De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 23360]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 23360
 
Titel : Voetbal: Dolle vreugde in Schagen door kampioenschap van 't 'cluppie'
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Gedempte Gracht; Nieuwe Laagzijde; hoek Markt
Datering : Zondag 14 mei 1972
Bijzonderheden : Grandioze triomftocht door Magnus-veste
Dolle vreugde in Schagen door kampioenschap van ’t ‘cluppie’

SCHAGEN – Zes doelpunten vormden het jeilzame geneesmiddel dat de drieduizend toeschouwers rond het Schagen-terrein verloste van de onrust of het “cluppie” het wel zou halen. De Verra-equipe liet er geen twijfel over bestaan; al in het eerste kwartier mocht de Vitesse-keeper al voor de eerste maal vissen en toen scheidsrechter Bouwman voor de laatste maal floot, waren er nog vijf Schagen-treffers gevolgd. Dat laatste signaal van de fluitist uit Purmerend betekende het begin van het grandioze feest waarmee de voetbalvereniging Schagen en haar supporters het behalen van het kampioenschap zeer demonstratief gevierd hebben.luid schalden de triomf-klaroenen en het “huppie huppie, Schagen is toch maar ’t cluppie, huppie huppie, Schagen één is kampioen” daverde door de Magnus-veste.

Direct nadat de wedstrijd was afgelopen, bood de SRC-er Bruin namens de zustervereniging, die op de tweede paasdag Schagen het goede voorbeeld gaf door in de derde klasse beslag te leggen op het kampioenschap, de ploeg bloemen aan. Hoog gingen spelers en trainer op de schouders van nde brooddronken supporters en schalden de overwinningsliederen over het veld. Kleurige confetti zette de huldiging luister bij.

Ontvangstdoor B. en W. op het gemeentehuis
In de kleedkamer knalden de champagnekurken, in de kantine schuimde het bier, Schagen was kampioen en dat moest Schagen weten. “Dat hebben we nooit kunnen dromen”, was een slogan die overal te beluisteren viel. Daarnaast werd in alle toonaarden de geweldige prestatie van de Geel-Zwarten bezongen, vooral onder aanvoering van Schagenspeler Cees Speets, voor wie dit kampioenschap het derde was in zijn voetballoopbaan bij Schagen.
Ook in de bestuurskamer heerste dolle vreugde: Schagen had het hem toch maar gelapt. De als moeilijk aangekondigde ontmoeting tegen het Castricumse Vitesse ’22 bleek achteraf niets minder dan een demonstratie te zijn geworden van wat Schagen op dit moment kan en dat is niet gering. Voeg daarbij Schagens hoop in blijde dagen, de jeugd die zich gedurende de wedstrijd de kelen hees schreeuwde en het beeld van de sprankelende afsluiting van Schagens victorierijke seizoen ’71-’72 is compleet. Wat er zondagmiddag 14 mei aan luisterrijke zaken gebeurde, zal in de annalen van de éénenzestigjarige met vette letters vermeld worden, opdat het nooit vergete wordt.

Triomftocht
Nadat de eerste feestroes ten einde was, werd het elftal en een klein deel van de supportersschare op twee open wagens geladen en voorafgegaan door de plaatselijke harmonie, ging het in een triomftocht door Schagen. Steeds maar weer werd er via het “huppie huppie” en “Van je ras, ras, ras, Schagen in de eerste klas”, de blijdschap van het behaalde kampioenschap wereldkundig gemaakt. Voor het gemeentehuis stonden enige honderden inwoners trappelend van ongeduld de stoet op te wachten.
Dolle taferelen speelden zich onder het toeziend oog van de statige hervormde kerk af, toen de ploeg weer op de Markt belandde. Weer was het Cees Speets die zijn ploeggenoten opzweepte tot grote uitbundigheid. Gewapend met de geelzwarte paraplu beet hij het spits af van de lange rij mensen die op de hoempa-hoempa-muziek van de fanfare de polonaise danste voor het gemeentehuis. Op het bordes sloegen burgemeester De Wilde, de wethouders De Weger en Vespuy en het Schagen-bestuur de vermakelijke taferelen beneden gade.

Trots
Binnen werd de ploeg, de trainer, het bestuur en de trouwe aanhang door het college van harte gelukgewenst. Burgemeester vertolkte de mening van het college met de opmerking, dat de mannen van trainer Verra een geweldige prestatie verricht hebben. Schagen een gemeente met achtduizend inwoners, is een eerste klasser rijk. Met recht een prestatie om trots op te zijn.

De overtuigend wijze waarop de ploeg gistermiddag op het zonovergoten sportcomplex aan de Julianalaan de titel in de wacht sleepte, vond de burgemeester een sterk bewijsstuk dat de titel verdiend is.
Voorzitter Boontjes betuigde zijn dank aan het gemeentebestuur, dat de voetballerij te Schagen zo’n warm hart toedraagt getuige de steun die het gemeentebestuur levert bij de realisatie van nieuwe accomodaties.

Hierna was weerom polonaise op de Markt, de spelers konden er geen genoeg van krijgen. In café Peetoom, waar de vader van Schagens blonde linksback Jan Peetoom de scepter zwaait, werd tot zeer laat nog een druk bezochte instuif gehouden. Middels een diner zal de club het kampioenschap over enige tijd nogmaals vieren; voorlopig is hetgeen Schagen gisteren beleefde voldoende.

Onderschrift foto: De triomfale intocht van het kampioenselftal met de dames door Schagen stopte voor het raadhuis, waar honderden een ovatie brachten.

(Noordhollands dagblad van maandag 15 mei 1972)


Op de achtergrond het huidige Fortis bankgebouw, helaas nu zonder balcon.
Op de foto de service auto van garage Boontjes. Gert Boontjes was zelf voorzitter van de voetbalvereniging Schagen en stelde de auto beschikbaar i.v.m. het kampioenschap junioren. Van de bestelbus was toentertijd een pick-up bus gemaakt, waarop diverse mensen staand konden meerijden. De kleine man voor de lange man op de bus is voormalige voetballer Aart Spruijt.

Aart Spruijt uit Schagerbrug schrijft op 18 januari 2010:
Op de foto door de Nieuwe Laagzijde herken ik o.a. Gert Boontjes, Jan Peetoom, Cor Oscam, Meijert Mulder, de jongen die jarenlang bij Drukkerij van Ketel heeft gewerkt en die altijd het scorebord heeft bij gehouden op het Schager veld. Verder herken ik mezelf op de oude Bedford van toen nog Garage Boontjes. Het is het kampioensfeest na de gewonnen wedstrijd tegen BPC en waardoor Schagen 1 naar de tweede klasse van de KNVB promoveerde.
Zie ook informatie uit het jubileumboek 75 jaar Sparta S.V. Schagen

 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk : d
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 11 november 2018
Informatie: info@zijpermuseum.nl