Expositie “van Bol tot Bloem”


De mini-expositie “van Bol tot Bloem”, waarmee het Zijper Museum aansluit bij het evenement “Bloeiend Zijpe”, vertelt aan de hand van  werktuigen, foto’s en films het verhaal van de bollenteelt in de Zijpe. De getoonde werktuigen zijn afkomstig van de oud-bollenteler Ton Heemskerk, van wie ook een film wordt vertoond over het werk in zijn toenmalige bedrijf.

Op de begane grond van het museum is verder een aantal schilderijen rond het thema bloem te zien van leden van de teken- en schilderclub Barsingerhorn. Daarnaast zijn foto’s te zien, gemaakt door fotoclub AFV Schagen. 

Tijdens de expositie wordt in de filmzaal van het museum  een film vertoond die Hans Ratelband heeft samengesteld uit historische fotomateriaal rond bol en bloem van de gebroeders Niestadt. Op de geselecteerde foto’s,  uit de periode 1960-1980, zijn naast bekenden uit deze omgeving ook BN’ers als Ard Schenk, Annie Schilder en Ria Bremer te zien. Ter afwisseling van de Niestadt-film worden de film “Bloeiend Zijpe” (gemaakt door Cor van Diepen) gedraaid en “Bollenteelt in de Zijpe” (een korte film van Fluwel/Van der Veek).

Alle films worden vertoond op het groot projectiescherm waarover het Zijper Museum sinds kort beschikt. Het scherm is geschonken door Rotary Club Schagen.  

De expositie is te bezichtigen in het weekend 22&23 april, 29&30 april en op 5, 6 en 7 mei. Het museum is dan open van 13.00 u. – 17.00 u. 
Tijdens de openingsuren verkoopt het museum een aantal overtallige boeken: deze zijn in te zien bij de entree.

 

In het artikel “Hoe bollenteelt vroeger was” schenkt de Schager Courant aandacht aan de expositie en komt de heer Heemskerk aan het woord. Het verhaal is met toestemming van de krant hieronder opgenomen.    

Klik op het artikel voor een vergrote weergave:

Artikel uit de Schager Courant van 17 april 2017. Auteur: Cas Broxterman. Foto: Marc Moussault

 

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll naar top