Kneppelkogel voor Zijper Museum

Mevr. Dekker krijgt uitleg van sgt-maj. Verdwaald over de kneppelkogel

Op dinsdag 21 augustus 2012 hebben sergeant-majoor Vincent Verdwaald en sergeant-majoor Gert-Jan Tippersma van de Explosieve Opruimings Dienst (EOD) uit Den Helder een zgn. kneppelkogel overgedragen aan burgemeester Marian Dekker. Zij heeft dit museumstuk direct doorgegeven aan het bestuur van het Zijper museum. Sergeant-majoor Verdwaald gaf een korte uitleg over de vondst. Daarna onthulde hij samen met de burgemeester de kneppelkogel en met het ondertekenen van een ontvangstformulier, is het Zijper museum eigenaar geworden van een stuk munitie uit de 17e of 18e eeuw.

Ook de vinder was aanwezig. Ary Dignum ging met zijn vrouw even wat drinken op het strand en zag een voorwerp half onder het zand liggen en dacht: “het lijkt wel een kluif van een kip”. Bij nader bestudering was het wel erg groot voor een kipkluif en zag “het ding” er ook wel erg roestig uit. Toen dacht hij dat het misschien wel een projectiel zou kunnen zijn uit de Tweede wereldoorlog. Ary vertrouwde het niet en heeft de politie gebeld. De politie kwam ter plaatse en vond het ding zo verdacht, dat de EOD werd gewaarschuwd. Politie Schagen, gaf aan, dat er vermoedelijk een explosief was gevonden bij strandafslag 17 in Petten. Het zou mogelijk gaan om een mortier.

Links de vinder Ary Dignum

De dag daarna heeft de dienstdoende EOD-ploeg de situatie bekeken en konden al met 80% zekerheid gesteld worden dat het om een kneppelkogel ging. Na wat verder onderzoek (roestbikken) werd dit bevestigd.
Een kneppelkogel is een oud soort munitie, dat in de17e en 18e eeuw werd gebruik. Het bestaat uit 2 ijzeren kogels verbonden door een ijzeren stang. Als een kneppelkogel werd afgeschoten vanuit een kanon, maakte hij door zijn vorm een ronddraaiende beweging. Op deze manier konden masten, zeilen en tuigage van de vijandelijke schepen worden vernietigd.
(Bron: website gemeente Zijpe)

Dit bericht is geplaatst in Exposities. Bookmark de permalink.