Gemeentewapen: de Zijpe [logo Zijper Museum] [logo Geregistreerd Museum]

navigatiebalk

Drafsport - Kortebaanwedstrijden

Al meer dan honderd jaar worden in de maanden mei-oktober in vele stadjes en dorpen in vooral Noord-Holland kortebaandraverijen gehouden. Op een straat of weg, met zand er op, over 275-280 meter. Vroeger 'onder de man', later met de pikeur in een sulky -een karretje op twee wielen- achter de draver. Twee combinaties tegen elkaar. Vaak tegelijk met de lokale kermis, zoals in 't Zand (gemeente Zijpe) medio oktober, de laatste draverij in de reeks.

Naast de officiële wedstrijden onder auspiciën van de NDR (Nederlandse Draf- en Rensportvereniging), was er ook een apart circuit van kortebaandraverijen met ongeregistreerde paarden ('de wilde baan'). Veelal dravers die gezien hun leeftijd (merries ouder dan 9, hengsten/ruinen ouder dan 12 jaar) niet meer op officiŽle wedstrijden op de (lange) baan mochten uitkomen. Vaak in kleinere dorpen, maar tot in de jaren '90 ook in Schagen.

In de streek rond Schagen en zeker in de gemeente Zijpe, zijn al meer dan 50 jaar vele entrainementen van drafpaarden gevestigd. Zoals van de vroegere grootheden Bram Nottelman en Piet Strooper en van de huidige coryfeeŽn Hugo Langeweg en Peter Strooper.

Kortebaan harddraverij Nieuwstraat Schagen
Kortebaan harddraverij op de Nieuwstraat te Schagen
© Copyright foto: Niestadtcollectie Zijper Museum

In de Zijper Historie Bladen, een uitgave van de Historische Vereniging 'De Zijpe', verschenen over dit onderwerp onder meer de volgende artikelen:

Bovengenoemde artikelen zijn binnenkort op deze website te vinden.

Draverij op grasbaan met ongeregistreerde paarden
Draverij op grasbaan met ongeregistreerde paarden
© Copyright foto: Niestadtcollectie Zijper Museum


Zijper Museum, Schagerweg 97b, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/ 
Laatste wijziging: 3 december 2003
Informatie: info@zijpermuseum.nl