Collectie Zijper Museum
 → 
 →  [Objectnummer 0075]
 

 

 
 

 

 

Uitgebreid zoeken

Objectnummer : 0075
 
Titel : Stremselfles
Vervaardiger : Onbekend
Datering origineel : 1890-1960
Beschrijving : Drie dezelfde flesjes.Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960
De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacterien) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel.
 
Medium-ID :
Groep : Voedselverwerkingsuitrusting
Subgroep : Zuivelbereidingsuitrusting
Materiaal : Aardewerk
Afmetingen : H=12cm, M=6cm
 
 

Vorige object   Volgende object

 

Uitgebreid zoeken
 


Zijper Museum, Schagerweg 97d, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Record aangepast: 27 januari 2023
Informatie: info@zijpermuseum.nl