Huidige expositie

De wisselexposities en de opeenvolgende gastexposities sluiten alle aan bij het thema “75 jaar vrijheid”. 

In het kader van 75 jaar Vrijheid in Schagen organiseren vele organisaties herdenkingen, vieringen, tentoonstellingen en concerten. Op de website van de gemeente Schagen staan al deze gebeurtenissen vermeld in een speciale agenda.

Wisselexpositie 2020

De expositie Engelandvaarders vormt de wisselexpositie van het Zijper Museum voor het gehele jaar 2020.

Kern ervan is de ontsnappingslijn die Jan en Grietje Bellis samen met zoon Arie en broer Gerrit in 1941 hadden bedacht en zeven maanden lang in Petten ten uitvoer hebben gebracht. 

Ook breder wordt aandacht gegeven aan het bestaan van de Engelandvaarders en hun betekenis voor land en volk dat zij achter moesten laten.
De expositie is toegankelijk tijdens de openingstijden van het museum.

Gastexpositie Hongerwinter

De expositie Hongerwinter is de eerste van drie gastexposities in het Zijper Museum in het kader van 75 jaar vrijheid.

Inwoners van Zijpe (inclusief Petten) hebben vrij ruim bijgedragen aan het overleven van anderen uit Noord-Holland en de Randstad. Velen zijn in de hongerwinter aan voedsel geholpen.

“Er is hongersnood in Nederland en we zien dagelijks duizenden mensen de steden uittrekken naar ’t platteland met fietsen, bakfietsen en handwagens om levensmiddelen te halen. Onderweg bedelen ze bij boer en burger om wat eten en onderdak voor de nacht. Ze zijn vermagerd en uitgeput, de honger staat ze op ’t gezicht en wij die op ’t platteland wonen en nog geen honger hebben krijgen die mensen dagelijks aan de deur om een boterham of bordje middageten.”.

De expositie loopt tot eind april 2020 en is toegankelijk tijdens de openingstijden van het museum.