Een bloemrijk evenement: de doop van de Zypani

Op 25 april vond in Burgerbrug op een proefveld van de firma Fluwel een bijzonder evenement plaats, de doop van de Zypani-narcis. De door het museum gekozen Latijnse naam Zypani (voor Zijpe) verwijst naar de naam van een bekende historische kaart van de Zijpe: de Agri Zypani (van de graveur Peter van den Keere).

De Narcissus Zypani is het eindresultaat van een veredelingsproces dat vijftien jaar geleden door Carlos van der Veek van Fluwel is ingezet. Voor de gekozen naam is goedkeuring verleend door de eerbiedwaardige Royal Horticultural Society in London, waar de narcis nu officieel staat geregistreerd.

De ‘doopplechtigheid’ werd bijgewoond door zo’n 15 medewerkers van het Zijper Museum, door Sigge van der Veek (die zijn broer Carlos verving) en Adri de Wit, werknemer bij Fluwel. Adri is tevens secretaris van de financiële steunstichting van het museum. Twee medewerkers van Noordkop Centraal waren aanwezig voor een reportage. Na het welkomstwoord van Adri de Wit mocht voorzitter Gonno Leendertse van het museum de doop verrichten: het besprenkelen van de dopeling met Champagne. De toekijkers brachten  daarna gezamenlijk een toost uit op het leven van de Zypani.    

                                      [Klik op de foto’s hierboven voor een vergroting]

De keuze voor deze narcis was kortgeleden door het bestuur van het museum gemaakt. Tot genoegen overigens van de teler die deze narcis een voorspoedige toekomst toedichtte. Een opmerkelijk toeval is dat Zypani erg lijkt op Sipana, de naam van de boerderij waarop Carlos van der Veek al jaren woont.

Hoe is het museum zo bij Fluwel gekomen? Dat heeft het te danken aan Adri de Wit. Zijn mededeling, eind vorig jaar, dat hij Bloemengroothandel Fluwel als nieuwe werkgever had, zette het naar jubileumevenementen zoekende museumbestuur op het juiste spoor: iets met bloemen. Adri vertaalde dit naar een ‘nieuwe’ narcis en vond bij Carlos van der Veek een enthousiast gehoor. Zo ontstond het plan voor een aan het Zijper Museum te verbinden narcis, een plan dat dinsdag in de doop van de nieuwe aanwinst zijn apotheose vond. De middag werd in een wat warmere entourage, in het pannenkoekenhuis van het Land van Fluwel afgesloten met koffie en gebak.

Wie wil er, na het lezen van dit bericht, niet zelf zijn tuin verfraaien met deze narcis. De eerste stap daartoe is natuurlijk het bestellen van de bollen en na het planten daarvan in oktober brengt de Zypani dan in 2024 het voorjaar in huis. Nu al zijn de bollen te koop bij Fluwel, ze kunnen daar via de website besteld worden. Drie keer raden wie de eerste bestelling gedaan heeft…

De reportage die Noordkop Centraal gemaakt heeft van de feestelijke gebeurtenis is te vinden op hun website. Het daarbij behorende filmpje, zonder de aanvullende tekst, is – met toestemming van de makers – hieronder ingesloten.

De webpagina van Fluwel met het bestelformulier 

De foto’s in dit bericht zijn van de hand van museummedewerker Henk Katuin. 

Ten slotte, het kaartje waaraan de narcis zijn naam heeft ontleend:

Loading

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld