Unieke Zoutmankaart nu te koop

Op de bijeenkomst “De Zijper octrooien en de digitale restauratie van de Zoutmankaart ” in het Zijper Museum heeft Rutger Jan Bredewold een presentatie gehouden over de verschillende procedés die werden toegepast bij het vervaardigen van oude kaarten. Speciale aandacht kreeg daarbij de kaart die Jan Dirksz. Zoutman gemaakt heeft van de Zijpe en wel de kleine versie daarvan, de kleine Zoutmankaart.

Het Zijper Museum is in het gelukkige bezit van de bron, de kopergravure, vervaardigd in 1664 door Reinier Persijn. Deze gravure is het uitgangspunt  geweest van het restauratiewerk van Bredewold, bestaande uit: het schoonmaken van de koperplaat, het maken van een afdruk, het scannen van de afdruk en het digitaal bewerken en inkleuren. 

De aan het slot van de presentatie getoonde kaart (zie hieronder) is in een beperkte oplage gedrukt. Deelnemers aan de bijeenkomst konden na afloop een eigen exemplaar kopen en de resterende exemplaren zijn vanaf nu verkrijgbaar bij het Zijper Museum. De prijs bedraagt € 25,–.   

Tijdens de presentatie heeft Joop Luten van SchagenPLUS filmopnames gemaakt en na afloop heeft hij Bredewold geïnterviewd over de restauratie. Met toestemming van Luten is hieronder de link naar het filmpje opgenomen.  

Voor geïnteresseerden die de kaart willen kopen: het museum is vanaf 5 mei weer per auto bereikbaar, maar alleen vanaf de Nieuwedijk en de Lagedijkerweg. Auto’s komend vanaf de richting Schagerbrug – Grote Sloot kunnen parkeren bij Sporthal De Molentocht. Van daaruit kan het museum lopend bereikt worden.

Loading

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld