De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 20742]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 20742
 
Titel : Voetbal: Schagen - IVV (beslissingswedstrijd promotie naar 3e klasse)
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Landbouwstraat
Datering : 28-06-1942
Bijzonderheden : Schagen werd in het seizoen 1941-1942 kampioen van de vierde klasse. Om promotie te bewerkstelligen moest Schagen een competitie spelen tegen andere kampioenen van de vierde klassen. Dat waren VVW uit Wervershoof, IVV uit Landsmeer en degradant Always Forward uit Hoorn. Schagen en IVV eindigden beide met 10 punten als eerste. Een beslissingswedstrijd op het terrein van Alkmaarsche Boys volgde.

‘Zeker duizend Schagenaars woonden de wedstrijd, die goed voetbal en veel sensatie bracht, bij. Ruim 3500 toeschouwers waren aanwezig. Schagen verkeerde in de gelukkige omstandigheid, dat, dank zij een iets beter doelgemiddelde aan een gelijkspel voldoende had. Na eerst met 1–0 te hebben achtergestaan ging de rust in met een 1–2 voorsprong waarna het 2–2 werd. Toen zette I.V.V. een fel offensief in. Een uitval van Schagen deed Boontjes door de defensie glippen en toen hem letterlijk de benen onder het lichaam werden weggemaaid, kende de scheidsrechter een strafschop toe. De hel was los. I.V.V. protesteerde en een I.V.V.-speler trapte telkens de bal van de penaltystip, totdat hij van het veld werd gezonden. Het hele I.V.V.-elftal verliet toen demonstratief het veld en op en om het veld was een kleine burgeroorlog begonnen. Toen de spelers weer tot rust waren gekomen, kwamen ze toch weer het veld op en de lakonieke Jan van der Ben, de strafschoppenpecialist, schoot raak en SCHAGEN WAS DERDE KLASSER. Met een opgepoetste locomotief, die tevens versierd was reed men naar Schagen, dat weldra op z’n kop stond. Dit gebeurde in mei 1942.

Het kranige kampioenselftal bestond uit:
Jaap Slikker, Ab de Wit, Henk Middelbeek, (de enige die ook de promotie in 1931 meemaakte), Gerrit C. Anneveldt, Siem Grootes, Teun Schoorl, Dirk Schoorl, Jan van der Ben, Gert Boontjes, Rein van Haren, en Piet Stam en coach-trainer de heer Fred Meinders.’
(Uit: Gedenkboek V.V. SCHAGEN 1911-1971)

Op de foto: "Schagen derde klasser"! Sparta (Schagen) promoveert naar de derde klasse na een gewonnen wedstrijd tegen I.V.V Alkmaar. De spelers worden van de trein gehaald en in triomf door de stad geleid. Bij Igesz wordt aansluitend nog feest gevierd.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk : Geheugen van Nederland
Scan resolutie : 2231 x 1677
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 15 augustus 2021
Informatie: info@zijpermuseum.nl