Lezing over de Hongerwinter

Voor de lezing over de Hongerwinter zijn geen plaatsen meer beschikbaar. 

Lezers van het Noordhollands Dagblad hebben wellicht het artikel “Meer begrip voor de boeren” in de krant van 29 september 2019 gelezen. Daarin wordt de kritiek op de boeren bij het uitbreken van de stikstofcrisis vergeleken met die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Toen ging het om hun handelwijze in de Hongerwinter.

Auteur van het artikel was Ingrid de Zwarte. Bij het contact met haar over de bij het artikel geplaatste foto uit de Niestadt-Collectie is de afspraak gemaakt dat zij ten tijde van de gastexpositie over de Hongerwinter een lezing zou komen houden over dit onderwerp. Die lezing staat nu gepland.

Op 23 februari verzorgt Dr. Ingrid de Zwarte een lezing over haar specialisme, de Hongerwinter. Zij zal ingaan op de uiteenlopende oorzaken van de Hongerwinter en stil staan bij de manieren waarop mensen de strijd tegen de honger aangingen en hoe effectief die strategieën waren.

Aan de orde komt ook de rol van de regio in de Hongerwinter, in het bijzonder bij de hongertochten en de kinderuitzendingen. Daarbij zal ze zowel het perspectief van de hongerende stedelingen als van de agrarische bevolking belichten.

De lezing begint om 14.00 u. Reserveren is noodzakelijk! Dit kan alleen door
een e-mail te sturen naar 
info@zijpermuseum.nl  met opgave van het aantal plaatsen. Kosten: € 4.00 per plaats. Het voor dit bedrag ontvangen entreebewijs geeft ook toegang tot de exposities.

Ingrid de Zwarte (1988) is Universitair Docent aan de Wageningen Universiteit en onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De Hongerwinter is de publieksversie van haar academisch proefschrift The Hunger Winter: Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-1945, dat ze in 2018 aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD verdedigde.

 

Over het boek De Hongerwinter

De Hongerwinter van 1944-1945 is een van de meest beruchte episodes in de Nederlandse geschiedenis. Op basis van uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland vertelt Ingrid de Zwarte in dit boek het verhaal van de Hongerwinter.

Hoe is de hongersnood precies ontstaan? Wat was de rol van de Duitse bezetter? Wie stierven, wie bleven leven? En hoe bonden overheidsinstanties, geallieerden en burgers de strijd aan met de honger?