De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 35998]
 

SPECiale omgeving : 5   (externe gebruiker beeldbank)

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 35998
 
Titel : Openingstoernooi zaalvoetbal in de Groeneweghal te Schagen (1972)
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Groeneweghal
Datering : 1972-1973
Bijzonderheden : Aantrekkelijke staaltjes zaalvoetbal
Scagha winnaar van goed bezet openingstoernooi

SCHAGEN – In de sporthal Groeneweg heeft Scagha’66 zaterdag een geslaagd openingstoernooi gehouden. De goede toernooibezetting bood echter onvoldoende kompensatie voor de zonnige weersomstandigheden, want de publieke belangstelling was nogal matig. Daarmee werd dit toernooi onrecht aangedaan, want het geboden programma gaf een aantal goed verteerbare wedstrijden te zien met als uitschieters de ontmoeting in poule A tussen Scagha 2 en IDO en de finalewedstrijd tussen Scagha’s eerste team en datzelfde IDO.

Het spektakel werd geopend door Scagha 2 en Stuf’70, dat op het laatste moment bereid bleek het oorspronkelijk uitgenodigde Zeemacht (dat Scagha had verrast met een plotseling afbericht, te vervangen.
Stuf, dat noodgedwongen uitkwam met Schagen-corifeeën Boontjes, Spruit en Beers, veroverde door een goal van Wim Snellen een 1-0 voorsprong maar doelpunten van Scagha’s Jack Ploeger bezorgde Stuf een verrassende 2-1 nederlaag.
Scagha 1 bleef in het volgende duel met moeite op de been (3-2) tegen de Red Lions BP, dat zich eveneens door vakantie- en andere oorzaken gedwongen had gezien in een geïmproviseerde opstelling te verschijnen. Doelpunten van de Lions van Kruize en voor Scagha van Ab Ploeger. Het Alkmaarse IDO bleek te sterk voor Stuf’70, hoewel de groen-witte brigade aanvankelijk goede kansen kreeg. Door het uitblijven van goals zakte de ploeg echter terug en de geroutineerde Alkmaarders (die kort geleden nog met 2-0 tegen Stuf de boot in gingen) speelden zich naar een soepele 4-0 zege. Ook Muurtooi, de Hoornse interregionaal die drie ex-Hovocubanen in de gelederen telt werd door de Red Lions voor aanzienlijke problemen geplaatst. Goals van Dol en Hoosemans bleken uiteindelijk net onvoldoende om Muurtooi van de zege te houden (3-2).
Scagha 2, dat ondanks de uiteindelijk behaalde vierde plaats een sterk toernooi heeft gespeeld, toonde nauwelijks enig respect voor het gerenommeerde IDO. Na een fraai doelpunt van Jack Ploeger trok de ploeg zich terug in de defensie en bleef via snelle uitvallen voortdurend gevaarlijk. Juist toen het ernaar begon uit te zien, dat IDO aan het kortste eind zou gaan trekken bestrafte scheidsrechter Bakker provocerend optreden van Kees Dekker met twee minuten. De Alkmaarders buitte de aldus verkregen meerderheid uit en nam in een ommezien een 2-1 voorsprong. Kort voor tijd leek Scagha 2 nog terug te komen, maar een door voor een doelpunt aangeziene inzet van Berkvens werd door de scheidsrechter niet toegekend.

Teleurstellend
Muurtooi, dat een nogal teleurstellende indruk achterliet, bleek lang niet opgewassen tegen Scagha’s hoofdmacht. Scagha dat Gouwenberg, Van der Park en Jan Schop moest missen, maar kompensatie had gevonden in L. Jes en Schagen-doelman Kuilman, scoorde zeven maal (3x Jes en 2x Berend Schop en A. Ploeger) en liet slecht 1 Hoorns tegendoelpunt toe. Na het spelen van de poulewedstrijden was de stand: Poule A: 1. Scagha'66 1, 2. Muurtooi en 3. the Red Lions. Poule B: 1. IDO, 2. Scagha'66 2 en 3. Stuf'70.
In de vrij matige ontmoeting voor de vijfde en zesde plaats lukte het de Red Lions het nogal aangeslagen Stuf’70 achter zich te houden, opnieuw door twee goals van Kruize. (Voor Stuf scoorde alleen Snellen tegen). Muurtooi eindigde door een niet onfortuinlijke 3-2 zege op Scagha 2 als derde. De groen-witte reserves maakten aanvankelijk een nogal ongeconcentreerde indruk en gaven Muurtooi gelegenheid uit te lopen naar 2-0. toen keerde de inspiratie kennelijk terug want Jack Ploeger bracht in korte tijd de partijen weer op gelijke voet. Genoeg was dat overigens niet want kort voor tijd nam Muurtooi opnieuw een voorsprong (3-2) en het verwoede slotoffensief waarmee Scagha eindigde leverde ondanks enkele goede kansen geen doelpunten meer op.

Verrassing
De finale tussen Scagha 1 en IDO vormde een aantrekkelijk sluitstuk. Een door doelpunten van Jes en B. Schop ontstane 3-0 Scagha-voorsprong leek de wedstrijd al snel beslist te hebben. Maar tegen de verwachting in kwam IDO nog terug tot 3-2. verder liet de uiteindelijke toernooi-winnaar het echter niet komen. Een slotdoelpunt van opnieuw B. Schop zorgde voor de 4-2 eindstand.
Opvallend was nog dat de drie topscorers van het toernooi alle uit het Scagha-kamp kwamen: Jack Ploeger, Ab Ploeger en Berend Schop scoorden elk 5 maal.

Op de foto: Zelf niet zichtbaar op de foto scoort Ab Ploeger Scagha's 2e doelpunt tegen de Red Lions BP. Doelman Gerard Stad en verdediger Jan De Haan zijn geklopt; Berend Schop houdt het voor gezien.

NB: spelers recht is Nico Dol.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Zaalvoetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 09 augustus 2019
Informatie: info@zijpermuseum.nl