Negatieven voor Oudheidkamer

Bij de brand – eind 1983 – in de schoenenwinkel van Mantel in Schagen loopt de ernaast gelegen fotozaak van Willem en Lubert Niestadt veel waterschade op. De dochters Willy en Lucie van Willen zorgen er samen met Corry Kramer-Keyzer, vriendin van de familie, voor dat duizenden negatieven in veiligheid worden gebracht.
Ze worden verzameld in vuilniszakken en vinden een onderkomen op de zolder van het gemeentehuis in Schagen. Wachtend op een beter lot.. 

Dat betere lot dient zich aan In 1997, het jaar dat polder Zijpe 400 jaar bestaat. Een van de projecten die in dat kader plaatsvindt behelst het laten plaatsen van een monument  “Hommage aan de fotografie” als eerbetoon aan de Niestadt-fotografenfamilie. 

Vanaf 1862 hebben drie generaties Niestadt het door Gerhard Niestadt betrokken pand op de hoek Sint Maartensweg-Grote Sloot in Sint Maartensbrug als fotoatelier in gebruik gehad. Als locatie voor het monument valt de keuze dan ook op een plek met uitzicht op deze voormalige fotozaak. 

Het monument – gemaakt door beeldend kunstenaar Henk Optenberg – symboliseert een fotocamera. Kijk je er doorheen, dan zie je het huis dat de Niestadts indertijd hebben bewoond. 

Bij de onthulling van het monument raken Corry Kramer en de toenmalige voorzitter van Oudheidkamer Zijpe, Annemies Schenk, in gesprek. Annemies, betrokken bij de voorbereidingen voor een expositie over het werk van de fotografen Niestadt, hoort het verhaal over het geredde materiaal uit de fotowinkel. Spontaan ontstaat het idee om de negatieven onder te brengen bij de Oudheidkamer, die in een tijd van de oprukkende digitalisering het enorme potentieel van de Niestadt-negatieven ziet.

Na het overlijden van Willem en Lubert is al het beeldmateriaal eigendom geworden van de erven Niestadt, de dochters van Willem, Willy Ran-Niestadt en Lucie Ketele-Niestadt. Zij zijn enthousiast over de mogelijkheden om het in vuilniszakken opgeborgen beeldmateriaal door de Oudheidkamer weer tot leven te laten brengen. Willy en Lucie zijn zo genereus om het materiaal aan de Oudheidkamer te schenken. Dat gebeurt in 1998. Naderhand, in 2001, is de schenking notarieel bekrachtigd, dit keer met de Melchior Stichting als begunstigde. De Melchior Stichting is in 2000 opgericht als financiële steunstichting voor het Zijper Museum (de inmiddels gewijzigde naam voor de Oudheidkamer) met als doel het beheren van schenkingen aan het museum.

Na de schenking van de negatieven heeft de familie Niestadt het Zijper Museum enkele malen bezocht en fotoafdrukken en glasnegatieven uit haar privécollectie geschonken.             

In 2015 heeft het Zijper Museum de op de Niestadt-foto’s rustende auteursrechten van de erven Niestadt overgenomen. Daarmee komen de bescherming van de Niestadt Beeldbank als geheel en van de foto’s erop in een hand.  

Scroll naar boven