De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 69538]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 69538
 
Titel : Voetbal: Nieuwe accommodatie trots van sportief Schagen
Plaats/dorp : Schagen
Adres/locatie : Julianalaan, voetbalaccomodatie V.V. Schagen
Datering : Zaterdagmorgen 29 januari 1966
Bijzonderheden : Nieuwe accommodatie trots van sportief Schagen
“EN DAN GA JE ER ACHTER STAAN”

Warme waardering van vele zijden

SCHAGEN, zaterdagmorgen

Voorzitter G. J. Boontjes had het laatste woord tijdens receptie t.g.v. de opening van “Trefpunt”, het eigen huis van de voetbal- en handbalvereniging Schagen. Hij zei het allemaal simpel: “Het moest gebeuren en dan moet je er achter gaan staan. Ik ben nooit bang geweest dat het niet zou lukken. Het is in de historie altijd nog bewezen dat Sparta iets voor elkaar kan brengen”.
Maar daarbij: hij toonde zich dankbaar en trots om hetgeen tot stand was gebracht en waarover tevoren iedere spreker de loftrompet had gestoken. “Ik ben trots op iedereen. Het hele bestuur verdient de dank die mij is toegezwaaid. Ik ben trots op de leden, op de hele vereniging!”

Steeds weer hulde voor tientallen bouwers

Er is reden tot dankbaarheid en trots — dat zal iedereen toegeven die dit indrukwekkende gebouw heft en zal betreden. Een gebouw waaraan de namen van vele tientallen Schagenaars verbonden zijn, namen die maar voor een heel klein deel werden genoemd.
Burgemeester W. J. Wognum, die de hele geschiedenis van de voorbereidingen en de bouw uitvoerig uit de doeken deed (aanvankelijk was er een krediet van f 30.000,-, later van f 68.000,- en tenslotte werden de kosten f 116.000,-waarvan de de vereniging dus niet minder dan f 48.000,- tevoorschijn “toverde”) huldigde in enkelen allen. In J. Kater, A. Kos en A. de Bruijn alle werkers, in de heer K. C. Numan, de firma Ratelband en de firma Braaf alle vakmensen en middenstanders die op enigerlei wijze zorgden dat de kosten binnen de mogelijkheden bleven.

Respect
Dit gebouw, aldus de burgemeester, is niet uniek, maar wat hier met gezamenlijke inspanning is gebeurd, dwingt diep respect af: het is een bewijs van burgerzin.
Door het overhandigen van de aan ‘n rood-wit-blauw lint bevestigde sleutel aan voorzitter Boontjes werd het gebouw symbolisch geopend. Het gemeentebestuur bood de vereniging een tafel voor de bestuurskamer aan.

De heer M. J. Bremerkamp, hoofd van de grondtechnische dienstvaardig de KNVB, bracht vooral ook hulde aan architect A. C. Smit, die “een functioneel gebouw, dat uitmunt in soberheid”, ontwierp terwijl de heer E. Pauw, sprekend namens het districtsbestuur van West I en de sub-scheidsrechterscommissie Amsterdam voorzitter Boontjes in het zonnetje zette: het was diens stimulerend werk dat dit werd aangepakt. Hij zag trouwens meer goede dingen: “Wat momenteel in de amateursport tot stand wordt gebracht is enorm!”

Ministers
De heer H. J. Rondeel, die de afdeling Noord-Holland van de KNVB vertegenwoordigde, vond dat Schagen de ministers Bogaers en Vrolijk maar eens op een Westfriese donderdag moest uitnodigen om te laten zien in welk tempo er in Schagen wordt gewerkt. “En minister Vondeling kan ook nog iets leren van de financiële manipulaties”.
Met de wens dat zij nieuw mogen blijven bood de heer J. Slagter namens de supportersvereniging “Geelzwart” een verbandtrommel en brancard aan. De heer J. Hendriks sprak namens de Sportraad de hoop uit dat dit niet de laatste accommodatie is welke in Schagen verrijst en voorzitter C. J. Bruin van SRC haakte hierop in: “Wij hopen op dezelfde medewerking van het gemeentebestuur en onze eigen leden. Dit is een goed voorbeeld “.
Blij met het fraaie gebouw waren ook de heer G. van Heerde, voorzitter van de afdeling Alkmaar van het Ned. Handbalverbond, en oefenmeester G. Afin. De verwarmde kleedkamers en douches kunnen het trainingsbezoek stimuleren, meende de heer Afink. De heer C. D. Sch,alzkwam getuigen dat zijn banden met de club waarin hij ruim veertig jaar geleden zelf voetbalde altijd zijn gebleven en bood een scorebord aan. De N.V. Trapman overhandigde bij mondje van de heer W. de Jong een kleed voor de bestuurstafel.

Lawine
Namens de bouwers (een aannemer was er niet, dat was voorzitter Boontjes…) zei de heer K. C. Numan dat men het werk van de vakmensen moest zien als een kleine bijdrage voor het goede doel waarna architect A. C. Smit voorzitter Boontjes bleek te zielas de kern van een lawine die ging rollen. Hij was aanvankelijk nogal sceptisch geweest maar de tribune -aanleg schiep vertrouwen en dat werd niet beschaamd. “Het komt wel goed, zei de heer Boontjes en het kwám goed”, aldus de heer Smit.
Na de receptie was er gelegenheid alles te bewonderen. Vanzelfsprekend werd de beste van de Schager Harmoniekapel om ter gelegenheid van de opening een pittige serenade te brengen, op hoge prijs gesteld. Om tenslotte met ceremoniemeester J. L. H. J. Westenbergte spreken: “Schagen” is na vele omzwervingen, en via een veestal en een houten gebouw bij het oude terrein, in eigen huis van de bouwers.

Onderschrift krantenfoto: De bouwers,de werkers op wie voorzitter G. J. Boontjesterecht trots mocht zijn, verzameld op één plaat — die dan bewijst dat het bij “Schagen” echt niet op ‘n paar mensen aankomt. Het is zelfs zo dat nog niet iedereen er op staat.

Links zien we o.a. dhr. A. Braaf van schildersbedrijf Braaf. Vooraan: Berend Schop, Gert Schop, Vert Kiemel, Willem Kiemel, Jan Kater, Dick Wardenaar, Dick Bakker, Klaas Ratelband van loodgietersbedrijf Ratelband, 9e van links: Annie Kater, 10e van links Jan Peetoom, Cees Boontjes daarboven Eef Pauw. Links met kind op de arm: Theo de Weger naast hem Gert Boontjes, ?, Vader Kiemel, Wil Korevaar, Jan Jonker, Alewijn de Bruin, Henk Volten, Dolf Kohnhorst, Gerrit Anker, naast de vrouw staat Cees Schop, Cas Halman.
Achterste rij: o.a. Harm Voerman, Piet Faber, Jan de Haan, Ren Ypey,Gert van Gulik, Joop de Jong, met hoed: Jan Meerleveld.
 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Sport
Subrubriek : Voetbal
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk : D
Scan resolutie : 1876 x 1240
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 13 augustus 2021
Informatie: info@zijpermuseum.nl