De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 19496]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 19496
 
Titel : Dorpsgezicht bruggetje Langesloot te Schagen
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Nieuwstraat
Datering : jaren '50
Bijzonderheden : Bruggetje aan het einde van de Nieuwstraat. Het bruggetje gaf toegang vanaf het Rapenpad naar de Nieuwstraat Het hoge huis, onder de kerk, was het pension van Brantenaar.
De Zijper Courant van donderdag 20 mei 1915 vermeldde: "Te Schagen verbrandde in de nacht van Dinsdag op Woensdag het volkslogement 'De Hoop', in de Nieuwstraat, het gebouw waarvan Brusse in zijn boek 'Landloperij' spreekt. Bij het ongeval kwamen 2 mensen om het leven n.l. de eigenares juffrouw Brantenaar en een der logeergasten. De andere slapers wisten er het leven af te brengen, evenwel zonder kleren. De oorzaak van de brand is onbekend. Omtrent de verzekering konden wij niets vernemen".
Het pand is hierna herbouwd. Links van bovengenoemde woning zien we nog net de kolenboet en het kruidenierswinkeltje van Jan Kossen.

Helma Demkes uit Rijswijk schreef:
Hetgeen ik kan vermelden bij het zien van deze foto, dat ik weet dat mijn overgrootouders in de Nieuwstraat een logement runde, onder de naam de Zwaan, het betrof ook hier de familie Brantenaar. Hun zoon Pieter Brantenaar heeft in de Nieuwstraat samen met zijn vrouw Lena Snaas een groot gezin gesticht. Negentien kinderen heeft mijn grootmoeder gebaard, waarvan er zeventien in leven bleven. Mijn moeder is daar geboren en kwam veel in het logement van haar opa en oma. Zij wist nog dat opa zo mooi met zand "patronen" kon strooien en vegen op de vloer van het logement. En ze had het over markante personages die daar veelvuldig kwamen. Het waren meerendeel handelslieden. Ze had het ook over ene "ome Josef", die dikwijls met een heel lange pijp in het logement te vinden was, volgens de overleveringen, was hij Jood en is later tijdens de oorlog opgepakt en weggevoerd. Er is veel gebeurd in dit straatje waar doorgaans veel armoede heerste. In zekere zin werd dit straatje door velen gemeden.

 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Infrastructuur
Subrubriek : Dorpsgezicht
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk : en Simone; ; Geheugen van Nederland
Scan resolutie : 1574 x 2398
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 28 januari 2008
Informatie: info@zijpermuseum.nl