Ontstaan

Legaat Simon Melchior
melchiorSimon Melchior werd geboren in 1881 als zoon van het hoofd van de lagere school in Oudesluis. Hij verliet zijn geboortestreek na zijn HBS-tijd in Alkmaar en wist een bloeiende drukkerij en uitgeverij op te bouwen in Amersfoort. In het laatste jaar van de oorlog had hij de angst dat hem iets zou overkomen en schreef hij de gemeente Zijpe dat hij het voornemen had een deel van zijn nalatenschap aan de gemeente te vermaken “tot stichting of uitbreiding van een oudheidkamer of oudheidkundig museum.” Simon leefde evenwel nog vierentwintig jaar en nog weer twee jaar later, bij het overlijden van zijn vrouw in 1970, kwam het legaat, onder voorwaarden, beschikbaar. Die voorwaarden werden eind december door de gemeente aanvaard, waarna een gemeentelijke commissie werd ingesteld om de oprichting van een oudheidkamer voor te bereiden.

Oudheidkamer Zijpe 1999_sb01069
Drie jaar later, 13 juni 1973, werd de Oudheidkamer Zijpe geopend in het pand naast het Gemeentehuis aan de Groote Sloot in Schagerbrug. In 1984 verhuisde het gemeentehuis naar het voormalige bejaardencentrum ‘Zuiderzon’ aan de Schagerweg. Met de gemeente verhuisde ook de Oudheidkamer naar de Schagerweg, waar de oostvleugel werd betrokken. Door aankopen, schenkingen en bruiklenen groeide de collectie gestaag, wat leidde tot ruimtegebrek bij de opslag van de verworven objecten. In de loop van 1999 kon op de zolder een heus depot worden gerealiseerd.

Zijper Museum
Zijper_MuseumOp 31 oktober 1999 werd de naam Oudheidkamer Zijpe vervangen door Zijper Museum. In de naamswijziging werd ook de verdere professionalisering van de bedrijfsvoering tot uiting gebracht. Bovendien had op 25 september 1998 de erkenning plaatsgevonden als officieel (in het Museumregister) geregistreerd museum, wat ook een erkenning was van de wijze van bedrijfsvoering en het niveau van de voorzieningen voor het publiek en het beheren van de collectie. In de tussentijd was de openstelling voor het publiek verruimd, de groep vrijwilligers uitgebreid en de collectie sterk gegroeid onder andere met de meer dan 80.000 negatieven van de twee bekende pers- en portretfotografen Willem en Luberti Niestadt.

Sinds 1998 is de officiële erkenning tweemaal verlengd. In 2012 heeft – conform de voorschriften van het Museumregister en vooruitlopend op een herijking in 2014 –  een uitgebreide zelfanalyse plaatsgevonden. Voor het beheer van de collectie en voor onderdelen van de bedrijfsvoering wordt gebruik gemaakt van moderne web-geologo-mrriënteerde toepassingen en applicatiesoftware op de pc’s van het museum. De website met de systemen voor het raadplegen van de collectie en de beeldbanken trekt maandelijks duizenden bezoekers. Ieder jaar is er een thematentoonstelling.