Gemeentewapen: de Zijpe [logo Zijper Museum] [logo Geregistreerd Museum]

navigatiebalk

Persbericht 'Regio Schagen wereldwijd in beeld'

Persbericht expositie Geheugen van Zijpe
6 maart 2004

Op de formidabele internationale website 'Geheugen van Nederland' van de Koninklijke Bibliotheek zijn sinds kort ook 4065 foto's van de Schager (pers)fotografen Niestadt te zien.
Het Zijper Museum in Schagerbrug werd vorig jaar verzocht om een selectie te maken uit de bijna 81.000 Niestadt-foto's in haar bezit. Daar is graag aan voldaan. Gerard van Nes en Frank van Loo realiseerden de selectie en ontsloten die met veler hulp.
Zo'n 25 gerenommeerde Nederlandse musea en instellingen werken mee aan deze site (www.geheugenvannederland.nl) én het kleine Zijper Museum, reden om trots te zijn.

[Niestadt bij Het Geheugen van Nederland

Selectie
De 4065 gekozen foto's geven een gevarieerd beeld van het leven in de regio Schagen (Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe) in vooral de jaren 1940-1980. Met speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog (onder meer de beschieting van de munitietrein in Schagen en de onderwaterzetting van de Wieringermeer in april 1945), de West-Friese folkloremarkten, de Paasveetentoonstellingen, de lepelaarskolonie in het Zwanenwater, het bloemencorso in Winkel en de drafsport. Voorts kolfen, schoonrijden, schaatsen en nog veel meer. De website Geheugen van Nederland heeft toelichtende teksten in het Nederlands en Engels.

Presentatie ‘Geheugen van Zijpe’
Vanaf 10 maart is in het Zijper Museum, naast de zo succesvolle expositie 'Trams en treinen door de Zijpe (en omgeving)', een presentatie te zien van 50 vergrotingen van Niestadt-foto's. Het is een selectie over Zijpe uit de Geheugen van Nederland foto's van de gebroeders Niestadt.
Op de twee publiekscomputers in het museum zijn trouwens alle bijna 81.000 Niestadt-foto's te bekijken. Woensdag- en zondagmiddag van 13-17 uur aan de Schagerweg 97 in Schagerbrug (oostelijke vleugel van het gemeentehuis). De toegang is gratis.


Zijper Museum, Schagerweg 97b, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/
Laatste wijziging: 7 maart 2004
Informatie: info@zijpermuseum.nl