Collectie Zijper Museum
 → 
 →  [Objectnummer 0005]
 

 
 

 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Objectnummer : 0005
 
Titel : Noord-hollands Kanaal
Vervaardiger :
Datering origineel : 1824    (kopie gemaakt in: 1975)
Beschrijving : Koning Willem I verordonneerde de aanleg van het kanaal om een kortere en veilige tocht van Helder naar Amsterdam (en vice versa) mogelijk te maken Op een plaatsen kon gebruikt worden gemaakt van bestaande ringvaarten (b.v.Buikslotermeer; Beemster en Schermer). Het tracť liep ook door de Zijpe. Oorspronkelijke was het plan om door de Groote Sloot te varen en deze te verbreden en te verdiepen. Echter men koos toch maar voor de kortere route via de egalementsloot tussen de Ruijgheweg en de Belkmerweg. Er zijn jaagpaden langs het kanaal aangelegd voor de paarden, die de schepen trokken. Kleine schepen werden vaak door mensen getrokken. Er zijn 18 vlotbruggen gebouwd, waarvan vijf in de Zijpe.
Het kanaal is ontworpen door Jan Blanken. Algemene kaart van het Groot Amsterdamsch kanaal door Noord Holland. In het midden twee illustraties: panorama vanuit het Koninklijk Paleis te Amsterdam op het kanaal en een profiel van het kanaal met de eerste boten die er op 16-12-1824 door voeren, de Bellona en de Christina Bernardina.
Facsimile uitgave.
TOEGEVOEGD IN ORDNER MET NR. 0005: 13 kopieŽn van de originele brieven aan de minister van Binnenlandse Zaken over de doorvaart van het fregat Bellona door het "Groot Kanaal 1824". 2 kopieŽn van een "Kort verhaal", 1 kopie origineel handgeschreven d.d. 1822 en 1 kopie getypt d.d. 1911. 2 foto's van Burgervlotbrug. 1 foto met een "trekpont", 1 foto met een vlotbrug.
 
Medium-ID :
Groep : Kaart
Subgroep : Gedrukte kaart
Materiaal : Hout; Papier
Afmetingen : L=28.7cm, B=71.0cm
 
 

     

 

Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 15 mei 2021
Informatie: info@zijpermuseum.nl