[logo Zijper Museum]  

Zoekresultaat:    Voedselverwerkingsuitrusting   (in veld: Groep)     

Homepage ZM Collectie Objecten ZM Zoekresultaat

 

Aantal gevonden objecten : 78   (uit: 2681)

Getoond wordt object : 1 t/m 30


Uitgebreid zoeken

Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

1   2   3       Volgende       Eind

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Objectnummer: 0075  
Stremselfles
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1890-1960)    [Onbekend]
Drie dezelfde flesjes.Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960
De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacterien) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel.

Aardewerk;  H=12cm, M=6cm ; 
 

2. Objectnummer: 0076  
Stremselfles
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1890-1960)   
Drie dezelfde flesjes.Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960
De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacteriën) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel. Van gres?

Aardewerk;  H=11.5cm, M=6.5cm ; 
 

3. Objectnummer: 0077  
Stremselfles
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1870-1900)    [Onbekend]
Gres=Hardgebakken aardewerk
Drie bijna dezelfde flesjes. Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960
De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacteriën) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel.

Aardewerk;  H=12cm, M=6cm ; 
 

4. Objectnummer: 0113  
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen.
De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.

Hout;  B=12.5cm, H=6.5cm, M=12.5cm ; 
 

5. Objectnummer: 0114  
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen.
De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.

Hout;  H=6.5cm, M=14cm ; 
 

6. Objectnummer: 0115  
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter
om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.

Hout;  H=16.4cm, M=18.0cm ; 
 

7. Objectnummer: 0120  
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas.
De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen

Hout;  H=6cm, M=13cm ; 
 

8. Objectnummer: 0126  
Roomnap
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1920)   
Ronde wit geëmailleerde schaal met oor, voor het afromen van de melk. Waar vervolgens boter van gemaakt werd.
Email; Metaal;  H=6.5cm, M=18cm ; 
 

9. Objectnummer: 0133  
Kaasvorm met volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Een vorm opgebouwd uit duigen, bijeen gehouden door metalen ringen (2) met een vierkante volger. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes om de wei af te voeren. De volger/de deksel wordt er boven op gelegd, zodat er geperst kan worden door de kaaspers.
Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.

Hout; Metaal;  L=16cm, B=4cm, H=16cm, M=5cm (l 35); 
 

10. Objectnummer: 0135  
Klopper
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1950-1960)   
De klopper gaat draaien wanneer het handvat op en neer bewogen wordt. Het handvat en de klopper zijn van hout, de fles is van glas (niet gevonden)
Glas; Hout; Metaal;  H=27cm, M=10cm ; 
 

11. Objectnummer: 0136  
Karn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Zuivelbereidingsuitrusting (et); karn (et); handkarn (et). Glazen draaikarn met een vierkante klopper. Het klopmechanisme is van metaal, de vierkante klopper van hout.
Glas;  B=15cm, H=41cm ; 
 

12. Objectnummer: 0137  
Kogelkarn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1930-1975)    [Onbekend]
Het is een karn met een ronde vorm, geschikt voor machinaal gebruik.
Metaal;  B=46cm, H=43cm ; 
 

13. Objectnummer: 0142  
Boterkop
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1920)   
een cilindervormige houder met handvat aan de bovenkant, wordt gebruikt om een rol boter te produceren
Hout;  H=16.4cm, M=9.7cm ; 
 

14. Objectnummer: 0143  
Boterkop
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Een vorm voor rollen boter. Er zitten gaten in om de lucht te laten ontsnappen.
Hout;  H=18.2cm, M=190.4cm ; 
 

15. Objectnummer: 0144  
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter
om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.

Hout;  H=18.2cm, M=18cm ; 
 

16. Objectnummer: 0145  
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas.
De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen

Hout;  L=7cm, M=12.4cm ; 
 

17. Objectnummer: 0146  
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas.
De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen

Hout; Verf;  L=7.5cm, M=14.2cm ; 
 

18. Objectnummer: 0147  
Melkschaal roomschaal
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1800-1910)   
Als er melk in schaal wordt gedaan, komt de room bovendrijven. Vervolgens wordt met een roomnap de room afgeschept. (afromen)
Metaal;  H=13cm, M=46cm ; 
 

19. Objectnummer: 0150  
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Samen met volger een vorm voor het maken voor grote Edammer kazen. De kaas wordt hierin geperst.De vorm bestaat uit houten duigen die bijeen gehouden worden door 3 metalen ringen. De hierbij behorende kop (volger) ontbreekt. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de vorm gaat onder de kaaspers.
Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.

Hout; Metaal;  H=19.5cm, M=19.2cm ; 
 

20. Objectnummer: 0151  
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Zuivelbereidingsuitrusting (et); vorm; kaasvorm (et); zetter (et) Een vorm voor het maken van een Edammer kaas. Opgebouwd uit duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen. Extra metalen ring aan de onderkant. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de kaaspers drukt op de volger.
Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.

Hout; Metaal;  H=17.5cm, M=18cm ; 
 

21. Objectnummer: 0153  
Teems
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1930-1950)   
ronde bak met twee oren aan de zijkant en aan de onderkant een inrichting tot zeven van melk
Metaal;  H=32cm, M=57cm ; 
 

22. Objectnummer: 0155  
Teems
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1970)    [Onbekend]
ronde bak met twee oren aan de zijkant en aan de onderkant een inrichting tot zeven van melk
Metaal;  H=24.5cm, M=24cm ; 
 

23. Objectnummer: 0158  
Kaaspers
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1847)   
Enkele pers, gedecoreerd met Anno 1847. De pers werd op de boerderij gebruikt. Deze kaaspers is ook nog gebruikt in de kaasfabriek "Nieuw Leven" (1910-1962).
Hout; Metaal;  L=168cm, B=222cm, H=50cm ; 
 

24. Objectnummer: 0159  
Slagwerk handkarn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1930-1970)   
Slagwerk van een handkarn, 2 x
Hout;  B=45.5cm, H=74cm ; 
 

25. Objectnummer: 0161  
Botermout of botermouw
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
Een houten bak op een blauw geschilderde schraag. Aan de mout zitten twee handgrepen. In de mout werd de boter gekneed en gewassen, ontdaan van resten karnemelk
Hout;  L=90cm, B=41cm, H=80cm ; 
 

26. Objectnummer: 0162  
Boterspaan
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1850-1920)   
een houten platte lepel om boter op te scheppen
Hout;  L=27.0cm, B=7.2cm, H=0.5cm ; 
Bijlage:
  • Artikel "Uit de collectie van Museumboerderij Vreeburg: Boterspaan tevens stempel"
  • Museumboerderij Vreeburg Boterspaan tevens stempel
  •  

    27. Objectnummer: 0166  
    Boterkuip
    Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1920)   
    een vat bestaande uit ca. 25 duigen, bijeengehouden door twee metalen hoepels met aan de bovenste hoepel twee handvatten.
    Hierin werd de de boter bewaard.

    Hout; Metaal;  H=24cm, M=76cm ; 
     

    28. Objectnummer: 0167  
    Karnton
    Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1880-1930)    [Onbekend]
    Zuivelbereidingsuitrusting (et); karnton; karnvat (et) Een karnvat voor melk en wei. Blauw geschilderde ton, met deksel, opgebouwd uit houten duigen bijeengehouden door 4 metalen ringen, waarvan er 1 los zit.
    Hout; Metaal;  H=63cm, M=48cm ; 
     

    29. Objectnummer: 0168  
    Kaasvorm met volger
    Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1950)   
    Kaasvorm voor een klein soort platte kaas, met volger
    Hout; Metaal;  H=19cm, M=43cm (vat); H=4cm, M=31.6cm (deksel); 
     

    30. Objectnummer: 0169  
    Kaasvorm
    Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting           (1900-1920)    [1900-1950]
    Een vorm voor het maken van een Goudse kaas van ca. 8 kilo, en een deksel voor de vorm. Het vat is opgebouwd uit houten duigen, bijelkaar gehouden door 2 metalen ringen.
    Hout; Metaal;  H=19cm, M=39cm (vat); H=4cm, M=29cm ; 
     

     

    Uitgebreid zoeken

    Zoekresultaat verdeeld over 3 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:

    1   2   3       Volgende       Eind


    Zijper Museum, Schagerweg 97d, 1751 CB Schagerbrug
    WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
    Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 23 september 2024
    Informatie: info@zijpermuseum.nl