Gemeentewapen: de Zijpe [logo Zijper Museum] [logo Geregistreerd Museum]

navigatiebalk

[Homepage ZM] --> [Historisch Informatie Punt]

Historisch Informatie Punt (HIP)

Een beperkt aantal bibliotheken in Noord-Holland (waaronder die van Den Helder en Velsen) kennen sinds enige tijd een zgn. 'Historisch Informatie Punt' (HIP).
Een HIP is een vaste plek in een openbare bibliotheek waar bezoekers een samenhangend aanbod vinden van lokale en regionale cultuur-historische informatie. Het is een plek waar belangstellenden in de lokale geschiedenis elkaar ontmoeten en waar historische informatie wordt uitgewisseld.
Een HIP kan beschouwd worden als een voorportaal en etalage voor historische verenigingen, musea en archieven.

In de Noordkop zelf komt, naast de bestaande HIP in Den Helder (die daar de naam heeft van: 'Centrum voor Lokale Geschiedenis'), zeer binnenkort een HIP in de bibliotheek van Nieuwe Niedorp, Wieringerwerf en de Zijpe/Callantsoog.
De organisatie van de HIP's in de Noordkop is in handen van de 'Kopgroep Bibliotheken Den Helder'.
Het Zijper Museum in Schagerbrug en de Historische Vereniging Callantsoog waren betrokken bij het oprichten van het HIP in Callantsoog en zorgden voor het aanbieden van (cultuur-historisch) materiaal.
Daarnaast werken aan het HIP in Callantsoog mee: de Historische Vereniging "De Zijpe" en Museumboerderij Tante Jaantje.

 

Persbericht KopGroep Bibliotheken maart 2009

Opening Historische Informatie Punten bij KopGroep Bibliotheken

KopGroep Bibliotheken is altijd op zoek naar verrassende nieuwe vormen van dienstverlening. Inhakend op de brede maatschappelijke belangstelling voor lokale geschiedenis en cultureel erfgoed worden dit voorjaar in verschillende bibliotheekvestigingen Historische Informatie Punten geopend. Dit gebeurt met subsidie van de provincie Noord-Holland.

Het eerste Historische Informatie Punt wordt woensdagmiddag 18 maart om 15.00 uur geopend in de bibliotheek van Callantsoog door wethouder Morsch van Zijpe. Archeoloog Frans Diederik zal aansluitend iets vertellen over de geschiedenis van deze kustgemeente.
Het Historisch Informatie Punt is in samenwerking met de Historische Vereniging Callantsoog en het Zijper Museum ingericht. In de vitrinekasten worden historisch interessante voorwerpen tentoongesteld. Zo zijn er onder meer kogels en een oude houten schooltas te zien. Dit laatste met steun van museumboerderij Tante Jaantje uit Callantsoog. Op een televisiescherm wordt een doorlopende presentatie vertoond over de ontstaansgeschiedenis van Callantsoog tot 1799 in onder meer tekeningen en gedigitaliseerde landkaarten. Uiteraard is er ook foldermateriaal beschikbaar en zijn er boeken over Zijpe te vinden. De computer geeft toegang tot oude regionale kranten van het Regionaal Archief in Alkmaar. Ook is hier de complete Niestadt Beeldbank over Callantsoog te raadplegen en kan men gedigitaliseerde oude ansichtkaarten bekijken.

KopGroep Bibliotheken vindt het belangrijk om een breed publiek kennis te laten maken met de geschiedenis van de eigen woonplaats en het aanwezige culturele erfgoed. Lokale musea en historische verenigingen zijn hierbij goede samenwerkingspartners. De Historische Informatie Punten zijn permanente voorzieningen in de bibliotheek.
In april opent KopGroep Bibliotheken ook nog Historische Informatie Punten in Niedorp en Wieringerwerf.

Opening Historisch Informatie Punt op woensdagmiddag 18 maart in de bibliotheek van Callantsoog, Schoolstraat 1, telefoon (0224) 581272. Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis.


Zijper Museum, Schagerweg 97b, 1751 CB Schagerbrug
WWW: http://www.zijpermuseum.nl/ 
Laatste wijziging: 11 maart 2009
Informatie: info@zijpermuseum.nl