Historische film “Schagen in Oorlogstijd” op 12 september

Niestadt-beschietingPERSBERICHT Op 12 september a.s. is het  precies 70 jaar geleden dat de beschieting op de munitietrein plaatsvond. De enorme schade aan de bebouwing en de ontreddering van de Schager bevolking is door de fotografen Willem en Lubert Niestadt uit Schagen gefotografeerd en voor een deel vastgelegd op film. De oorspronkelijke 8mm-film, die deel uitmaakt van de Niestadt-collectie van het Zijper Museum, is voor deze gelegenheid opnieuw gedigitaliseerd. De hierbij door Filmlook uit Schagen toegepaste restauratie heeft een prachtig resultaat opgeleverd.

Hans Ratelband, vrijwilliger bij het Zijper Museum, heeft de film aangevuld met Niestadt-foto´s van Schagen uit de oorlogsperiode en van de bevrijding. Met Hans’ commentaar en de toegevoegde ondertitelingen vormen de beelden een prachtige, één uur durende, nieuwe film:  ‘ Schagen in oorlogstijd’.In deze film komen vele bekende Schagenezen in beeld, onder wie: notaris Piet de Boer, Jan van Ketel, Cornelis Blauboer, Jan van der Made, Gerrit Snip, Jan Peetoom, Toon Prins, Arend Stenvers en Rie Al. Een eerdere digitale versie trok destijds veel publiek. Met het oog op de verwachte belangstelling voor de nieuwe film heeft het Zijper Museum de medewerking gekregen van CineMagnus Schagen.

In samenwerking met CineMagnus zal de film daar op de historische dag, vrijdag 12 september worden vertoond. De  filmvoorstelling begint om 13.00 uur. Een kleine tentoonstelling van Stichting Regionaal Museum 1940 – 1945 Schagen is vanaf 12.30 uur in de foyer te bekijken.   Kaarten à € 2,50 kunnen via de website: www.cinemagnus.nl of telefonisch: 0224 224 060  besteld worden. Het adres is:  Grotewallerweg 2, Schagen.

Dit bericht is geplaatst in Film. Bookmark de permalink.