Objectnummer |
: |
0075 |
|
Titel |
: |
Stremselfles |
Vervaardiger |
: |
Onbekend |
Datering origineel |
: |
1890-1960 |
Beschrijving |
: |
Drie dezelfde flesjes.Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960 De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacterien) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel. |
|
Medium-ID |
: |
|
Groep |
: |
Voedselverwerkingsuitrusting |
Subgroep |
: |
Zuivelbereidingsuitrusting |
Materiaal |
: |
Aardewerk |
Afmetingen |
: |
H=12cm, M=6cm |
|
|
|