ruijs kwam het via mijn opa en moeder bij mij terecht. Veilig opgeborgen in een doos lag het de laatste twintig jaar bij mij op zolder, zonder dat iemand er naar keek of er iets mee kon. Begin 2016 heb ik het ter bewaring naar het Regionaal Archief gebracht. Het ligt daar veel veiliger en wordt er onder omstandigheden bewaard die ik thuis niet kan bewerkstelligen. Daar was men er erg enthousiast over, in zulk een mate dat het bij deze verkiezing direct genomineerd werd.

Helaas is het zo kwetsbaar dat het niet voor iedereen in te zien is. Daarom hebben het Archief en ik het plan opgevat om de inhoud van het logboek, wat werkelijk leest als een spannend jongensboek, in druk gaan omzetten en uit gaan geven. Het moet dan voor rond de kostprijs ter beschikking komen van iedereen die er in geïnteresseerd is. Het is de bedoeling dat hierbij ook extra informatie komt over onder meer de schepen, de omgeving, vangsten, de reders, routes enz. Hiervoor hebben we echter hulp van experts nodig en die zal eenvoudiger te krijgen zijn wanneer het stuk in de bovenste regionen van de verkiezing eindigt. Het is de bedoeling dat het over ongeveer twee jaar in druk zal verschijnen.

Daarom mijn vraag, en u voelt hem al aankomen, stem op dit stuk als stuk van het jaar. Via de volgende link https://www.stukvanhetjaar.nl/nl/regionaalarchiefalkmaar kunt u stemmen (en zoveel u maar wilt). U zou mij en iedereen die hier voor belangstelling heeft er een groot plezier mee doen en er voor zorgen dat de reizen van ‘Opa Ruijs’ weer wereldkundig worden.

Bij voorbaat mijn dank,

Jack Muis