De vergeten oorlog – de invasie van 1799

Vanaf 25 augustus is in de gastexpositieruimte van het Zijper Museum de expositie “De vergeten oorlog – de invasie van 1799” te zien.

Dit jaar is het 225 jaar geleden dat de invasie van Engelse troepen op het strand tussen Callantsoog en Kleine Keeten het begin inluidde van een bloedige oorlog in Noord-Holland Noord. Met de steun van Russische troepen die in Den Helder landden wilden de Engelsen Nederland (destijds de Bataafse Republiek) bevrijden van het Franse juk.

Bij de strijd van Engelsen en Russen tegen de Bataafse en Franse legers waren 80.000 soldaten betrokken. In totaal eisten de plaatsgevonden  veldslagen  – de Slag om de Zijpe en de veldslagen bij Bergen en Castricum – zo’n 20.000 slachtoffers. Na de slag bij Castricum, twee maanden na de invasie, werd een vredesakkoord gesloten en scheepten de Engelsen en Russen zich bij Den Helder in voor de terugtocht.

Inschepen van de Engelse troepen

Het verhaal van deze veelal onbekende oorlog wordt in de expositie verteld met kaarten en prenten op de wanden van de expositieruimte en verder toegelicht met objecten in vitrinekasten. De oorlog wordt in een historische context geplaatst aan de hand van beelden van gebeurtenissen in Frankrijk die de voorgeschiedenis vormen. 

Het verloop van de oorlog wordt duidelijk gemaakt met behulp van kaarten waarop de posities van de troepen bij de verschillende veldslagen zijn aangegeven, verder aangevuld met prenten van de gevechten. Portretten van de Engelse en Franse bevelhebbers en een kaart met daarop weergegeven de terugtocht van de Engels-Russische troepen illustreren het eind van de oorlog. 

Voor de gebeurtenissen in de Zijpe en naaste omgeving is een aparte wand ingericht, waarop onder meer prenten en teksten te zien zijn die de schade aan het Gemeenlandshuis in Petten en de kerk in Sint Maarten tonen en fragmenten uit het Journaal van Albert Jansz. Kaan. Kaan, schout in de Wieringerwaard, heeft in zijn dagboeknotities beschreven wat burgers en boeren zo al te verduren kregen tijdens deze oorlog.     

Gemeenlandshuis Petten
Kerk Sint Maarten

Opmerking: Waar hier wordt gesproken van “Engelsen” gaat het feitelijk om Britten, dus Engelsen, Schotten en Welshmen.

Speciale actie

Van Fluwel Bloemengroothandel heeft het Zijper Museum een aantal bollenpakketten van de  Narcissus Zypani als schenking ontvangen. Deze zijn vanaf de opening van deze expositie in het museum te koop voor
€ 10,– per zakje van 10 bollen, zolang de voorraad strekt. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Zijper Museum.

In maart dit jaar is de Narcissus Zypani officieel geregistreerd bij de Royal Horticultural Society in Londen. De naam van de narcis is door het Zijper Museum  ingebracht.

Op de website van Fluwel zijn diverse soorten narcissen, tulpen, pioenrozen e.d. te koop.

Loading

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld