De Niestadt Beeldbank
 → 
 →  [Database nr. 78979]
 

 
 

 
 
Op alle foto's van de gebroeders Niestadt berusten auteursrechten. Kopiëren en verspreiden
van deze foto's zonder expliciete toestemming van het Zijper Museum is niet toegestaan. Andere (oudere)
Niestadt-foto's zijn rechtenvrij: geldt dat voor deze foto dan is dat hieronder bij Rechten vermeld.

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 78979
 
Titel : Onthulling Poldermanstraat in Anna Paulowna
Plaats/dorp : Anna Paulowna
Adres/locatie : Poldermanstraat
Datering : ca. 1970
Bijzonderheden : Dhr. Han van Lierop uit Breezand schreef op 10-09-08:
Ik ben bij deze gebeurtenis geweest. Het zal ca. 1960 geweest zijn. Dhr. Polderman, leider van het verzet in de oorlogsjaren '40-'50 onthult hier de naar hem genoemde straat in Breezand. De man met hoed is burgemeester Warners.

J.H. Smit uit Schagen vult op 12-10-08 hierop aan:
J. Polderman (1915 - 1980): In 1970 werd ook in Anna Paulowna herdacht dat 25 jaar geleden Nederland was bevrijd. Het gemeentebestuur heeft toen besloten om een straatnaam te vernoemen naar de commandant van het gewapend verzet 1944-45 J. Polderman en hem te vragen om het naambord zelf te onthullen. Dit is gebeurd op het Ceresplein. Zoals Han van Lierop vermeldde staat burgemeester Warners bij de plechtigheid maar er waren verder nog een 20-tal mensen aanwezig, die veel contakt met Polderman hadden gehad en hem veel hulp hadden geboden: b.v. duidelijk zichtbaar Piet de Wit van Mosselwiel met zijn vrouw en zonen Jan en Piet, een enorm stel mensen, op wier boerderij alles kon gebeuren. De foto wijst het laatste deel van de onthulling door Polderman aan,waarna de burgemeester een toespraak hield.
J. Polderman, afkomstig uit Amersfoort, heeft steeds in het buitenland gewerkt. Toen de oorlog uitbrak was hij al in Den Haag werkzaam bij het Departement van Buitenlandse Zaken. Direkt na de oorlog werd hij als Vice-Consul naar Canada gestuurd. Verder is hij in vele landen geweest in Europa, Amerika en Africa in diplomatieke dienst. Zijn laatste post was Nederlands Ambassadeur in Zweden. Het jaar voor zijn pensionering ging hij elke maand naar Nederland om zich te laten behandelen tegen leverkanker. Hij bleef tot zijn 65ste jaar zijn werk in Stockholm doen en ging in 1980 in Veere wonen, waar hij een historisch pand bezat. Een half'jaar later is Polderman op 65-jarige leeftijd overleden en begraven in Amsersfoort, in het bijzijn van enkele leden van zijn groep. Ik heb tot het laatst toe contakt met hem gehad, ik was zijn adjudant.
Geschiedenis: De Binnenlandse Strijdkrachten kregen in juli 1944 bericht vanuit Londen dat mogelijk een invasie zou plaatsvinden op het strand van Callantsoog om vandaar naar Den Helder op te rukken. Het doel was om Den Helder te gebruiken als een aanvoerhaven als Normandie vast zou lopen. Medewerking van de B.S. werd verlangd en geholpen moest worden om de weg naar Den Helder vrij te maken en enkele belangrijke punten te bezetten. Callantsoog was als landingsplaats aangewezen omdat daar een smalle duinenrij is.
Door de leiding van de B.S. werd luitenant J. Polderman naar Anna Paulowna gezonden om daar een Commando-eenheid te leiden voor Den Helder. Er bestond in Den Helder een kleine groep voormalige mariniers en matrozen en deze moest worden uitgebouwd. Legering in Anna Paulowna omdat Den Helder praktisch ontruimd was. Luitenant Polderman heeft op deskundige wijze een eenheid gevormd van 25 echt strijdvaardige mannen, goed geoefend in overvallen en onschadelijk maken van wachtposten. Daaromheen spionnen, koeriers, verplegers. De geoefende mannen voerden in afwachting van de grote taak allerlei akties uit, hetgeen ook tot verliezen heeft geleid.
Er is bij ons niet gevochten, de Duitse capitulatie maakte dat alle plannen niet uitgevoerd behoefden te worden soms tot teleurstelling van enkele vastberaden mariniers.

 
Fotograaf : Niestadt
Rechten :
Collectienaam : Niestadt-fotocollectie
Rubriek : Dagelijks leven
Subrubriek : Ingebruiknames
Fotomateriaal : Negatief kleinbeeld z/w
Aanvullend kenmerk :
Scan resolutie : 1864 x 1224
Speciale bewerking :
Google Maps :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  


Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 09 maart 2010
Informatie: info@zijpermuseum.nl