Zijper Museum komt moderner terug (artikel NHD)

Het volgende artikel is met toestemming overgenomen uit het Noordhollands Dagblad van 14 november 2016.

Gonno Leendertse en Anke van Loo-Mulder aan de wandel met de Jan van Scorelkaart van de Zijpe. 

SCHAGERBRUG – Ruim 250 vierkante meter oppervlakte voor de vaste opstelling, meerdere plekken voor wisseltentoonstellingen. Meer depotruimte en een eigen film- annex vergaderruimte. Het Zijper Museum gaat er flink op vooruit in het nieuwe onderkomen in het voormalige oostpaviljoen van Klein Soestdijk in Schagerbrug.

Door Harry de Jong 

Maar het museum moet wel een jaar lang grotendeels dicht. ,,Er zijn veel aanpassingen nodig. Ook al, omdat we een slag willen maken. Het moet straks een echt museum zijn, met interactieve opstellingen. Ook interessant voor jongere bezoekers’’, aldus voorzitter Gonno Leendertse.

Voor die moderniseringsslag is geld nodig. Een ton. Geld, dat het museum aanvankelijk had, dankzij de steun van de Melchior Stichting, de steunstichting die de donaties voor het museum beheert. In het oorspronkelijke verhuisplan zou het museum de nieuwe ruimte gaan huren. Dat plan haalde het echter op één stem na niet in de gemeenteraad van de oude gemeente Zijpe.

In fusiegemeente Schagen kwam het uiteindelijk zo af, dat het nieuwe gebouw moest worden gekocht. ,,Daar hebben we geld voor moeten aanspreken dat was bedoeld voor de inrichting. Vandaar dat we nu weer druk zijn met fondsenwerving. Het zal uiteindelijk lukken, maar het kost veel tijd en moeite om het benodigde bedrag bijeen te krijgen.’’

Beleven
Het nieuwe museum moet veel meer worden dan de redelijk bescheiden toonzaal die het eerder was. Om zo een breder publiek te trekken. ,,Alleen iets laten zien is tegenwoordig niet genoeg. Er moet wat te doen zijn, iets te beleven.’’

Dus komen er interactieve opstellingen, driedimensionale kaarten waarop met behulp van een beamer de ontwikkeling van De Zijpe door de eeuwen heen is te volgen. Aanraakschermen waarop bezoekers zelf door onderwerpen kunnen navigeren.

Met het hoogheemraadschap wordt overlegd over een opstelling die overstromingsscenario’s laat zien mocht rond de polder een dijk doorbreken.

Of wat er gebeurt in De Zijpe bij een drie uur durende stortbui. ,,We worden voor de nieuwe opstelling begeleid door bureau Tekst en Uitleg, dat ook de ontwerpen heeft gemaakt rond bijvoorbeeld de Museumstoomtram in Medemblik. We zijn straks ook veel interessanter voor bijvoorbeeld scholen uit de regio.’’

Fotoarchieven
Daarbij komen er betere werkplekken voor de (vrijwillig) medewerkers die materiaal archiveren, de fotoarchieven van de gebroeders Niestadt en John Oud beheren en nog veel meer ondersteunende werkzaamheden verrichten. Het museum in wording is momenteel sowieso een vrijwilligersoord.

Elke dinsdag en donderdag wordt er door zo’n 25 vrijwilligers geklust om het oorspronkelijke kantoorgebouw geschikt te maken voor de nieuwe bestemming. Coördinatrice Marjan Marees: ,,De mannen zijn bijna boos als ik eens niet direct een klusje voor ze heb.’’

[post-views]

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld