De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 67221]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 67221
 
Titel : Viering van het 20-jarig bevrijdingsfeest
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Julianaschool; schoolplein
Datering : 05-05-1965
Bijzonderheden : Links naast de judoka Piet Koopman: Siem Hielkema, rechts naast het bord met bril: Tom de Graaf en half zichtbaar Piet de Geus.
Piet Koopman uit Wieringerwaard schreef op 27-01-10:
De judoka op de foto ben ik. De gelegenheid was de viering van het 20-jarig bevrijdingsfeest. De foto is genomen bij de jurytafel, aan het einde van de optocht die toen georganiseerd was. Ik herinner me dat het een mooie en warme dag was. Mijn outfit was gebaseerd op een reclamefoto waarop Anton Geesink een aantal pakken waspoeder boven zijn hoofd tilde, met de verwijzing dat het natuurlijk een sterk wasmiddel was. Mijn moeder (S. Koopman-Kreijger), die op het idee kwam, wilde reclame vermijden, vandaar de algemene kreten. Aan de zijkanten van de dozen had ze heel bijpassend, fruit, een voetbal en een fles melk getekend. Het had dus niets te maken met een project over voeding op de Julianaschool. Daar deden ze toen niet aan.
Mijn vader (O. Koopman) plakte de dozen op elkaar en stak er twee platte staven als handvat doorheen. Toch was het een lastig pakket om, net als Anton Geesink, boven je hoofd te dragen. Effe een windvlaag en hup, daar ging het hele zaakje. Het grootste deel van de optocht, onder andere over de Gracht en over het Noord, heb ik het laag vastgehouden en gewoon gedragen. Naast me liep Nico Krapman, verkleed als Winnetou, compleet met zwarte pruik en zilverbuks. Hij hielp me onderweg ook nog een paar keer.
Op het schoolplein werden we allemaal gekeurd en toen moest ik die dozen natuurlijk wel weer boven mijn hoofd houden. Dat lukte even, daarna helde de boel gevaarlijk over, richting jurytafel. Ik denk dat de foto net op dat moment genomen is. Ik viel nog in de prijzen ook, nl. een boek: Kruimeltje.
Behalve Siem Hielkema zie je, half achter mij, Piet de Geus. Links van mij staat Wim Stuurman. En natuurlijk Thom de Graaf, duidelijk herkenbaar.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Dagelijks leven
Subrubriek : School
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1200 x 1864
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 27 februari 2010
Informatie: info@zijpermuseum.nl