De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 23275]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 23275
 
Titel : Voetbal: Schagen stapte eerste klasse briljant binnen
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Julianalaan
Datering : Zondag 14 mei 1972
Bijzonderheden : DAVERENDE “TITELZEGE” OP VITESSE
Schagen stapte de eerste klasse briljant binnen

SCHAGEN – Er bestond bij de start van Schagens kampioensduel enige onzekerheid onder de supportes over de vraag of Schagen wel in staat zou zijn de beslissende laatste slag te slaan. Nog niet eerder in de tweede klasse immers had de ploeg een competitieduel van Vitesse kunnen winnen en de nervositeit die de geelzwarten wellicht parten zou spelen, kon wel eens voor een verrassende afloop van deze Schagen-Vitesse kunnen zorgen. Welnu: aan die angstige speculaties maakte Schagen kordaat een einde. Het lusteloos tikkende Vitesse, dat niet meer dann plichtmatig de 90-minuten uitspeelde, kreeg na een 2-0 ruststand een geducht pak slaag. Pas bij 6-1 vond Schagen het welletjes, maar al lang voor die score was bereikt, wist het team zich zeker van de titel. Zo pakte Schagen na een slopende reeks van 26 competitieduels de eerste positie in 2A en daarmee ook een plaats in de eerste klasse: een kapitale prestatie.

Het duizendkoppige pbliek zag zijn favorieten al in de negende minuut de weg naar het kampioenschap inslaan. Ruyter permitteerde zich slordig balverlies en toen de op scherp staande Van Twuyver terstond foutloos werd aangespeeld, kon doelman Stuifbergen de bal voor de eerste keer uit het Vitesse-net gaan halen.

MACHINE NA RUST OP GANG
Schagen liet op die openingsgoal een zeer matige periode volgen, daarmee nog eens het vooral aanvallend merkwaardig wisselvallige voetbal demonstrerend, dat al zo vaak dit seizoen toch steeds goed genoeg bleek voor de winstpunten. Tot aan de 40-ste minuut viel nauwelijks van enig kwaliteitsvoetbal te genieten, maar toen was daar ineens een schitterende een-twee tussen de Boontjes-broers, die uitmondde in een doeltreffende schiver van Kees: 2-0. Vitesse had inmiddels geen ogenblik de indruk kunnen wekken veel interesse in dit competitieslot te hebben. De Castricummers schoven elkaar zonder enige inspiratie de bal toe en dat Schagen-doelman Kuilman pas diep in de tweede helft het eerste gerichte Vitesse-schot kreeg te verwerken, maakt voldoende duidelijk dat Schagen zich geen betere opponent voor dit duel had kunnen wensen.
De tweede drie kwartier bevestigden het krachtsverschil, zoals dat al in de eerste helft te constateren viel.met wel als verschil, dat de Schagenaanval niet meer incidenteel, maar vrijwel zonder onderbreking voor gevaar zorgde. Een indrukwekkende hele en halve Vitesse-vergissingen werden perfekt uitgebuit door het steeds maar dieptevoetbal spelende Schagen, dat Beers uit de basisformatie had gelaten ten gunste van Van Twuyver en daar vooral na de rust de zoete vruchten van plukte. Al in de vijfde minuut boog Gert Boontjes een trekbal van Berend Schop slim over Stuifbergen. Vitesse verving vervolgens Reynders en Theo Jonker door Hollenberg en Hennie Jonker en die twee waren juist bijtijds de lijnen om mee te maken hoe Van Twuyver een vrije schop van Sijm volmaakt binnenkopte: 4-0. vitesse was definitief stormrijp: Spruit tikte zich handig naar de doellijn zag zijn trekballetje verlengd door Van Twuyver en de toestormende Gert Boontjes, die de bal extra hard tegen de touwen ramde: 5-0. schagen had daarmee royaal zijn plicht vervuld, begon zich al voor te bereiden op de feestelijke viering van de titel en vond het best dat Viteese in de 20-ste minuut een tegengoal meepakte. Schram stuurde een vrije trap naar het hoofd van Frans Jonker die kknap inkopte: 5-1. wat nog volgde, was niet meer van wezenlijk belang. Beers mocht de kampioensviering van zijn team actief meebeleven en ook Meulman kwam in de slotminuten van de bank om nog even de kampioenssfeer te kunnen proeven. In die slotfase verwierf Schagen zich vele kansen om de cijfers tot een voor Vitesse zo mogelijk nog beschamender hoogte op te jagen, maar nadat Van Twuyver keihard koppend de paal had geraakt, duurde het tot de 43-ste minuut voordat Spruit (perfekt ‘weggestuurd’ door Kees Boontjes) beheerst voor 6-1 zorgde.. Even later mocht de van ongeduld trappelende Schagen-jeugd de helden gaan bestormen.

Toen Schagen in februari achtereenvolgens van EVC en de Kennemers verloor, leek het gedaan met de promotiekansen, maar de formidabele eindsprint in de laatste 9 wedstrijden (16 punten, doelcijfers 24-7!) was teveel voor de concurrentie. Een schitterend afscheid van trainer Paul Verra, hem aangeboden door een ploeg die niet vaak briljant, maar wel zonder onderbreking zeer energiek en ongelooflijk efficiënt te wek is gegaan. Schagen heeft een derde_ en nu zelfs een eerste klasser: het gaat goed met het Schager voetbal.

Op de foto: Nog meer toeschouwers op het dak van de kleedkamers. de stand is inmiddels 3-0.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 10 november 2018
Informatie: info@zijpermuseum.nl