Aantal gevonden objecten : 232 (uit: 971)
Getoond wordt object : 1 t/m 30
|
|
Gesorteerd op: Objectnummer
|
|
Zoekresultaat verdeeld over 8 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:
1
2
3
4
5
6
7
8
Volgende
Eind
Klik op object voor vergroting en meer informatie
1. |
|
Objectnummer: 0058
Zijper Wapen
Decoratief object -- Wanddecoratie (1920-1950) [Onbekend]
Mogelijk heeft de spiegel in het café op de hoek van Grote Sloot en de Schagerweg (Dubbele buurt) of De Koepel in Schagerbrug gehangen. Andere mogelijkheid is dat het uit het café op t Noord in Schagen komt. Stond voor de buitendeur.
Glas; Hout; B=50.8cm, H=89.0cm ;
|
|
2. |
|
Objectnummer: 0075
Stremselfles
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1890-1960) [Onbekend]
Drie dezelfde flesjes.Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960 De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacterien) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel.
Aardewerk; H=12cm, M=6cm ;
|
|
3. |
|
Objectnummer: 0080
Zalfpot
Archeologisch object -- Aardewerk (1920-1950)
Een cilindervormige pot met bovenaan een richel
Glazuur; H=5.7cm, M=5.5cm ;
|
|
4. |
|
Objectnummer: 0087
Inmaakpot
Huishoudelijk artikel -- Conserveringsuitrusting (1900-1930)
Grijs kleurige Keulse pot voor het inmaak van bijv. groente. Beschilderd met blauwe bloemen. Oorspronkelijk twee oren waarvan er een is afgebroken. Er zit een lange haarscheur in.
Aardewerk; Glazuur; H=33cm, M=27cm ;
|
|
5. |
|
Objectnummer: 0088
Zoutpot
Huishoudelijk artikel -- Keukengerei (1900-1950)
Keulsepot die grijs van kleur is, beschilderd met blauwe bloemen. In de zijkant is in de klei een grote 10 gekrast. De pot heeft 2 oren aan de zijkant.
Glazuur; B=30.0cm, H=22.5cm ;
|
|
6. |
|
Objectnummer: 0092
Stremselpot
Archeologisch object -- Aardewerk (1900-1920)
Stremselpot
Aardewerk; L=8.2cm, M=4.4cm ;
|
|
7. |
|
Objectnummer: 0094
Flesje
Archeologisch object -- Aardewerk (1900-1920) [Onbekend]
Een bruingeglazuurd flesje
Aardewerk; H=4.9cm, M=3.2cm ;
|
|
8. |
|
Objectnummer: 0101
Bikkel
Speelgoed -- Behendigheidsspel (1880-1910)
Bikkels van schapen- of geitenbotjes. Het spel wordt met 5 bikkels tegelijk gespeeld. De bedoeling is om bikkels in de lucht te gooien en die op een bepaalde manier weer op te vangen. Dat levert punten op. De oudste vorm, die zichtbaar bekend is, `is te zien op een Romeins fresco uit Pompeji. De speler gooit vijf bikkels tegelijk de lucht in en probeert ze boven op de rug van de hand te vangen. Daarna gooit hij ze opnieuw op en vangt ze in de palm van zijn hand. Moeilijkere vormen zijn verplaatsen en vangen tegelijkertijd. Aanvullende informatie in ordner ZCBS-nummers.(plaats: 106, C4-c)
Been; B=2.5cm, H=1.5cm ;
Bijlage:
Spelregels van het Bikkelspel (getypt)
Spelregels van het Bikkelspel (handgeschreven)
|
|
10. |
|
Objectnummer: 0111
Melkcentrifuge
Gereedschap en uitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1880-1930) [Alva Laval, Zweden]
Voor het afromen van de rauwe melk. Melkcentrifuge op handkracht van het merk Alva Laval voor 100 liter. De uitvinding is van 1879. De centrifuge zou de voorwaarde geweest zijn voor het kunnen oprichten van de melkfabriekjes.
Hout; Metaal; B=44cm, H=64cm ;
|
|
11. |
|
Objectnummer: 0113
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.
Hout; B=12.5cm, H=6.5cm, M=12.5cm ;
|
|
12. |
|
Objectnummer: 0114
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.
Hout; H=6.5cm, M=14cm ;
|
|
13. |
|
Objectnummer: 0115
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.
Hout; H=16.4cm, M=18.0cm ;
|
|
14. |
|
Objectnummer: 0120
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; H=6cm, M=13cm ;
|
|
15. |
|
Objectnummer: 0133
Kaasvorm met volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een vorm opgebouwd uit duigen, bijeen gehouden door metalen ringen (2) met een vierkante volger. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes om de wei af te voeren. De volger/de deksel wordt er boven op gelegd, zodat er geperst kan worden door de kaaspers. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; L=16cm, B=4cm, H=16cm, M=5cm (l 35);
|
|
16. |
|
Objectnummer: 0136
Karn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Zuivelbereidingsuitrusting (et); karn (et); handkarn (et). Glazen draaikarn met een vierkante klopper. Het klopmechanisme is van metaal, de vierkante klopper van hout.
Glas; B=15cm, H=41cm ;
|
|
17. |
|
Objectnummer: 0139
Boterkist
Vervoermiddel -- Kist (1900-1950)
Houten rechthoekige doos met deksel. Bovenop de deksel staat het opschrift: J.P. Keijzer 't Zand. De buitenkant is blauw beschilderd en de binnenkant is onbeschilderd. J.P. Keijzer leefde van 1886-1942.
Hout; Verf; L=67.2cm, B=42.2cm, H=17.0cm ;
|
|
18. |
|
Objectnummer: 0140
Boterkist
Vervoermiddel -- Kist (1890-1940)
Rechthoekige houten doos met deksel, met bovenop de deksel het opschrift: (in wit) C. Nobel Oudesluis. De buitenkant is blauw geschilderd, de binnenkant is onbeschilderd. Cornelis Nobel leefde vaan 1874-1942.
Hout; Verf; L=68cm, B=47cm, H=17cm ;
|
|
19. |
|
Objectnummer: 0141
Boterkist
Vervoermiddel -- Kist (1890-1930)
Vierkante houten doos met deksel. Bovenop de deksel staat het opschrift; (in wit) Jb Koster Schagerbrug De buitenkant is blauw geschilderd, de binnenkant licht geel. Jacob Koster leefde van 1866-1936
Hout; Verf; L=55.3cm, B=44.2cm, H=16.9cm ;
|
|
20. |
|
Objectnummer: 0142
Boterkop
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1920)
een cilindervormige houder met handvat aan de bovenkant, wordt gebruikt om een rol boter te produceren
Hout; H=16.4cm, M=9.7cm ;
|
|
21. |
|
Objectnummer: 0143
Boterkop
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een vorm voor rollen boter. Er zitten gaten in om de lucht te laten ontsnappen.
Hout; H=18.2cm, M=190.4cm ;
|
|
22. |
|
Objectnummer: 0144
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.
Hout; H=18.2cm, M=18cm ;
|
|
23. |
|
Objectnummer: 0145
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; L=7cm, M=12.4cm ;
|
|
24. |
|
Objectnummer: 0146
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; Verf; L=7.5cm, M=14.2cm ;
|
|
25. |
|
Objectnummer: 0147
Melkschaal roomschaal
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1800-1910)
Als er melk in schaal wordt gedaan, komt de room bovendrijven. Vervolgens wordt met een roomnap de room afgeschept. (afromen)
Metaal; H=13cm, M=46cm ;
|
|
26. |
|
Objectnummer: 0150
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Samen met volger een vorm voor het maken voor grote Edammer kazen. De kaas wordt hierin geperst.De vorm bestaat uit houten duigen die bijeen gehouden worden door 3 metalen ringen. De hierbij behorende kop (volger) ontbreekt. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de vorm gaat onder de kaaspers. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; H=19.5cm, M=19.2cm ;
|
|
27. |
|
Objectnummer: 0151
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Zuivelbereidingsuitrusting (et); vorm; kaasvorm (et); zetter (et) Een vorm voor het maken van een Edammer kaas. Opgebouwd uit duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen. Extra metalen ring aan de onderkant. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de kaaspers drukt op de volger. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; H=17.5cm, M=18cm ;
|
|
28. |
|
Objectnummer: 0155
Teems
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1970) [Onbekend]
ronde bak met twee oren aan de zijkant en aan de onderkant een inrichting tot zeven van melk
Metaal; H=24.5cm, M=24cm ;
|
|
29. |
|
Objectnummer: 0156
Melkkruk
Meubilair -- Agrarisch meubilair (1920-1950)
een houten kruk om te gebruiken bij het handmatig malken van koeien, schapen of geiten
Hout; Metaal; B=24cm, H=24.5cm ;
|
|
30. |
|
Objectnummer: 0161
Botermout of botermouw
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een houten bak op een blauw geschilderde schraag. Aan de mout zitten twee handgrepen. In de mout werd de boter gekneed en gewassen, ontdaan van resten karnemelk
Hout; L=90cm, B=41cm, H=80cm ;
|
|
Zoekresultaat verdeeld over 8 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:
1
2
3
4
5
6
7
8
Volgende
Eind
|