De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 37119]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 37119
 
Titel : Voetbal: SRC-voorzitter C. Bruin toeschouwer bij Schagen-SRC
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Julianalaan
Datering : Seizoen 1964-1965
Bijzonderheden : Sportieve stedelijke derby
Schagen zegeviert met 3-2 in prestige-duel

SRC ging na de rust door de knieën

Schagen, zondag
Met de 3–2 uitslag, die Schagen en SRC gisteren bereikten, zullen beide ploegen ongetwijfeld vrede hebben. Er is uiterst sportief gevoetbald en de wedstrijd stond op een peil, dat dicht dat van de derde klasse benaderde. Schagen heeft vele kansen gehad, mede door het wat zwakke ingrijpen van de SRC-defensie en vooral door het veerkrachtige spel in de tweede helft is de overwinning van de thuisclub verdiend te noemen.

“Samenhang” bij thuisclub groter
De combinaties vloeiden beter en het is voornamelijk aan doelman Lem van SRC te danken, dat de score niet hoger is geworden. Onvervaard smoorde hij alle gevaar en Lem is zeker niet te verwijten schuld te hebben aan de drie doelpunten, die hij heeft moeten laten gaan.
Vooral voor de rust is SRC geen geenszins de mindere geweest van Schagen. In het laatste kwartier van de eerste helft heeft SRC Schagen onder zware druk gezet. W. Heddes en C. Redecker nestelden zich in het middenveld en voorzagen hun medeaanvallers van voortreffelijke speelbare passes en het lukte Schagen niet of nauwelijks zich aan deze wurgende greep te ontworstelen. Met kunst en vliegwerk moest er verdedigd worden, waarbij “alleman” van node was.
SRC heeft dit initiatief na de rust niet kunnen behouden. Trainer Afink had zijn mannen de weg gewezen. “Openbreken die STC defensie; de bal snel afspelen”.

GATEN
Het werd steeds moeilijker voor de SRC-defensie de gaten te dichten. Steeds weer doken Volten en Boontjes op in de opengevallen ruimten en konden vrijelijk hun buitenspelers Spruyt en Peetoom “lanceren”.
Heeft SRC deze tweede helft dan niets gepresteerd? Zeker wel. Maar het raffinement, dat voor rust werd gedemonstreerd was verdwenen. Het ging te te haastig en dus onnauwkeurig en vooral op het stuk van snelheid moest men het afleggen tegen o.a. spil Zwaag.
De rust ging in met een 1–1 gelijke stand, die geheel overeenkomstig de verhoudingen was.
SRC heeft even het initiatief gehad maar moest snel toelaten dat ook Schagen zijn aandeel in deze derby opeiste. Het resulteerde na 14 minuten in een hard schot van d’Hulst, dat echter door Lem werd gekeerd. Het bleek uitstel van executie. Nog geen minuut later kende Spruyt geen genade met Lem. Een rappe combinatie met Boontjes en Peetoom bracht hem in schietpositie die hij voortreffelijk uitbuitte 1–0.

UITGEKOOKT
Schagen rook zijn kans. Het ging volop in de aanval, uitgekookt gebruik makend van de zwakke rechter verdedigingflank van SRC. Spruyt had niet de minste moeite rechtsback Heddes te omspelen en verschillende malen moest spil Heddes uit het centrum om te assisteren.
Het gevolg was natuurlijk dat er in het centrum kansen ontstonden, die gewoon niet te missen waren, maar vooralsnog weigerde men ze te benutten of stond Lem erger in de weg.
Eenmaal leek hem dat niet te lukken toen Lem bij een corner reeds geslagen op de grond lag, maar spil Hed-
SRC vond het welletjes, dat verdedigen. Men ging op zich (verzorgder toeleggen op de aanval. Schagen moest terug, hoe graag het ook in Lems domein was blijven opereren, want “in eigen huis” dreigde wel degelijk gevaar.
SRC vocht (sportief) om iedere meter terreinen in deze periode was vrijwel altijd de SRC-voet eerder bij de bal dan die van Schagen.

OMKIJKEN
Succes bleef niet uit. In de 34e minuut zette A. Ploeger spil Zwaag op het verkeerde been en hij mocht nog slechts omkijken naar Ploegers razendsnelle actie, die doelman Gouwenberg in de grootste mogelijke verlegenheid bracht 1–1.

Niemand gaf meer een cent voor Schagen op het toen volgende offensief van SRC. Voortdurend “dwarrelden” de groenwitten voor Gouwenberg heiligdom, maar nog Jb. Dekker, C. Redecker of W. Heddeszagen kans hun schoten voldoende inhoud te geven om Gouwenberg tot capitulatie te brengen.
De strijd was nog volkomen open toen Schagen (nu in rood-wit) en SRC opnieuw de groene, goed bespeelbare grasmat betraden.
“Natuurlijk, Schagen had wel meer kansen gehad maar het spel had nog niet kunnen overtuigen. Bij SRC was de spirit veel groter, maar het geluk wat geringer….”.
De eerste de beste corner in de eerste de beste minuut van de tweede helft noopte Lem tot inschakeling van al zijn talentenochtend de kopbal van Spruyt onschadelijk te maken.
A. Ploeger (SRC) herhaalde deze “hoofdelijke” actie aan de andere kant zij het met hetzelfde negatieve resultaat.
Toch legde Schagen in deze periode de basis voor zijn overwinning. Niets liet men aan het toeval over en het werd voor SRC steeds moeilijker nog tot ver in het vijandelijke terrein door te dringen. Linksbuiten Ploeger kreeg tegen de uitstekend spelende back Faber vrijwel geen kans, mede doordat hij steeds het zelfde “passeerkunstje” probeerde te ondernemen. Slechts wanneer ook Redecker zich in de frontlinie begaf werd het gevaarlijk, zonder zichtbaar succes overigens, Scaagen kon steeds meer het initiatief tot zich trekken en ook de combinaties werden duidelijk inhoudrijker. Zo kon het gebeuren dat Spruyt vrijelijk aan mocht leggen, de bal belandde echter tegen de lat, hetgeen Peetoom ook presteerde, maar het fluitje had reeds geklonken wegens “roepen”.

SCHUIVER
Na een kwartier benutte Volten het passje dat d’Hulst hem deed toekomen voortreffelijk. Voor de schuiver was vooralsnog zelfs Lems kruid niet gewassen 2–1.
Acht minuten later reeds gaf Volten Schagens lichte-overwicht nog meer reliëf. Peetoom was alleen voor Lem aangeland, zij het dat spil Heddes hem in de rug zou kunnen bedreigen. Volten stond nóg vrijer. . , hem werd de bal toegespeeld en de “drie” kon op het denkbeeldige scorebord geschoven worden 3–1.
Wie zou denken, dat SRC nu een geslagen ploeg zou zijn, kwam bedrogen uit. De bezoekers kregen echter haast hetgeen niet bevorderlijk is voor een op verstand gestoeld aanvalswapen. Enthousiasme bleek er echter nog in voldoende mate aanwezig, zodat Schagen niet de kans kreeg op de lauweren te rusten. Zeker niet toen W. Heddes de voorzet van C. Redecker “bekeken” tussen spil Zwaag en doelman Gouwenberg door kopte 3–2.
Tot een grotere prestatie bleek SRC echter niet meer in staat. Het had alle aanwezige aanvalsdriftuitgeleefd, hoezeer een gelijk spel nog binnen bereik was. Maar het vlotte niet meer.
Schagen had no volop inspiratie, maar wilde het juist even te mooi doen om er ook succes uit te kunnen puren
Eenmaal leek het nog zover te komen, toen linksback Stam hoogst onvoorzichtig terugspeelde op Lem. Een snoekduik, Lem doet dat graag, bracht hem juist een een fractie eerder bij de bal dan de toegesnelde Peetoom. Het bleef 3–2.

Op de foto: SRC-voorzitter C. Bruin was ondanks de nederlaag van zijn club niet ontevreden.
“De beste ploeg heeft gewonnen, maar het voornaamste vind ik, dat er sportief gestreden is. Ik vond vooral de linkervleugel van Schagen uitstekend op dreef. Komt natuurlijk ook, doordat ons verdedigen op rechts niet zo sterk was.
“Volgens mij was het een wedstrijd, die op goed peil stond en prima werd geleid.”
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Persoonlijke gebeurtenissen
Subrubriek : Portret
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1272 x 1896
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 31 oktober 2021
Informatie: info@zijpermuseum.nl