Aantal gevonden objecten : 208 (uit: 971)
Getoond wordt object : 1 t/m 30
|
|
Gesorteerd op: Objectnummer
|
|
Zoekresultaat verdeeld over 7 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:
1
2
3
4
5
6
7
Volgende
Eind
Klik op object voor vergroting en meer informatie
1. |
|
Objectnummer: 0038
Gemeentewapen Zijpe
Decoratief object -- Wanddecoratie (1950-1970) [Onbekend]
Het gemeentewapen van Zijpe stelt een zwaan voor met een gouden kroon om zijn hals.
Hout; Verf; L=40.4cm, B=33.2cm ;
|
|
2. |
|
Objectnummer: 0040
De Voorbuurt in Petten
Schilderij -- Olieverfschilderij (1930-1960) [Joh. C. Brouwer]
Schilderij van de Voorbuurt, zoals deze er uitzag voor de afbraak in de tweede wereldoorlog. Vermoedelijk nageschilderd van een ansichtkaart. Joh. Brouwer was van beroep huisschilder.
Linnen; Hout; Olieverf; L=39.9cm, B=50.0cm ;
|
|
3. |
|
Objectnummer: 0053
Dorpsgezicht 't Zand
Schilderij -- Olieverfschilderij (1959) [Meijer M.M., 't Zand]
De Keinsmerweg. De maker is de zoon van de koster.
Hout; Olieverf; L=67.5cm, B=90.2cm ;
|
|
4. |
|
Objectnummer: 0057
Zuiderzon
Decoratief object -- Wanddecoratie (1960-1979) [Zeeman-de Wit]
Geborduurde voorstelling van het voormalige bejaardenhuis, Ingelijst. Sinds 1991 gemeentehuis. Door haar geborduurd voor het afscheid van de directrice van het bejaarden- tehuis mevrouw van Beek. Inmiddels zit hier het Max Pleizierhuis voor dementerenden.(2018)
Katoen; Linnen; L=34.2cm, B=77.1cm ;
|
|
5. |
|
Objectnummer: 0058
Zijper Wapen
Decoratief object -- Wanddecoratie (1920-1950) [Onbekend]
Mogelijk heeft de spiegel in het café op de hoek van Grote Sloot en de Schagerweg (Dubbele buurt) of De Koepel in Schagerbrug gehangen. Andere mogelijkheid is dat het uit het café op t Noord in Schagen komt. Stond voor de buitendeur.
Glas; Hout; B=50.8cm, H=89.0cm ;
|
|
6. |
|
Objectnummer: 0070
Tegeltableau Opening nieuwe weg naar zee in Sint-Maartenszee 18 mei 1953
Decoratief object -- Wanddecoratie (1953)
Drie horizontaal op een rij liggende tegeltjes te gelegenheid van het openen van de nieuwe weg naar zee. Aangeboden door de VVV aan het gemeentebestuur van Zijpe. Op iedere tegel staat een voorstelling en tekst. De tekst luidt:1949 Sint-Maartenszee 1949
Aardewerk; L=15cm, B=42cm ;
|
|
7. |
|
Objectnummer: 0075
Stremselfles
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1890-1960) [Onbekend]
Drie dezelfde flesjes.Gebruikt door zelfkazende boeren tot ca 1960 De melk wordt opgewarmd tot +/- 29 graden C (stremtemperatuur), waarna stremsel (een extract van de lebmaag van kalveren) en zuursel (kweek van melkzuurbacterien) worden toegevoegd. Dit mengsel wordt in het kaasvat goed dooreen geroerd en na een half uur is de melk voldoende gestremd. Er is wrongel ontstaan. Het stremmen van de melk en het uittreden van de wei zijn het resultaat van de gezamenlijke activiteit van de melkzuurbacteriën en de enzymale werking van het stremsel.
Aardewerk; H=12cm, M=6cm ;
|
|
8. |
|
Objectnummer: 0080
Zalfpot
Archeologisch object -- Aardewerk (1920-1950)
Een cilindervormige pot met bovenaan een richel
Glazuur; H=5.7cm, M=5.5cm ;
|
|
9. |
|
Objectnummer: 0088
Zoutpot
Huishoudelijk artikel -- Keukengerei (1900-1950)
Keulsepot die grijs van kleur is, beschilderd met blauwe bloemen. In de zijkant is in de klei een grote 10 gekrast. De pot heeft 2 oren aan de zijkant.
Glazuur; B=30.0cm, H=22.5cm ;
|
|
10. |
|
Objectnummer: 0090
Koeschrik
Veeteeltuitrusting -- Veebehandelingsgereedschap (1955) [Chris van Lint, Schagen]
Ook wel genoemd een anti-mam.
Metaal; B=21cm, H=18cm ;
|
|
11. |
|
Objectnummer: 0091
Hooigraaf
Gereedschap en uitrusting -- Landbouwwerktuig (1930-1950)
IJzeren schop met voetstuk bedoelt voor het afsteken van het samengeperste hooi voor het vee. Met voetsteun
Hout; Metaal; L=108cm, B=22cm ;
|
|
12. |
|
Objectnummer: 0097
Bietentang
Gereedschap en uitrusting -- Landbouwwerktuig (1930-1950) [Chris van Lint, Schagen]
Hulpmiddel om de biet uit de grond te trekken.
Hout; IJzer; L=72cm, B=37cm ;
|
|
13. |
|
Objectnummer: 0113
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.
Hout; B=12.5cm, H=6.5cm, M=12.5cm ;
|
|
14. |
|
Objectnummer: 0114
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. Er zitten 4 ronde gaten in de kom, om de wei weg te laten lopen. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen.
Hout; H=6.5cm, M=14cm ;
|
|
15. |
|
Objectnummer: 0115
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.
Hout; H=16.4cm, M=18.0cm ;
|
|
16. |
|
Objectnummer: 0120
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; H=6cm, M=13cm ;
|
|
17. |
|
Objectnummer: 0121
Bietenspa
Gereedschap en uitrusting -- Landbouwwerktuig (1930-1950) [Chris van Lint, Schagen]
Ook wel genoemd bietenspitter of bietenwipper Wordt naast de bietenplant in de grond gestoken, achterovergedrukt en dan kan de bietenplant makkelijk uit de grond getrokken worden. Daarvoor is met het bietenmes het loof en de kop afgesneden. Aanvullende informatie in ordner ZCBS-nummers.(plaats: 106, C4-c)
Hout; IJzer; L=54cm, B=12cm ;
|
|
18. |
|
Objectnummer: 0125
Melkbus
Vervoermiddel -- Bus (1923-1953)
Een kleine melkbus met op de voorkant, iets onder de hals het nummer 58 (h. 3,5 cm), met een inhoud van ongeveer 5 liter. Vermoedelijk gebruikt om na levering van de melk, de karnemelk terug te krijgen. De Dageraad te Burgerbrug 1923-1953
Metaal; H=30cm, M=18.5cm ;
|
|
19. |
|
Objectnummer: 0133
Kaasvorm met volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een vorm opgebouwd uit duigen, bijeen gehouden door metalen ringen (2) met een vierkante volger. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes om de wei af te voeren. De volger/de deksel wordt er boven op gelegd, zodat er geperst kan worden door de kaaspers. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; L=16cm, B=4cm, H=16cm, M=5cm (l 35);
|
|
20. |
|
Objectnummer: 0135
Klopper
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1950-1960)
De klopper gaat draaien wanneer het handvat op en neer bewogen wordt. Het handvat en de klopper zijn van hout, de fles is van glas (niet gevonden)
Glas; Hout; Metaal; H=27cm, M=10cm ;
|
|
21. |
|
Objectnummer: 0136
Karn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Zuivelbereidingsuitrusting (et); karn (et); handkarn (et). Glazen draaikarn met een vierkante klopper. Het klopmechanisme is van metaal, de vierkante klopper van hout.
Glas; B=15cm, H=41cm ;
|
|
22. |
|
Objectnummer: 0137
Kogelkarn
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1930-1975) [Onbekend]
Het is een karn met een ronde vorm, geschikt voor machinaal gebruik.
Metaal; B=46cm, H=43cm ;
|
|
23. |
|
Objectnummer: 0139
Boterkist
Vervoermiddel -- Kist (1900-1950)
Houten rechthoekige doos met deksel. Bovenop de deksel staat het opschrift: J.P. Keijzer 't Zand. De buitenkant is blauw beschilderd en de binnenkant is onbeschilderd. J.P. Keijzer leefde van 1886-1942.
Hout; Verf; L=67.2cm, B=42.2cm, H=17.0cm ;
|
|
24. |
|
Objectnummer: 0143
Boterkop
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Een vorm voor rollen boter. Er zitten gaten in om de lucht te laten ontsnappen.
Hout; H=18.2cm, M=190.4cm ;
|
|
25. |
|
Objectnummer: 0144
Zetter
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Bij de kaasbereiding gaat de wrongel eerst in de kaasvorm en na persing in de zetter om pas bereide (Edammer) kaas in de pekel weg te zetten.
Hout; H=18.2cm, M=18cm ;
|
|
26. |
|
Objectnummer: 0145
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; L=7cm, M=12.4cm ;
|
|
27. |
|
Objectnummer: 0146
Volger
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Wordt gebruikt bij de bereiding van (Edammer) kaas. De volger past in de vorm van de zetter, de kaasvorm of kaaskop. Bij het persen van de kaas komt de druk van de kaaspers op de volger, en perst daardoor de kaas samen
Hout; Verf; L=7.5cm, M=14.2cm ;
|
|
28. |
|
Objectnummer: 0150
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Samen met volger een vorm voor het maken voor grote Edammer kazen. De kaas wordt hierin geperst.De vorm bestaat uit houten duigen die bijeen gehouden worden door 3 metalen ringen. De hierbij behorende kop (volger) ontbreekt. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de vorm gaat onder de kaaspers. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; H=19.5cm, M=19.2cm ;
|
|
29. |
|
Objectnummer: 0151
Kaasvorm
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1950)
Zuivelbereidingsuitrusting (et); vorm; kaasvorm (et); zetter (et) Een vorm voor het maken van een Edammer kaas. Opgebouwd uit duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen. Extra metalen ring aan de onderkant. Opgebouwd uit hart houten duigen bijeen gehouden door 2 metalen ringen, deze zijn van vertind ijzer. Extra metalen ring aan de onderkant. Tegenwoordig zijn de ringen van roestvrij staal De wrongel wordt in een linnen-of katoenen doek gelegd en gaat in de kaasvorm. In de bodem zijn afvoergaatjes voor de wei.De volger/de deksel wordt er boven opgelegd en de kaaspers drukt op de volger. Er zijn verschillende kaasvormen voor Goudse of Edammer kaas.
Hout; Metaal; H=17.5cm, M=18cm ;
|
|
30. |
|
Objectnummer: 0155
Teems
Voedselverwerkingsuitrusting -- Zuivelbereidingsuitrusting (1900-1970) [Onbekend]
ronde bak met twee oren aan de zijkant en aan de onderkant een inrichting tot zeven van melk
Metaal; H=24.5cm, M=24cm ;
|
|
Zoekresultaat verdeeld over 7 pagina's, met elk (max.) 30 objecten:
1
2
3
4
5
6
7
Volgende
Eind
|