De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 49039]
 

SPECiale omgeving : 5   (externe gebruiker beeldbank)

 
 

 

 
 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 49039
 
Titel : Muzikant op de serpent
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Molenweg
Datering : ca. 1970
Bijzonderheden : Marti Keetman- Bremer schrijft op 14 december 2008:
De persoon op de foto van 7 december in bovengenoemde rubriek staat is mijn broer Willem Bremer (1940-2004). De foto moet rond 1970 zijn gemaakt in zijn boerderijtje aan de Molenweg in Schagen. Willem was docent aan het conservatorium in Alkmaar en gaf daarnaast priveles. Zijn grote hobby was het verzamelen en bespelen van middeleeuwse blaasinstrumenten, waaronder de serpent die u op de foto ziet.
De serpent is een voorloper van de tuba. Willem speelde in verschillende ensembles, waaronder Studio Laren, die middeleeuwse- en renaissancemuziek ten gehore brachten en waarvan veel opnames zijn gemaakt die zijn uitgebracht op plaat en cd. Hij trad veel op in het buitenland.

Gré Watertor en Sander Bremer schrijven op 9 december 2008:
En of wij deze man met zweedse muilen kennen! Dit is Willem Bremer, mijn ex-echtgenoot en vader van Matthijs en Sander Bremer. Deze foto is genomen in ons boerderijtje aan de Molenweg in Schagen, begin jaren '70.
Willem, geboren in 1940, heeft vanaf ongeveer z'n tiende jaar in Schagen gewoond en is midden jaren '70 naar Bergen verhuisd. Zijn muzikale carrière is begonnen als klarinetist bij de Schager Harmonie. Later, in de periode 1966-1969, studeert hij blokfluit bij Kees Otten aan het Conservatorium van het Muziek Lyceum te Amsterdam. In deze periode raakt hij ook bekend met historische instrumenten. Zo gaat hij zich in die tijd ook toeleggen op het bespelen van meerdere Renaissance-blaasinstrumenten zoals de cornetto (zink), dulciaan, pommer, schalmei en serpent (het instrument op de foto). De serpent, een baszink, is een slangvormig middeleeuws houten blaasinstrument, bekleed met leer. Na de komst van de tuba (rond 1850) is de serpent in onbruik geraakt. Na de hernieuwde belangstelling voor oude muziek, is de serpent weer terug.
Na zijn studie doceert hij o.a. aan muziekscholen te Den Helder, Bergen, Alkmaar en Hengelo en aan het Conservatorium te Alkmaar en Rotterdam. In Alkmaar doceert hij Blokfluit en muziekgeschiedenis van de Middeleeuwen en Renaissance en in Rotterdam geeft hij gedurende anderhalf jaar workshops in oude muziek. Willem speelt tevens in diverse ensembles (oa het belgisch Huelvas Ensemble van Paul van Nevel) en wordt regelmatig als gast/solist gevraagd bij orkesten en festivals. Hij treed op in vele zalen, concertgebouwen en kerken. (Concertgebouw, Melkweg, Paradiso te Amsterdam) Hij reist voor zijn werk regelmatig naar het buitenland en treedt op in o.a. Italië, Ierland, Portugal, Duitsland, Madeira, Polen en de Verenigde Staten.
Na een gezichtsverlamming in 1991 probeert Willem nog in de muziek actief te blijven. Aangezien het herstel niet volledig is, stopt hij in 1992 met het bespelen van zijn blaasinstrumenten. In 2004 overlijdt hij aan de gevolgen van een herseninfarct.
Wilt u meer informatie, tik dan gewoon op Google de naam Willem Bremer in en zijn muzikale leven ontrolt zich voor u.

Klaas Ratelband (ex. trombonist van o.a The Little Town Jazzband) uit Schagen schrijft op 6 december 2008:
Op de foto staat een instrument afgebeeld, dat is een "Serpent" dit is een blaas instrument uit de 17e / 18e eeuw en uitgevonden in Auxerre (Fr).
Mijn ervaring met dit instrument is als volgt:
Tijdens het 19e oude stijl jazz festival in de schouwburg het Turfschip te Breda d.d. 1989 is dit instrument bespeeld door onze bassist Gerard Pol die deel uitmaakte van the Little Town Jazzband uit Schagen. Hij is de trotse bezitter van dit oude instrument.
Omdat dit instrument "C gestemd is" was het mogelijk een solo te spelen in een blues die ook in C geschreven staat. Dit nummer heette toevallig de " Black Snake Blues.'"
De jury was behoorlijk onder de indruk van dit wonderlijke instrument en de solo die Gerard er op speelde. Het is jammer dat er geen geluidsopnamen zijn gemaakt tijdens de voorronde, wel is de finale opgenomen maar zonder dit instrument. Het lage geluid komt enigzins overeen met dat van een een fagot maar dan gespeeld op een trompet/bariton mondstuk.
De persoon op de foto is vermoedelijk Willem Bremer. Gezien de vele instrumenten, o.a een alt trombone en vele andere bijzondere exemplaren. De foto is in (ongeveer 1980) bij hem thuis genomen Volledige instrument informatie is te vinden op Wikipedia Serpent blaas instrument.

 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Cultuur/festiviteiten
Subrubriek : Muziekuitvoering
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk : D
Scan resolutie : 1272 x 1896
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 29 november 2010
Informatie: info@zijpermuseum.nl