Aantal gevonden objecten : 43 (uit: 971)
Getoond wordt object : 1 t/m 30
|
|
Gesorteerd op: Objectnummer
|
|
Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:
1
2
Volgende
Eind
Klik op object voor vergroting en meer informatie
1. |
|
Objectnummer: 0075
Stremselfles
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1890-1960) [Onbekend]
Drie dezelfde flesjes.Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960 De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacterien) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel.
Aardewerk; H=12cm, M=6cm ;
|
|
2. |
|
Objectnummer: 0113
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.
Hout; B=12.5cm, H=6.5cm, M=12.5cm ;
|
|
3. |
|
Objectnummer: 0114
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.
Hout; H=6.5cm, M=14cm ;
|
|
4. |
|
Objectnummer: 0115
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.
Hout; H=16.4cm, M=18.0cm ;
|
|
5. |
|
Objectnummer: 0120
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; H=6cm, M=13cm ;
|
|
6. |
|
Objectnummer: 0133
Kaasvorm met volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een vorm opgebouwd uit duigen, bijeen gehouden door metalen ringen (2) met een vierkante volger. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes om de wei af te voeren. De volger/de deksel wordt er boven op gelegd, zodat er geperst kan worden door de kaaspers. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; L=16cm, B=4cm, H=16cm, M=5cm (l 35);
|
|
7. |
|
Objectnummer: 0135
Klopper
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1950-1960)
De klopper gaat draaien wanneer het handvat op en neer bewogen wordt. Het handvat en de klopper zijn van hout, de fles is van glas (niet gevonden)
Glas; Hout; Metaal; H=27cm, M=10cm ;
|
|
8. |
|
Objectnummer: 0136
Karn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Zuivelbereidingsuitrusting (et); karn (et); handkarn (et). Glazen draaikarn met een vierkante klopper. Het klopmechanisme is van metaal, de vierkante klopper van hout.
Glas; B=15cm, H=41cm ;
|
|
9. |
|
Objectnummer: 0137
Kogelkarn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1930-1975) [Onbekend]
Het is een karn met een ronde vorm, geschikt voor machinaal gebruik.
Metaal; B=46cm, H=43cm ;
|
|
10. |
|
Objectnummer: 0142
Boterkop
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1920)
een cilindervormige houder met handvat aan de bovenkant, wordt gebruikt om een rol boter te produceren
Hout; H=16.4cm, M=9.7cm ;
|
|
11. |
|
Objectnummer: 0143
Boterkop
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een vorm voor rollen boter. Er zitten gaten in om de lucht te laten ontsnappen.
Hout; H=18.2cm, M=190.4cm ;
|
|
12. |
|
Objectnummer: 0144
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.
Hout; H=18.2cm, M=18cm ;
|
|
13. |
|
Objectnummer: 0145
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; L=7cm, M=12.4cm ;
|
|
14. |
|
Objectnummer: 0146
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; Verf; L=7.5cm, M=14.2cm ;
|
|
15. |
|
Objectnummer: 0147
Melkschaal roomschaal
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1800-1910)
Als er melk in schaal wordt gedaan, komt de room bovendrijven. Vervolgens wordt met een roomnap de room afgeschept. (afromen)
Metaal; H=13cm, M=46cm ;
|
|
16. |
|
Objectnummer: 0150
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Samen met volger een vorm voor het maken voor grote Edammer kazen. De kaas wordt hierin geperst.De vorm bestaat uit houten duigen die bijeen gehouden worden door 3 metalen ringen. De hierbij behorende kop (volger) ontbreekt. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de vorm gaat onder de kaaspers. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; H=19.5cm, M=19.2cm ;
|
|
17. |
|
Objectnummer: 0151
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Zuivelbereidingsuitrusting (et); vorm; kaasvorm (et); zetter (et) Een vorm voor het maken van een Edammer kaas. Opgebouwd uit duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen. Extra metalen ring aan de onderkant. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de kaaspers drukt op de volger. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; H=17.5cm, M=18cm ;
|
|
18. |
|
Objectnummer: 0155
Teems
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1970) [Onbekend]
ronde bak met twee oren aan de zijkant en aan de onderkant een inrichting tot zeven van melk
Metaal; H=24.5cm, M=24cm ;
|
|
19. |
|
Objectnummer: 0158
Kaaspers
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1847)
Enkele pers, gedecoreerd met Anno 1847. De pers werd op de boerderij gebruikt. Deze kaaspers is ook nog gebruikt in de kaasfabriek "Nieuw Leven" (1910-1962).
Hout; Metaal; L=168cm, B=222cm, H=50cm ;
|
|
20. |
|
Objectnummer: 0159
Slagwerk handkarn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1930-1970)
Slagwerk van een handkarn, 2 x
Hout; B=45.5cm, H=74cm ;
|
|
21. |
|
Objectnummer: 0161
Botermout of botermouw
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een houten bak op een blauw geschilderde schraag. Aan de mout zitten twee handgrepen. In de mout werd de boter gekneed en gewassen, ontdaan van resten karnemelk
Hout; L=90cm, B=41cm, H=80cm ;
|
|
22. |
|
Objectnummer: 0168
Kaasvorm met volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Kaasvorm voor een klein soort platte kaas, met volger
Hout; Metaal; H=19cm, M=43cm (vat); H=4cm, M=31.6cm (deksel);
|
|
23. |
|
Objectnummer: 0169
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1920) [1900-1950]
Een vorm voor het maken van een Goudse kaas van ca. 8 kilo, en een deksel voor de vorm. Het vat is opgebouwd uit houten duigen, bijelkaar gehouden door 2 metalen ringen.
Hout; Metaal; H=19cm, M=39cm (vat); H=4cm, M=29cm ;
|
|
24. |
|
Objectnummer: 0170
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.
Hout; H=14cm, M=17.6cm ;
|
|
25. |
|
Objectnummer: 0177
Kaasvat
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1920)
Een grote donkerblauwe tobbe op een onderstel (stoel). De tobbe is opgebouwd uit houten duigen en wordt bijeen gehouden door 2 metalen ringen. De binnenkant is geheel beslagen met metalen platen. Twee verlengde duigen als handvatten.
Hout; Metaal; H=95cm, M=94cm ;
|
|
26. |
|
Objectnummer: 0181
Stootkarn voor schapenmelk
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1880-1930) [Onbekend]
Het karnvat bestaat uit houten duigen die bijeen gehouden worden door 3 metalen ringen, waarschijnlijk voor schapenmelk. De bijbehorende stok in 102, A0
Hout; Metaal; H=77cm, M=29cm ;
|
|
27. |
|
Objectnummer: 0186
Stootkarn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1880-1950) [Onbekend]
Het karnvat is opgebouwd uit houten duigen die bijeen gehouden worden door 3 metalen ringen. Op de deksel zit een metalen handvat.
Hout; Metaal; H=123cm, M=33.5cm ;
|
|
28. |
|
Objectnummer: 0187
Karn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1930-1975) [Fabriek Joh. A. Boek]
Handmatige karn met een zware draai-constructie er om heen. Zo kan er meer kracht uitgeoefend worden. De karn zelf heeft 4 metalen ringen en twee horizontale oren bevestigd op de bovenste rand.
Hout; Metaal; Verf; B=100cm, H=134cm ;
|
|
29. |
|
Objectnummer: 0189
Melkcentrifuge
Voedselverwerkingsuitrusting -- Controlemiddel (1920-1950)
Melkcentrifuge op handkracht, staande op een groen geschilderd, houten onderstel. Met de centrifuge kon het vetgehalte van de melk gecontroleerd worden.
Hout; Metaal; Verf; B=44cm, H=87.5cm ;
|
|
30. |
|
Objectnummer: 0190
Teems
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1930-1960)
een ronde bak met aan de zijkant twee oren en onderaan een zeefinrichting voor melk
Metaal; H=33cm, M=34cm ;
|
|
Zoekresultaat verdeeld over 2 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:
1
2
Volgende
Eind
|