Zien wat je bekijkt: Weesmeisjes

Dirk Speets

Na de opnames voor de Zoutman-kaart en het schilderij van Jan Veuger zijn de mannen van “Zien wat je bekijkt” voor een derde bijdrage in het Zijper Museum geweest. Dit keer richten Rutger Jan Bredewold en Joop Luten hun aandacht en de camera op de schilderijen van ‘de Weesmeisjes’.

Ze hebben deze jubileumbijdrage van hun serie “Dirk Speets” genoemd, naar de schilder die bij het restaureren van de schilderijen wat minder verfijnd te werk is gegaan dan de maker van het oorspronkelijk werk, A. Tates. De schilderijen dateren uit 1664, de restauratie heeft in 1894 plaatsgevonden. 

Over deze schilderijen en de geportretteerde meisjes valt heel wat te vertellen en dat doet Bredewold met verve. De vraag waar de schilderijen vandaan komen, wie de meisjes zijn (zijn het wel weesmeisjes?), de symboliek van de appel, het bloemetje, de sleutel op de schilderijen: het komt allemaal aan de orde. 

De kunstserie ‘Zien wat je bekijkt’ is gemaakt naar een idee van Rutger Jan Bredewold en Joop Luten. Het camerawerk en de montage zijn in handen van Joop Luten.

Het filmpje over de weesmeisjes is natuurlijk ook te zien op Noordkop Centraal, waar ook een inleidende  tekst staat van Joop Luten. 

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld