Niestadt in het Geheugen
Geheugen: schatkamer van historische collecties
Geschiedenis van het Geheugen
Het Geheugen (vroeger vaak: Het Geheugen van Nederland) is een van de oudste en best bezochte beeldbanken op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis van Nederland. Hij is ontstaan uit een digitaliseringsprogramma dat bedoeld was om Nederlandse erfgoedinstellingen ervaring op te laten doen met digitalisering en het op internet toegankelijk maken van collecties. Het programma, dat liep van 1999-2009, werd gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en uitgevoerd door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De laatste collecties zijn in 2012 aan de website toegevoegd.
Het Geheugen is een dienst van de Koninklijke Bibliotheek. Daar worden alle digitale afbeeldingen opgeslagen en wordt de website van het Geheugen onderhouden. De verschillende collecties zijn tot stand gekomen in samenwerking met de deelnemende musea, bibliotheken en archieven.
Anno 2020 bevat Het Geheugen 799254 beelden uit 132 collecties van 92 instellingen.
Selectie van Niestadt-foto’s in het Geheugen
Vanaf maart 2004 zijn in het Geheugen 4065 unieke foto’s uit de Niestadt Fotocollectie van het Zijper Museum te bekijken. De selectie is gemaakt door Frank van Loo en Gerard van Nes, beiden medewerkers van het Zijper Museum.
Op de website Het Geheugen is de Niestadt-selectie te bereiken via deze introductiepagina. De auteursrechten op de foto’s berusten bij het Zijper Museum. Aanvragen voor het gebruik van de foto’s worden door het Geheugen/de Koninklijke Bibliotheek doorgestuurd naar het Zijper Museum.