De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 40898]
 

 
 

 

 
 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 40898
 
Titel : Zaalvoetbal: 'Zaalvoetbaltitel kwam voor Ab Ploeger niet onverwacht'
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie :
Datering : Dinsdag 2 april 1974
Bijzonderheden : Uitblinker van kampioen Scagha
Zaalvoetbaltitel kwam voor Ab Ploeger niet onverwacht

(van onze sportredactie)
SCHAGEN - Ab Ploeger had het voorspeld. Uit een geintje. Voor de beslissende wedstrijd tegen PL Zwart Boys in de kleedkamer. "Ik schop er vanavond wel twee in, als jullie dan maar zorgen, dat het achter dichtblijft", blufte de blonde aanvalsleider van Scagha'66. Achteraf bleek het gèèn bluf, want Ab Ploeger schopte er twee in en de Scagha-defensie hield de zaak (bijna) dicht. Het werd uiteindelijk 2-1 en dat was voor de titelverdediger ruim voldoende om zich voor de derde maal in successie kampioen zaalvoetbal van de afdeling Noord-Holland te mogen noemen.
Drie dagen na dat grote succes heeft Ab Ploeger alle tijd om de zaak de revue nog eens te laten passeren. Alle tijd, omdat hij de komende dagen met het pootje omhoog ligt. Zondag tegen HSV kreeg hij een flinke tik en dat kostte hem een stevige enkelblessure.

Winnen was voor PL Zwart-Boys te zware belasting
Ab Ploeger: "Het kon bijna niet uitblijven. Ik was dit seizoen nog geen enkele keer geblesseerd geraakt." En dan over het kampioenschap van Scagha: 'Het zat er toch wel in. Zwart Boys moest winnen en dat is altijd een erg zware belasting."

Scagha heeft dit jaar meer concurrentie gekend dan in voorgaande jaren. Ploeger: "Dat is wel zo, maar die kwam vrijwel alleen van PL Zwart Boys, want Nuyen Nicols heeft zeven punten achterstand en IDO zelfs twaalf. Wij hebben er dit jaar één verloren en een stuk of wat gelijk gespeeld, maar dat komt niet, doordat wij minder zijn gaan spelen. De tegenstanders gaan gewoon steeds beter draaien. kijk maar naar Zwart Boys, dat is toch wel een erg goede ploeg. Zo'n Gerrie Splinter bijvoorbeeld, wat een voetballer..."
Maar ook Zwart Boys moest het, ondanks het fraaie doelsaldo van 93-32 afleggen tegen Scagha, dat nu eenmaal kan bogen op een routine van acht jaar.

Want acht jaar geleden is het allemaal begonnen in Schagen. een groepje vrienden zag in zaalvoetbal een aangename afwisseling voor de veldsport. Voor de aardigheid, maar dat id uitgegroeid tot een bloedserieuze bezigheid, waarbij voor velen het accent op de zaal is komen te liggen. Van dat groepje zijn alleen Ab Ploeger en Wim Heddes nog over. Later werden Ab's broer Gerard en de "Schopjes" ook geboeid door het zaalvoetbal.

In Noord-Holland is zaalvoetbal langzaam maar zeker een volwassen, door iedereen als volwaardig beschouwde, sport geworden. In de rest van Nederland is dat nog lang niet het geval. Ab Ploeger: "Nee, op geen stukken na. We hebben onlangs een demonstratietoernooitje gespeeld. Daar waren veertig toeschouwers. En de scheidsrechters daar kenden nog niet eens de spelregels. Op een gegeven moment moest er een strafschop worden genomen. Die kerel ging op de middenlijn staan, nam zijn aanloop en het doelpunt werd doodleuk geteld. Zo goed is men in het oosten van het land op de hoogte van zaalvoetbal. Er zijn ook veel afdelingen, waar nauwelijks topamateurs meedoen. Ik geloof, dat dat de voornaamste oorzaak is geweest van het feit, dat de sport hier zo'n vlucht heeft genomen. Er spelen hier een flink aantal ex-profs en verder spelers uit eerste elftallen van amateurverenigingen. Daardoor staat het hier op een behoorlijk niveau en daardoor komt er publiek."

Ab Ploeger is echter wel van mening, dat er aanvallend voetbal gespeeld moet worden, wil dat publiek bliven komen. En dat gebeurde dit seizoen niet altijd. Zegt Ploeger: "Zwart Boys bijvoorbeeld heeft tegen IDO alleen maar op de verdediging gespeeld. Nu was dat wel begrijpelijk, want als ze hadden verloren dan was die wedstrijd tegen ons zinloos geworden. En ze hoefden ook niet te winnen, want ze moesten in elk geval bij ons winnen. Maar er zijn ook andere ploegen die, vooral tegen ons, alleen maar doelpunten willen voorkomen. En dat is de dood voor zaalvoetbal. Als dat de tendens zou worden in de komende jaren, dan stop ik ermee. Dan hoeft het voor mij echt niet meer.

In tegenstelling tot Zwart Boys traint Scagha nooit in de zaal. "Vriendenclub" Scagha schijnt het ook minder nodig te hebben dan de Egmondse formatie die zijn spelers overal vandaan haalde. Ab Ploeger: "Wij hebben onderling erg veel contact en de saamhorigheid is erg groot. Daardoor hoeven wij echt niet speciaal op het zaalvoetbal te gaan trainen. Bovendien zou je dan nog een avond in week kwijt zijn. Wij voelen elkaar zo ook wel goed aan. Zwart Boys heeft het wat dat betreft moeilijker met een Gerrie Splinter, die erg individualistisch speelt."
De saamhorigheid van Scagha'66 kan volgend jaar nog groter worden. Want in het nieuwe seizoen komen de drie broers Schop ook bij SRC spelen. Maar ondanks dat zal Scagha het niet gemakkelijker krijgen. Iedereen zal er volgend seizoen op gebrand zijn om de Schager formatie te kloppen. Zwart Boys niet in de laatste plaats. Veel andere ploegen zullen echter verdedigend gaan spelen.
Ab Ploeger: "Als dat gaat gebeuren - en dat zit er wel een beetje in - dan moeten de spelregels veranderd worden. Dan moeten ze bijvoorbeeld net als bij basketball een regel maken, die stelt, dat je binnen een bepaald aantal seconden van je verdedigingshelft af moet zijn en niet meer mag terugspelen op de keeper. Zaalvoetbal moet leuk blijven. Ik zie het altijd nog helemaal als ontspanning."
Hetgeen echter niet wil zeggen, dat Scagha dit jaar een gooi wil doen naar een nieuwe landstitel. Daarvoor moet echter eerst het kampioenschap van West I worden behaald en dat zal bepaald niet meevallen. Ploeger: "Vooral de kampioen van Haarlem, dat zal Caroussel wel worden, is erg sterk. Amsterdam en Utrecht zijn minder goed. Van Caroussel verloren we tenslotte ook voor de Noordhollandbeker. …" Scagha zal alles geven. Al was het alleen maar ter meerdere glorie van het zaalvoetbal in Noord-Holland.

* JAN VAN DER NAT

Op dinsdag 2 april 1974 verscheen bovenstaand interview met Ab Ploeger in de Schager Courant. Dit naar aanleiding van de vrijdag 29 maart 1974 gespeelde wedstrijd Scagha'66-PL Zwart Boys. Deze laatste wedstrijd van de competitie moest bepalen wie er kampioen zou worden van de afdelingshoofdklasse. Scagha'66 stond bovenaan, op één punt gevolgd door PL Zwart-Boys. Scagha won in een overvolle Groeneweghal met 2-1. Uitblinker Ab Ploeger scoorde 2x. Tros Sport (met Theo Koomen) kwam filmopnames maken. Deze zijn echter nooit uitgezonden. Op zondag liep Ab Ploeger in het duel van SRC tegen HSV een flinke enkelblessure op. Vandaar de ingepakte enkel.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Zaalvoetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1272 x 1896
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 04 augustus 2018
Informatie: info@zijpermuseum.nl