De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 67771]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 67771
 
Titel : Voetbal: Schagen-USVU ‘Schagen-USVU na de rust wegens beenbreuk gestaakt’
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Julianalaan
Datering : Seizoen 1966-1967
Bijzonderheden : Voor Uitgeester Krom 67e minuut fataal
Schagen-USVU na de rust wegens beenbreuk gestaakt

Bezoekers voorsprong van 2-5

SCHAGEN, zondagmiddag
De tweede helft van Schagen--USVU is slechts 22 minuten oud geworden. Tijdens een fors duel om de bal met Schagens rechtsback De Haan brak de Uitgeester linksbuiten Th. Krom het rechter been, waarna op scheidsrechterlijk advies een einde werd gemaakt aan deze ondanks het moeilijk te bespelen terrein toch nog vrij aantrekkelijke en sportieve wedstrijd. Op het ongelukkige moment was de stand 2–5 voor de bezoekers doch een USVU-zege was toen weliswaar geen uitgemaakte zaak.

Wel waren er voor de rust uit het razendsnelle, door de storm gesteunde aanvalswapen van de gasten vijf doeltreffende schoten voortgekomen doch in het tweede bedrijf bleek al terstond dat de geelzwarten een afstand van vijf goals zeker niet onoverbrugbaar achtten.

Toen bleek ook op belangrijk dat windvoordeel wel was. In geen geval mag de 0–5 voorsprong van USVU bij de hervatting echter alleen uit de weersomstandigheden worden verklaard. Toegegeven zij dat USVU over een levensgevaarlijke linkervleugel beschikte waarin vooral juist Krom vele malen aan de greep van de Schager verdedigers ontsnapte. Uit zijn voorzetten werd veelvuldig geschoten en de gladde grasmat bleek een te wankele basis voor Gouwenberg om zijn keeperskwaliteiten naar behoren te bewijzen.

ONZEKER
Het onzekere optreden van de Schagens goalie werd na een kwartier door USVU ‘s midvoor De Wild goed uitgebuit: van even buiten het strafschopgebied waagde de stevige scherpschutter een ver, hoog schotelt via Gouwenberg vuisten naar de touwen leidde (0–1). Even later belandde de bal uit een voorzet van Krom op de lat terwijl dezelfde speler ook nog eens tegen de binnenzijde van de doelpaal knalde. In deze periode viel aan Schagenzijde slechts een verdienstelijk afstandsschot van Middelbeek te noteren. USVU hield niet op felle tegenstoten te plaatsen en dan bij voorkeur over links. Uit een onoverzichtelijke situatie voor het Schageldoel kopte Krom het tweede doelpunt in de touwen. Een door Bremer veroorzaakte vrije trap — genomen door De Wild, Gouwenberg reageerde niet — betekende 0–3 en 5 minuten voor de theeceremonie het zelfs nog 0–4 ook. Uit een corner zette Krom de bal laag voor, alle aanvallers en verdedigers trapten mis, behalve rechtsbuiten Groen. Linksbinnen Th. Vonk was in de laatste minuut van de eerste helft het snelst weg op een dieptepass door het centrum, hetgeen 0–5 betekende.

MIDDENVELD
Dat de Schager aanval zich na de rust wat meer zou roeren stond toen wel vast doch dan zou diezelfde stormlinie, waarin midvoor Oskam voor de rust teveel tijd in liggende en zittende houding had doorgebracht, wel steun moeten hebben van het achterland, van de halfblinde. Die greep op het middenbermen verwierf men zich vooral door Schop — door het geestdriftige publiek toegeroepen met “Cruyffie, Cruyffie …” — die bergen werk verzette en Middelbeek die echter na rust in tegenstelling tot in de eerste helft, toen hij sublieme passes rondstrooide, weer teveel in zijn oude fout verviel: het te individualistische spel. In de eerste minuut van de tweede helft had Schagen al succes. Peetoom trok het leer in de doelmond en linksbuiten Volten schoot raak. Schagen leek inderdaad grote plannen te hebben want in de 7e minuut glipte handig door de USVU-defensie en gaf doelman Tromp opnieuw het nakijken, 2–5. Of Schagen inderdaad op gelijke hoogte met de bezoekers zou zijn gekomen blijft de vraag.

Gezien het feit dat USVU naarmate de fatale minuut naderde steeds meer vat kreeg op de geelzwarte acties en het accent weer enigszins wist te verplaatsen, mocht dit echter worden betwijfeld.

Naar de competitieleider de heer E. Pauw, ons gisteravond meedeelde zullen de resterende 23 minuten en 30 seconden uit worden gespeeld, in elk geval voor het einde van de competitie.

Onderschrift foto: Bij deze foto’s: Links buiten USVU Th. Krom brak been (dubbele open breuk rechterbeen) bij een duel met Schagens rechtsback Jan de Haan. Per ambulance Deutekom naar St. Jozefziekenhuis Heemskerk.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk : E
Scan resolutie : 1868 x 1252
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 31 oktober 2021
Informatie: info@zijpermuseum.nl