Genealogisch spreekuur

Afbeelding: een cirkeldiagram, hier uitgewerkt voor de schilder Jan Veuger. Klik op het diagram voor een grotere versie.

Het tv-programma Verborgen Verleden heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de populariteit van genealogie (voorouder- of familieonderzoek). Veel van het materiaal uit de archieven is via internet toegankelijk, waardoor dit onderzoek vanaf de eigen pc of tablet gedaan kan worden. Velen zijn dan ook thuis begonnen met de zoektocht naar hun eigen verborgen verleden. Behalve door vragen als “Wie zijn mijn voorouders?”, “Zit er blauw bloed in de familie?”, “Hebben we een familiewapen?” kan de nieuwsgierigheid ook geprikkeld worden door bestaande kennis over de herkomst, bijvoorbeeld ‘dat  overgrootvader uit de Zijpe kwam’.

Vaak is de opzet om zelf een stamboom van de familie te maken. Maar waar en hoe begin je en wat als je vastloopt bij een moeilijk terugvindbare voorouder? Het Zijper Museum heeft in de persoon van Arnold Romeijnders een deskundige in huis die graag helpt bij het beantwoorden van de hierboven genoemde vragen. Vanaf 2 mei 2022 is Arnold weer één maandag van de maand in het museum aanwezig voor hulp bij familieonderzoek.

De tijden voor dit genealogisch spreekuur zijn: elke eerste maandag van de maand 12.00 u – 16.00 u. Een afspraak maken is niet nodig, maar voor bijzondere vragen kan telefonisch vooroverleg handig zijn.  Hiervoor is het nummer 0224-574114 tijdens de openingsuren van het museum beschikbaar.

Voor vragen over onderzoek met betrekking tot families in de Zijpe maakt Arnold gebruik van een uitgebreide (door hem samengestelde) database, behorend bij het programma  GensData Pro. Deze database bevat inmiddels de gegevens van 85.000 personen. Ook ten aanzien van het gebruik van dit programma kan Arnold behulpzaam zijn.

Tegen een geringe vergoeding kan een stamboom, bijvoorbeeld in de vorm van een cirkeldiagram of een wat uitgebreider boekje, afgedrukt worden. Een voorbeeld van een dergelijk diagram is aan het begin van dit bericht opgenomen.

Aanmelding abonnement Nieuwsberichten

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld