Familie Niestadt

De fotografen Willem en Luberti Niestadt waren vele jaren de bekendste persfotografen in noordelijk Noord-Holland. Ze stammen uit St. Maartensbrug in de Zijpe waar in 1862 voorouder Gerhard Niestadt als fotograaf begon (zie ook het overzicht van de Niestadt fotografenfamilie elders op deze website).

Willem en Lubert hadden hun zaak in Schagen, aan de Gedempte Gracht. Ze fotografeerden vooral voor de Schager Courant. Van 1930 tot omstreeks 1980 legden zij algemeen menselijke, econonomische, politieke, bestuurlijke en sportieve activiteiten vast (zie ook: het verhaal ‘Gebroeders Niestadt, een echt foto-album’ uit de Schager Courant van 21 juni 1980)

In 1982 brandde echter hun bedrijfspand uit. Uit de restanten van de inboedel doken 10 vuilniszakken met negatieven op. Globaal zo’n 80.000 stuks!
Deze zakken belandden op een zolder van het Schager gemeentehuis… In 1998 had de Oudheidkamer Zijpe (zoals het Zijper Museum toen heette), een Niestadt-expositie. De negatieven zijn ons toen aangeboden. Met instemming van de twee dochters van Willem Niestadt: W.F. Ran-Niestadt & L.M. Ketele-Niestadt.

Dankzij een subsidie van de provincie, eigen en andere middelen (VSB-fonds en Rabobank Schagen e.o.) werden al deze negatieven geconserveerd (gespoeld, gedroogd en in zuurvrije mappen gedaan). Uiteindelijk werden de negatieven gedigitaliseerd (op CD-ROM’s geplaatst, inclusief een database) door het bedrijf Pictura Imaginis te Heiloo.

In 2000 is de verdere ontsluiting van start gegaan. Het wie, wat, waar, wanneer en waarom van iedere foto werd nagegaan Dit proces is momenteel nog steeds gaande en wordt uitgevoerd door een regionale werkgroep met mensen van collegamusea, historische verenigingen en individuele deskundigen en liefhebbers.

De tienduizenden foto’s geven een beeld van het leven in Zijpe, Schagen, Niedorp, Harenkarspel, Anna Paulowna, Wieringen en Wieringermeer (het verspreidingsgebied van de Schager Courant) in de jaren 1930 tot 1980. Een waardevol stuk historie!

Op een lokale PC van het Zijper Museum zijn momenteel zo’n 80.000+ van deze foto’s te bekijken.
Daarnaast is een selectie van deze foto’s ook via Internet in te zien.

Het Zijper Museum is de twee dochters van Willem Niestadt, W.F. Ran-Niestadt & L.M. Ketele-Niestadt zeer dankbaar voor hun schenking.

Zie ook:

© Copyright foto: Niestadtcollectie Zijper Museum