De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 39672]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 39672
 
Titel : Voetbal: SRC - Helder 'S.R.C. was "troef" tegen Helder'
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : SRC Nieuwe Laagzijde
Datering : Zondag 21 februari 1965
Bijzonderheden : KAARTEN NOG NIET GESCHUD IN 4A
S.R.C. was "troef" tegen Helder

SCHAGEN - SRC heeft er gisteren door Helder met 3-2 te verslaan voor gezorgd , dat de spanning in de vierde klasse A volledig blijft gehandhaafd, zo niet wordt opgevoerd.
De overwinning die SRC heeft behaald, is overigens volkomen verdiend te noemen, zij het dat de Schager club hem lang niet cadeau heeft gekregen. Door, vooral in de tweede helft, goed combineren is men er tenslotte in geslaagd de wat flegmatiek spelende Helderse ploeg op de knieŽn te dwingen.

Thuisclub na rust naar 3-2 overwinning

De verscheidene Schagen-supporters die gisteren de wedstrijd bezochten, hebben dit met een meer dan ongewone belangstelling gedaan. Het zou wel eens mogelijk zijn, dat SRC erin zou slagen Schagens naaste concurrent "de das om te doen" en daarmee de koploper in de kaart te spelen. De Schagen enthousiasten hebben geen vergeefse gang gemaakt, hoewel hun eigen club op Texel een nederlaag leed.
SRC startte met een heftig offensief, waarvan de combinaties, die tot kansen, vele kansen, leidden niet werden afgewerkt. De Helder-defensie, uitstekend geleid door doelman Van Vliet en spil Groet, bleek vooralsnog goed het oog te hebben in het wat steriel opgezette aanvalsspel van de thuisclub.
Aan beide zijden was trouwens weinig te merken van een sterk opgezette aanvalsconstructie. De respectieve middenvelden werden verwaarloosd en men trachtte met lange, maar meestal zinloze, trappen de stormlinies te bereiken.
Helder had het snelste door dat, om succes te kunnen hebben, er uit een ander vaatje getapt diende te worden. Men begon te "schuiven" en zie er ontstonden prompt doelrijpe kansen, die echter nog alle door doelman Lem om zeep werden geholpen. Op het schot van Wielans na. Van twintig meter afstand vertrok de bal hard van zijn voet en doordat De Graaf de baan van het schot wijzigde, was Lem kansloos, (0-1).
Het doelpunt schudde SRC wakker. De zekere matheid, die er in het spel gelegen had verdween en driftig toog de thuisclub in de richting van de Helderse veste. Lang hebben de muren van dit kasteel het gehouden. Zelfs toen J. Ploeger uit een schot van C. Redeker tegen de lat de bal voor open doel terugontving. Als je eenmaal over de bal gestruikeld bent, kan er niet veel meer worden gedaan....

BRES
Juist voor rust echter bleek er toch een bres te bestaan in de Helderse wallen. Ab Ploeger wist, ondanks dat drie verdedigers hem omringden de vrijstaande Hans Redeker te vinden. Aangezien ook doelman Van Vliet zich intensief met Ploeger had beziggehouden bleek het inschieten voor Redeker nog slechts een peuleschilletje, (1-1)
Na de pauze bewoog het duel zich op een aanmerkelijk hoger niveau dan daarvoor het geval was. Men begreep, in beide elftallen, dat slechts snel uitgevoerde combinaties vermochten de defensies te doen capituleren.
SRC bleek, omtrent combineren aanmerkelijk progressiever opvattingen te koesteren dan Helder. Het grootste gevaar ontstond dan ook voor de doelmond, die Van Vliet gesloten trachtte te houden.
Zo erg lang is hij daar niet in geslaagd, want toen Hans Redeker, tien minuten in de tweede helft, de bal van naamgenoot Coert ontving en het leer naar de uiterste hoek zond, bleek Van Vliet daarop niet bedacht. De bal raakte de paal, draaide paralellen met de doellijn in de richting van de onbeschermde hoek, waar Ab Ploeger juist bijtijds arriveerde om SRC aan een 2-1 voorsprong te helpen.
Helder heeft daarna lange tijd de vat op het spel verloren. Reeksen van, al of niet onverwachte, kansen kregen de SRC-aanvallers door het plotseling onbegrijpelijk slechte ingrijpen van Groet en zijn mannen.
In de 21ste minuut kreeg Hager een kans, oog in oog met doelman Lem. Hij bewees niet voor niets een zekere faam te hebben als "killer" en bracht zijn team weer op gelijke voet met SRC.
Binnen vier minuten had Coert Redeker de voorsprong van SRC weer terugverdiend. Uit een afgeslagen aanval belandde de bal bij rechtsbuiten Dekker, die hoog voorzette. Zo hoog, dat Van Vliet juist niet bij de bal kon en nog op de grond lag toen Redeker al had gezien, dat de hoek die hem werd gelaten juist groot genoeg was, (3-2).
Helder toog opnieuw ten aanval, maar met een te grote hoeveelheid haast, een teveel aan doelpuntenhonger. Er werd weer onnauwkeuriger gespeeld, hetgeen de meeste schoten over of naast het doel van Lem deed belanden.
Eenmaal glipte het gelijke spel Helder door de vingers, toen Hagen een vrije trap nam, waaruit de bal tegen de paal belandde, waarna het woud van SRC-spelers voor de verdere zuivering van het verdedigde territorium zorgde.
Vele malen is er nog geschoten vanuit de Helderse loopgraven, maar meer dan 3-2 zat er echt niet in. Het zou ook teveel van het goede geweest zijn voor de bewoners van de marinestad.

Op de foto: Helder-keeper Van Vliet klemt een schot van de SRC-voorwaartsen.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 04 augustus 2018
Informatie: info@zijpermuseum.nl