De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 53584]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 53584
 
Titel : Voetbal: vv Schagen - Succes ‘Laatste seconde beslissend in heet duel in Schagen’
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Loet
Datering : Zondag 6 mei 1962
Bijzonderheden : Succes gleed toch nog uit
Laatste seconde beslissend in heet duel Schagen

Geelzwarte winst uit de modder gesleept

SCHAGEN - De zoveelste ontmoeting tussen Schagen en Succes op de 6e mei 1962 zal de historie ingaan als de “wedstrijd van de laatste seconde”. Er waren misschien nog dertig seconden te spelen toen Schagen zich in een laatste poging nog eens naar voren werkte. Doelman Rotgans, in grootse vorm, werkte de bal na een vrije trapper de lat. Corner. Van rechts joeg Speets de bal hard voor het doel, een doel waarvoor letterlijk alle Schagers met uitzondering van doelman Gouwenberg op hun kans wachtten. De bal werd gekopt, belandde op links waar Wilders probeerde in te schieten. Van der Brink kwam er aan te pas, de bal draaide inderdaad naar het doel, rolde enkele decimeters achter de lijn. Een reddingspoging van back Zuidema viel samen met het fluitsignaal van scheidsrechter Kloppers. Hij wees naar het midden en werd gelijk omspoeld door een hossende en juichende menigte geelzwarte supporters. Waarin niemand meer had geloofd, was geschied: in de laatste seconde had Schagen de blauwzwarte bezoekers op de knieën gekregen…. (1-0)

Het was een zenuwslopende, in cupsfeer gespeelde strijd geweest op een door een langdurige regenbui spekglad geworden terrein. Van doel tot doel stond de wind welke Schagen als bondgenoot kreeg. Maar de Schagers konden er niet van profiteren: ze speelden de bal, doorschietend op het natte gras, te hard en stellig kreeg Succes in het eerste half uur veruit de beste kansen. Hoogestegeren Mulder kwamen echter maar niet tot schieten en telkens ging de angst voor Schagen snel voorbij. De Wieringer rechtsbuiten Kuijk werd gewond bij een botsing met de uitgelopen doelman Gouwenberg. Hij verdween. Van de Kreek kwam in zijn plaats en langzaam begon Schagen ste begrijpen dat er iets anders zou moeten gebeuren. Het was, na precies een half uur, Peetoom die een fel, ver schot loste. Rotgans stopte graaien kende evenmin zwakheidtoen van Ketelbinkie van der Brrinkharde kogels lanceerden. De Wieringer doelman deed voortreffelijk werk. Ratels, scheepstoeters en spreekkorenluidden ook de tweede helft in Schagen, nu tegen de wind in, begon beter te combineren maar Van Goor, De Bie en Zuidema gaven maar heel weinig kansen weg. In de blauwzwarte voorhoede liep het al evenmin en zo reikte Schagen na een kwartier toch naar een voorsprong toen Wilders in vrije positie op Rotgans afging. De Schager linksbuiten schoot echter hard naast en even later verwerkte Rotgans een suizend schot van Middelbeek knap.
Succes ging toen kennelijk de 0-0 consolideren. Risico namen de Wieringermeer geen moment meer en veel gevaar hadden zij in de volgende periode feitelijk niet te duchten. Bij Schagen moest alles komen van de zich leegstrijdende Speets - de enige man voor wie De Bie c.s. voortdurend op hun hoede moesten zijn. De Bie zelf gaf Van der Brink geen schijn van kans, Van Goor en Ruitenburg stopten Wilders en de telkens mee naar voren trekkende Middelbeek af, terwijl Van Ketel en Peetoom in dit hete voetbalgevecht vrijwel afzijdig bleven.
Zo worstelden de blauwzwarten, hopend op succes bij een van de regelmatige uitvallen zich knap naar de bevredigende puntendeling en enkele minuten voor tijdkwam zelfs de titel in zicht toen de handige Bakkerna een corner van Zijlstra de kans kreeg in te koppen. Enkele centimeters te hoog vloog de bal over. Dat gaf Schagen nog een laatste kans en hoe de geelzwarten die aangrepen vertelden we uitvoerig in de aanhef. “Glorie, glorie halleluja …. en Schagen wordt kampioen”, zongen de Schagennaars in navolging van Tottenham en ze hosten later de vloeren bijkans uit de hal bij de kleedlokalen.
Een vurige, bepaald niet kinderachtige strijd met een sensationeel slot. We mogen de blauwzwarte en geelzwarte gladiatoren een compliment maken dat ze ondanks al het vuur binnen de grenzen van het betamelijke bleven, iets waaraan scheidsrechter Kloppers veel bijdroeg.
Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen in verband met het heengaan van de LSVV-speler A. Leek.

Op de foto: Een kans voor Schagen.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1896 x 1272
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 02 augustus 2021
Informatie: info@zijpermuseum.nl