De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 52840]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 52840
 
Titel : Optreden Niedorps Amusement Orkest onder leiding van dirigent Bernard Persein
Plaats/dorp : Nieuwe Niedorp
Adres/locatie : De Roode Eenhoorn
Datering : ca. 1965
Bijzonderheden : Hans Lakeman uit Schagen schrijft op 3 januari 2010:
Graag reageer ik op de door u geplaatste foto van het NAO (Niedorps Amusements Orkest). Als oud-lid van de vereniging kan ik de foto redelijk goed plaatsen: het moet een opname zijn van een concert in eigen plaats (zaal de Rode Eenhoorn te Nieuwe Niedorp te zien aan de tl-lampen boven het orkest). Voor het orkest staat de dirigent, de heer Berend Persijn met zijn viool in de hand (hij was op de typisch Weense manier dirigent / stehgeiger, voor het orkest staand meespelend met het orkest, eigenlijk de André Rieu van zijn tijd!). De foto moet stammen uit ongeveer 1965, 1966 en de volgende personen zijn er min of meer duidelijk op te herkennen:
Achterste rij van links naar rechts: Piet Persijn (saxofoon), Rob Leguit (slagwerk, percussie), Kees Wit (trompet), dhr. Zweet (trompet), dhr. Tensen (trombone);
Middelste rij van links naar rechts: Wil Molenaar (dwarsfluit), Hans Lakeman (accordeon), Dick Ruiter (accordeon) en Joop ter Wal (gitaar, later spelend op cello)
Zittend op het voorste gedeelte van links naar rechts: Margreet Kater-Keuken (viool en zangeres), Annet Keuken (viool), Marcel Hommèl (piano), mevr. Keuken (viool), mevr. Borst (viool), mevr. Limpers (viool), Rita Keuken (viool, net rechts van de dirigent), dhr. Wit (viool), dhr. Jan Brouwer (viool), dhr. Toon Bremer (contrabas), mevr. ? (viool) en de knieën van violist en spreekstalmeester dhr. Wolthuis (voor velen bekend als "meester" Wolthuis, eerst onderwijzer in Oude Niedorp, daarna jaren docent aan de Technische School voor Schagen en Omstreken).
Het NAO was in de 60-er en begin 70-er jaren erg bekend in de gehele provincie Noord-Holland. In de periode van de foto haalde het orkest gemakkelijke zo'n 20 optredens per jaar. Bij de optredens werden de zitbeunen en de piano vervoerd met de veeauto van Dick Peetoom uit Nieuwe Niedorp, later door Piet Slijkerman uit 't Veld. Opgetreden werd er voor z.g. Nuts-verenigingen en plaatselijke afdelingen die gedurende de wintermaanden een aantal culturele avonden voor haar leden organiseerde. Een enkele maal werd er zelfs tot in Friesland opgetreden en vertrok het gezelschap al bijtijds om 's avonds om 8 uur te kunnen openen met de "Spaanse Mars" als herkenningsmelodie. Ook op Texel werd werd er wel opgetreden, het orkest werd dan bij particulieren ondergebracht om de volgende morgen weer met de boot naar het vaste land terug te keren! Het programma bestond vooral uit bekende operette en licht klassieke melodieën. Daarnaast stonden er altijd wel een paar bekende marsen en tango's van Malando op het programma. Het instrumentale werd afgewisseld met zang en solistische optredens. Vooral Margreet Kater-Keuken en dhr. Piet Wolfswinkel wisten bij de toeschouwers het hart te raken met hun solistische (zang-)optredens.
Van het orkest is ooit een LP verschenen (een life-opname van een jubileumconcert in Nieuwe Niedorp). De typische salonmuziek, waarmee André Rieu nu de wereld aan zijn voeten krijgt, is op die plaat te beluisteren.
Als oud-lid bewaar ik warme herinneringen aan de jaren bij het NAO (ongeveer vanaf 1964 tot 1974). Helaas is het orkest rond 1980 ter ziele geraakt, vooral ook door het steeds moeilijker bezetten van de vioolpartijen.

Jeannet Kager-Bijlstra uit Winkel schrijft op 3 januari 2010:
Naar aanleiding van de foto over het N.A.O. (Niedorps Amusements Orkest) is volgens mijn weten tijdens of vlak na de oorlog opgericht.
De dirigent was Barend Persijn, deze man had een boerenbedrijf op Terdiek. Hij speelde zelf viool en stond als een soort Stehgeiger voor het orkest.
Deze foto is volgens mij vr 1962, want rond die tijd ben ik als accordeoniste bij de orkest gevraagd. Voor toen was dit een hele eer om als 16 jarige mee te mogen spelen met het N.A.O.
Op de foto herken ik, links vooraan Margreet Kater-Keuken, zij speelde viool maar was tevens zangsoliste bij het orkest. Naast haar zit haar zus Annet Keuken. Op de 2de rij vooraan zit hun moeder mevr. Keuken allen uit Nieuwe Niedorp, daarnaast mevrouw Borst. Die kwam volgens mij uit St.Maartensbrug. De dirigent was Barend Persijn en naast hem rechts zit o.a. de heer Paul Wit uit Langedijk en helemaal rechts Mevr. Marie Wiersma-Slotemaker (zij en haar man Jan Wiersma hadden een bloemenzaak in Noord-Scharwoude).
Als blaasmuzikant zie ik links achter Piet Persijn (zoon van) op saxofoon, op de dwarsfluit Wil Molenaar uit Winkel, de accordeonisten Gert Kater? uit Wieringerwaard en Dirk Ruiter van de Langereis, de contrabas werd gespeeld door de heer Bremer uit Schagen en op gitaar Joop Ter Wal voorheen uit Schagen, later Alkmaar. Achteraan herken ik de heer Zweed op trompet en Piet Tensen op trombone beide heren kwamen uit Abbekerk.
Ik kan u helaas niet alle namen geven, want ik was toen nog geen lid. Nadat ik lid geworden ben, heb ik hier ruim 25 jaar muziek gemaakt ook samen met mijn broer Enno Bijlstra op klarinet en met mijn vader Jochem Bijlstra op saxofoon.
Het N.A.O. trad voor in de wintermaanden regelmatig op in de kop van Noord-Holland voor Nuts en Vrouwenverenigingen. Het repertoire bestond uit operette en licht klassieke muziek. Het orkest is opgeheven eind jaren 80 wegens gebrek aan jonge aanwas.

 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Cultuur/festiviteiten
Subrubriek : Muziekuitvoering
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk : D
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 16 februari 2011
Informatie: info@zijpermuseum.nl