De belevenistafel

Dit artikel is een met toestemming van De BelevenisTafel (Oude Tonge) geplaatste kopie van het  artikel, gepubliceerd op www.belevenistafel.nl/actueel/touchtafel-zijper-museum.  Auteur is Elzelien de Jong. De opmaak is aangepast aan de standaardopmaak van het Zijper Museum. Voor de in het artikel genoemde beleefroutes zie: Door en door de Zijpe.

Op de BelevenisTafel van het Zijper Museum is altijd weer iets nieuws te ontdekken. Voorzitter Gonno Leendertse: “We voorzien onze touchtafel voortdurend van nieuwe content. Dit doen we vooral zelf. Steeds weer voegen we spelletjes, foto’s, video’s of interactieve kaarten toe.”

Expositie  interactiever

 Het Zijper Museum (Schagerbrug) is het startpunt om de geschiedenis van de oude polder ‘De Zijpe’ te ontdekken . Toen het museum enkele jaren geleden  verhuisde naar de huidige locatie, is meteen het roer 0megooid. Gonno: “We hebben de ver huizing aangegrepen om ons te vernieuwen. De expositie is moderner, toegankelijker en interactiever gemaakt. De naderhand aangeschafte Belevenistafel paste mooi bij de nieuwe opzet .”

Beeldcollectie op touchtafel

Het Zijper Museum koos voor de BelevenisTafel Kantelbaar, een verrijdbare en elektrisch in hoogte verstelbare touchtafel die van 0 tot 90 graden kantelbaar is. Gonno: “Deze touchtafel kwam in beeld bij het uitwerken van ons programma Herinnerdingen voor mensen met dementie en hun begeleiders. Met de tachtigduizend foto’s van de persfotografen Niestadt uit Schagen hadden w e prachtig materiaal in huis voor de touchtafel.

Voor de vulling van de BelevenisTafel is een ruime selectie bijzondere foto’s uit de Niestadt collectie gerangschikt naar thema. Gonno: ‘” Zo is er op de touchtafel een serie met historische foto’s van bekende mensen uit de regio te zien en een serie met oude foto’s van herkenbare plaatsen.”

Workshop zelf content toevoegen

 Het Zijper Museum schafte de touchtafel aan zonder  kant-en -klare applicaties. “We kozen voor een ‘kale’ touchtafel, omdat we eerst wilden kijken  of we hem zelf  konden vullen met  content .” Tijdens  een workshop op locatie voor geïnteresseerde vrijwilligers leerde Gonno de fijne kneepjes va n TipTile Maker, MapMaker en Video Maker, de programma’s waarmee je zelf  content aan de BelevenisTafel toevoegt. Gonno: “Met deze programma’s  kun je heel eenvoudig echt leuk e spelletjes en presentaties verzinnen rondom het beeldmateriaal dat je  hebt. Als  ik ermee bezig ben, kom ik ook vaak weer op nieuwe ideeën. Er is zoveel  mogelijk!” 

De programma’s waarmee je de touchtafel zelf van content voorziet, zijn volgens Gonno gebruiksvriendelijk. ‘” Ze zijn gericht op de eindgebruiker, dus kennis va n ICT heb je niet nodig om ermee te werken. Je moet een foto kunnen uploaden en som is is het wel handig als je die foto een beetje kunt bewerken van tevoren.”

Interactieve kaart met MapMaker

 Vanaf  het Zijper Museum starten twee  leuke beleefroutes door de geschiedenis van polder De Zijpe . In de beleefroutes word je  meegenomen langs mooie plekken en bijzondere mensen van de polder. Gonno: “Op mijn  PC heb ik een interactieve kaart van deze routes gemaakt met het programma MapMaker. Daarna is de kaart op de BelevenisTafel geïnstalleerd. Bezoekers van het museum kunnen nu op de touchtafel de punten in de route aanklikken en dan horen ze de  geluidsfragmenten die iets over de locatie vertellen .”

Foto’s en video’s presenteren met TipTileMaker

Gonno voorziet de touchtafel graag van nieuwe content. Zo maakte hij prachtige presentaties van historische foto’s voor de speciale rondleidingen voor mensen met dementie en zette hij de webpagina ’s van de Canon van de Zijpe om in een interactieve collage. “De eerste bedijkingen van de Zijpe,  de grote brand van Schagerbrug … alle ijkpunten uit de geschiedenis van de polder staan nu op de touchtafel.”

Gonno: “In samenwerking met het team van de BelevenisTafel hebben we het Zijper Kwartetspel ontwikkeld, een digitaal en interactief kwartetspel waarmee je op een leuke manier extra kennis over de polder kunt opdoen.”

Gonno hoopt dat er aankomend jaar veel liefhebbers van het museum kunnen genieten. “De afgelopen jaren waren door Corona wat  mager. Hopelijk  kunnen we dit jaar weer meer bezoekers  verwelkomen.”

Ook zelf content aan uw touchtafel toevoegen?

 Vraag meteen  naar de mogelijkheden!

Informatie opvragen kan door te klikken op: Contact BelevenisTafel.

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld