De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 64691]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 64691
 
Titel : Meester Theun Oepkes, oud�hoofdonderwijzer van de Openbare Lagere School in Nieuwe Niedorp
Plaats/dorp : Nieuwe Niedorp
Adres/locatie : Openbare Lagere School
Datering : ca. juni 1964
Bijzonderheden : De man op de foto is de meester Theun Oepkes, oud�hoofdonderwijzer van de Openbare Lagere School in Nieuwe Niedorp en via geboorte eiland Terschelling, Friesland, Borculo en Hoogwoud op de lagere school in Nieuwe Niedorp gekomen.
Deze foto is genomen bij zijn afscheid in juni/juli 1964 in zijn klaslokaal (6e klas).
Als hoofd van de school (toen werd er nog niet over directeur gesproken) had men ook de oudste leerlingen onder je hoede (de toenmalige 6e klas, thans groep 8). In Nieuwe Niedorp betekende dat echter ook vaak dat er een gedeelte van de 5e klas bij meester Oepkes plaats nam omdat de 4e en 5e klas gecombineerd zat bij meester Schutte en die combinatie vaak zo groot was dat er een gedeelte gewoonweg niet in het lokaal paste en dus in het lokaal ernaast plaats nam bij de 6e klas. Combinatieklassen waren (en op kleinere scholen zijn ze dat nog wel) heel gewoon in die tijd.
Het leuke van de foto is dat er duidelijk een schoolbord in beeld is met een tekening van een hond (Lassie uit de gelijknamige populaire jeugdserie uit de jaren '60) temidden van natuur. Meester Oepkes was een fervent bioloog en had een buitengewoon talent voor tekenen en het was ook zijn hobby om regelmatig met kleurkrijt prachtige tekeningen op het schoolbord te maken. De tekening bleef meestal een maand op het bord, daarna maakte hij weer een nieuwe. Altijd was het een onderwerp vanuit de natuur: een andere liefhebberij was namelijk zijn belangstelling voor de natuur. Zo is er een prachtig boek van zijn hand verschenen over de vogels om ons heen met door hem zelf gemaakte tekeningen zoals ook achter hem op het bord te zien is. Zijn liefde voor de natuur kwam ook tot uiting in het feit dat men in die tijd achter de school ook een schooltuintje kreeg toegewezen als je bij hem in de klas zat. Met mooi weer waren de leerlingen dan regelmatig bezig in de buitenlucht met grondbewerking, zaaien en bloemen plukken. Mogelijk dat het tuinieren meteen een compensatie was voor het feit dat er gymlessen werden gegeven bij gebrek aan een gymlokaal (pas later achter de school gebouwd). Diverse biologie schoolboeken zijn door hem geschreven (waaronder 'Plantkunde in woord en beeld voor de lagere school').
Hoofonderwijzer Theun Oepkes was zeer sociaal, een beetje streng en kon hele mooie verhalen vertellen over onder meer zijn geboorte eiland Terschelling (aldus leerlingen van hem).
Verder was hij een verwoed pijproker en droeg altijd een hoed als hij naar buiten ging. Deze hoed zette hij nooit af, zelfs niet als de mussen dood van het dak vielen. Ook droeg hij inde zomer en in de winter immer een driedelig kostuum met stropdas. Weersomstandigheden hadden daar geen enkele invloed op, hij zag er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Kortom een standvastige en evenwichtige man die niet zo gauw van zijn stuk te brengen was.
Hoofonderwijzer T. Oepkes heeft 45 jaar voor de klas gestaan, voorheen ook in Hoogwoud. Hij werd opgevolgd door meester D. van Soest. In die tijd waren de onderwijzers: juf Houben, 1e klas; meester Schutte (kleine) in de 2e en 3e klas; zijn broer meester Schutte (grote) in de 4e en 5e klas; meester Oepkes in de 6e klas. Ook was meester Oepkes lid van de plaatselijke kolfclub.

De school heet tegenwoordig 'De Snip'. In 2007 werd het 75-jarige bestaan van de school gevierd.

 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Dagelijks leven
Subrubriek : School
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1880 x 1256
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 11 juli 2022
Informatie: info@zijpermuseum.nl