De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 42918]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 42918
 
Titel : Voetbal: "SCHAGEN" is tweedeklasser
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Julianalaan, voetbalaccomodatie V.V. Schagen
Datering : Maandag 18 mei 1970
Bijzonderheden : "SCHAGEN" is tweede klasser
Vijf treffers kroon op aantrekkelijk spel tegen fel B.P.C.

SCHAGEN. - "Schoppen troef", zei iemand op de zittribune na een dartele actie van uitblinker op het middenveld Berend Schop. Toen was de stand al 2-0 voor "Schagen". Beide doelpunten kwamen op naam van Gert Schop, die later de stand naar drie-nul zou schieten. Derde broer Jan zorgde voor de vierde treffer van "Schagen" en Aart Spruit mocht enkele minuten voor het einde de vijfde goal maken (uit een penalty). Tussen de bedrijven door had BPC één tegengoal geproduceerd. Schagen zegevierde met vijf-één, wat betekent: het kampioenschap en promotie naar de tweede klasse. Dat Schagen terecht aanspraak heeft op die promotie is gisteren duidelijk geworden. Vooral in de eerste helft - toen er nog iets moest gebeuren om de twee laatste belagers (WFC en Meteoor) kansloos te maken, draaide "Schagen" zeer soepel. Er werd met fantasie gecombineerd, de achterhoede was fel op de bal, pastte kort naar het midden vanwaar de ene attack na de andere werd opgezet.

Glaszuivere hattrick van spits Gert Schop

Eerste helft uitstekend
Uit het verweer van het Amsterdamse BPC bleek, dat de ploeg niet naar Schagen was gekomen om kampioenschap en promotie cadeau te geven. Er werd soms fel teruggemapt en dat kwam de sfeer in en om de lijnen te goede. Al spoedig was duidelijk dat Schagenvia een snelle openingstreffer zichzelf "op een fluweel" wilde plaatsen. Van de aftrap af werden aanvallen opgezet en werd spits G. Schop gelanceerd. De langharige aanvalsleider moest het voorlopig nog afleggen tegen de trapvaste BPC-defensie met Wiertz (4) als voornaamste struikelblok.
Het aanvalspatroon van "Schagen" leidde voornamelijk langs B. Schop en Van Ketel de twee middenvelders, die gemakkelijk met de bal aan de voet kunnen oprukken en die durven te wachten tot zich een medespeler heeft vrijgelopen. Toch startte Schagen nerveus. En dat was natuurlijk niet ten onrechte. Wat hing er alleen al niet van af van deze wedstrijd?
Het eerste schot kwam van Van Ketel, die de bal hard voorlangs joeg, waar Spruit nog in het bezit kwam van het leer, maar dit niet meer onder controle kon krijgen. Een goede actie van de Schagen-aanval deed de aanhang opveren met een gevoel van "het gaat, ze durven". Vooral tussen Boontjes en Gert Schop "liep" het soepel en ook Spruit liet zich op links af en toe gelden.

Glanzend
Een mooie kans op 1-0 na een kwartier: "Schagen" liet weer één van die glanzende combinaties zien, die dit seizoen nog maar weinig werden geproduceerd. De bal ging van Van Ketel naar Spruit, die met een snelle voetbeweging Boontjes lanceerde. Boontjes op rechts haalde uit en trof de bal vol met de wreef. De rechterstaander voorkwam de openingstreffer.
"Schagen" merkte, dat het kon! J. Schop wrong zich tijdig tussen twee BPC'ers - de midhalf en de doelman - door en wist een kopbal(letje) op doel af te geven, dat naast ging. De twee BPC'ers waren, doordat Schop tijdig weg was tegen elkaar gebotst en dat gaf bijna acht minuten oponthoud. Van Bommel van BPC moest met een brancard van het veld worden gedragen. Hij was "groggy" gegaan en had zijn neusbeentje gebroken. Doelman Berghammer liep een scheur in zijn voorhoofd op.

Glippen
Het leek alsof dit incidentje "Schagen" ineens met de neus op de feiten (doelpunten maken) had gedrukt. Want nauwelijks was het spel hervat of Boontjes kreeg een kans. Zijn inzet was te slap. Een minuut later gaf Van Ketel een keurige voorzet naar Boontjes. Die bofte dat de rechterverdediger de bal onder zijn voet liet doorglippen. Boontjes kreeg gelegenheid naar Gert Schop te plaatsen die met een lage schuiver de luid toegejuichte openingstreffer scoorde. Dolle vreugde alom! Schagendoor al moest Gouwenberg nog een keer languit om een hard schot van Den Turk onschadelijk te maken.
De tweede treffer was te danken aan uitstekend werk van aanvoerder Speets. Die rukte met de bal aan de voet op, passeerde enkele tegenstanders, leek de bal kwijt te raken, maar wist deze toch weer te bemachtigen. Op tijd gaf hij door aan Gert Schop, die in een leeg doel kon schieten: 2-0.
Na de rust, met een verzorgde demonstratie van kleurig rood gekleed "Natasha", gaf Schagen er blijk van, te willen werken aan een nog grotere marge. En al in de vierde minuut werd dat streven met succes bekroond. Boontjes gaf de bal tijdig en "gesneden" door aan Gert Schop die een volmaakte hattrick kon laten bejubelen, 3-0.

Superieur
Tot dat moment was "Schagen" dat één van zijn beste wedstrijden in dit seizoen speelde, superieur geweest. Bij de stand 3-0 leek het er op, alsof men het wel geloofde. Dat gaf BPC, dat weinig kracht ontplooide, maar toch niet helemaal ongevaarlijk was, de kans zich te laten gelden. Peetoom moest in een noodsituatie terugspelen op Gouwenberg. Dat gebeurde hoog naar de bovenhoek en BPC hield een hoekschop over. Nadat Spruit op unfaire wijze door Wiertz was nagetrapt kwam dan toch de tegentreffer. Een voorzet van rechts bracht de bal voor het doel waar Den Turk precies goed stond om de bal keihard met het hoofd langs Gouwenberg te jagen.

Onzeker
Wat er toen met "Schagen" gebeurde is moeilijk te zeggen. Maar de zenuwen, die na het wat rommelige openingskwartiertje leken te zijn uitgebannen kwamen terug. er werd onzeker geplaatst. de voorwaartsen konden niet meer worden bereikt en "Schagen" moest het middenveld afstaan aan een oprukkend BPC, dat op deze hete meimaandag er wel aardigheid in leek te hebben "Schagen" voor een verrassing te plaatsen. De druk op het doel van Gouwenberg werd groter en Speets, die meestal koel optreedt, kon de bal niet steeds goed wegwerken of afspelen. Ook in het centrum liep het minder soepel met Zwaag en Oskam.
Dank zij een afstandsgoal van Jan Schop keerde de rust bij "Schagen" terug. Van ongeveer veertig meter knalde de derde Schop de bal hoog in de touwen. trainer Verra haalde in de slotfase Peetoom buiten de lijn. Diens plaats werd ingenomen door Kohnhorst.

Penalty
"Schagen" flitste weer even op en bracht de kracht op meer op de aanval over te schakelen. En dat leverde zowaar de vijfde treffer op. Een korte combinatie voor het BPC-doel leek door Spruit te worden afgerond, maar tijdig stak back Beijerbracht daar een been voor. Spruit ging onderuit en scheidsrechter Grootheest kende "Schagen" een strafschop toe. Spruit nam deze zelf en kanjerde hard voorbij Berghammer: 5-1. Toen was het tijd om te feesten!
Na het laatste fluitsignaal rende alles wat "Schagen" was met paraplu's, toeters, spandoeken enz. het veld op om de twaalf van "Schagen" en trainer Verra te bejubelen. "Schagen" heeft zich deze wedstrijd van een onvermoede sterke zijde laten zien. Goede combinaties met bekeken spel werden nu ook afgerond en daaraan schortte het in de voorgaande wedstrijden nogal eens. Het ziet er naar uit, dat de tweede klasse in "Schagen" een aanwinst krijgt, tenminste... als de Schagenaars steeds zo weten te voetballen als gisteren in die fijne, aantrekkelijke eerste helft. "Het lijkt wel een eersteklasser", riep een supporter in pure verrukking uit. Dat te bevestigen zou de waarheid geweld aandoen, maar zoals Schagen zich gisteren presenteerde, zoals het team als eenheid speelde, zo moet "Schagen" zich in die tweede klasse staande kunnen houden.

Op de foto: Het Schagen publiek is met enige moeite nog buiten het veld te houden.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 05 januari 2020
Informatie: info@zijpermuseum.nl