De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 23313]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 23313
 
Titel : Voetbal: Schagen heeft eersteklasser!
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Gedempte Gracht
Datering : Zondag 14 mei 1972
Bijzonderheden : In acht jaar van vierde naar eerste klas
GEEST IN DE PLOEG BASIS VAN SUCCES

Verra zet kroon op werk

Paul Verra bracht Schagen in zes jaar van de derde naar de eerste klas. De club ontwikkelde zich in acht jaar tijd van vierde klasser tot eersteklasser. Waar schuilt de kracht van Schagen, die dat mogelijk maakte? Allereerst in de waarschijnlijk nog altijd wat onderschatte trainerstalenten van Paul Verra. Maar wat daarnaast erg belangrijk is geweest - het wordt in de kleedkamer dikwijls herhaald - is de geest in de ploeg.

Paul Verra prijst die met grote nadruk. Om dat te illustreren, vertelt hij over Jan Beers, die in de kampioenswedstrijd aanvankelijk uit de ploeg was gelaten. Later viel hij in voor Gert Boontjes en ook Cas Meulman mocht nog even aan het kampioensbal ruiken op de plek van Rob Sijm. Maar Jan Beers heeft de mededeling dat hij niet zou worden opgesteld, geweldig verwerkt. Verra verkoos gistermiddag Bob van Twuijver, die de week daarvoor tegen Purmensteyn goed had gespeeld. "Vandaag gold alleen het resultaat", zegt Paul Verra na afloop in de kleedkamer. "Het accent moest volledig op de aanval worden gelegd, want er moest worden gewonnen". Immers een gelijkspel had uitgedraafd op een beslissingswedstrijd, want concurrent EDO sloeg Velsen met 5-1 om de oren.

Trainer Verra wilde derhalve Van Twuijver in de ploeg en toen moest daar iemand voor wijken. Jan Beers was de ongelukkige, maar hij heeft zich niet zo gevoeld. Aanvoerder Kees Speets: "Hij is keihard. Hij heeft de sterkste mentaliteit van ons allemaal, en daarom is hij ook de sterkste man voor de wisselbank"
Jan Beers, enkele jaren geleden bij Rood-Wit vandaan gekomen, vierde eerder kampioenschappen bij Foresters en Rood-Wit met welke laatste club hij eveneens de eerste klasse bereikte, maar daarna naar Schagen verhuisde en al gauw een plek veroverde in de basisopstelling van Schagen I
De drie kampioenschappen die Schagen in acht jaar tijd beleefde werden door drie spelers allemaal meegemaakt: Jan Peetoom, Aart Spruit en Kees Speets.

Waargemaakt
Overigens heeft Bob van Twuijver zich gisteren helemaal waargemaakt: "Het ging lekker", zei hij en dat bleek, want hij maakte twee doelpunten en had in de derde het grootste aandeel. Alleen Gert Boontjes gaf het laatste tikje.
Paul Verra had het dus ook deze keer weer bij het goede eind. Het was hem een eer om afscheid te kunnen nemen van een kampioen. Dat hij dan ook niet zou blijven, was reeds door hemzelf in december uitgemaakt. Een jaar eerder was hij nog gebleven, hoewel er een zeer goede aanbieding was.
"Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken", zegt de scheidende Schagen-trainer. "Dat moet je doen, ongeacht de afloop, want anders wordt de verleiding groot om te blijven hangen als het erg goed gaat of je loopt de kans spijt te krijgen dat je niet hebt opgezegd als het niet zo best gaat".

Paul Verra heeft "zijn" jongens gistermiddag na de wedstrijd pas willen vertellen welke club hij volgend jaar traint Het is EVC in Edam geworden. "Ik wilde er geen gepraat over hebben in deze spannende dagen. De jongens wisten uiteraard al lang dat ik vertrok, maar niet waarheen en ik vond het beter, dat ze dat nu niet te horen kregen".
Hij vindt overigens dat Schagen wat laat is met het aanstellen van een opvolger. Vanavond valt daarover trouwens de beslissing, en dat vindt Paul Verra wat laat.

Onderschrift foto: De ploeg van Schagen tijdens de rondrit door Schagen.
V.l.n.r.: Andre Wuring, Marco Windt (alleen het gezicht), Henk Schot jr, Ron Kooij (alleen het gezicht).
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 11 november 2018
Informatie: info@zijpermuseum.nl