Lezing “Leren lezen door de eeuwen heen”

De gastexpositie “Lezen met een plankje”, die vanaf 19 juni in het museum is te zien, toont diverse soorten leesplankjes, letterdozen, vertelselplaten en andere voorwerpen, afkomstig uit de verzameling van museumvrijwilliger Bert Siezen. Velen hebben met behulp van deze middelen leren lezen en een bezoekers aan de expositie is dan ook een feest der herkenning.

Het leesplankje, dat begin vorige eeuw werd geïntroduceerd, is een van de  vele manieren om te leren lezen. Hoe de methode om te leren lezen door de jaren heen is veranderd vormt een boeiend verhaal dat prachtig aansluit bij de huidige gastexpositie. Dit verhaal wordt – ondersteund door een PowerPoint-presentatie met fraaie illustraties – verteld door Bert Siezen in de lezing “Leren lezen door de eeuwen heen”.

Aan de orde komen onder meer: het klassikaal leren lezen met gebruikmaking van Bijbelteksten, het leren-lezen-door -te-spellen met de ABC-boekjes, het gebruikmaken van losse lettertjes om daar woordjes uit te vormen, de  geboorte van het leesplankje met de rol van illustrator Cornelis Jetses bij de popularisering daarvan en het bekende aap-noot-mies.

De lezing, die op 6 november tweemaal wordt gehouden,  is gratis toegankelijk voor museumbezoekers met een entreebewijs. De twee aanvangstijden zijn: 12.30 u. en 15.00 u.

Voor de lezing is reservering noodzakelijk. Daarvoor kan het hieronder opgenomen aanmeldingsformulier worden gebruikt. Door te klikken op de knop met de tekst “Verstuur reserveringsformulier”, na het invullen van het formulier, wordt het formulier verzonden.
Scrol na het versturen naar het eind van deze pagina om te zien of het versturen gelukt is.
Het invullen van het formulier kost minder tijd dan het versturen van een e-mal naar info@zijpermuseum.nl😀

Reservering lezing "Leren lezen door de eeuwen heen"

 445 keer bezocht (totaal),  2 keer bezocht (vandaag)

Scroll naar top