Rabobank Clubkas Campagne: € 700 voor letterproject

Bij de Rabobank Clubkas Campagne van de afgelopen maanden heeft het Zijper Museum 121 stemmen binnengehaald. Op de slotavond van de campagne in de  Muziektuin in Schagen ontvingen  Anke van Loo-Mulder en Gonno Leendertse de beloning hiervoor, een cheque ter waarde van € 701,14. 

Dit bedrag zal worden besteed aan het Letterproject waarin het uitwerken van de naam Zijper Museum in grote letters – als kunstwerk – en de plaatsing daarvan worden voorbereid.  

Het Zijper Museum dankt allen die met hun stem(men) voor dit mooie totaal van 121 hebben gezorgd. Dank ook aan de Rabobank die de uitgebrachte stemmen heeft uitgekeerd in de vorm van euro’s.   

Geplaatst in Schenking | Reacties uitgeschakeld voor Rabobank Clubkas Campagne: € 700 voor letterproject

Stem nu op ons

Leden Rabobank kunnen nu stemmen op het Zijper Museum 

In een eerder nieuwsbericht hebben we een oproep gedaan om bij de Rabobank Clubactie  je stem uit te brengen op het Zijper Museum. Het stemmen is  voorbehouden aan leden van Rabobank Noord-Holland.

Ben je lid van de Rabobank dan heb je kortgeleden via de post of per e-mail een persoonlijke stemcode ontvangen. Met die stemcode kun je inloggen op een beveiligde webpagina van de Rabobank, waar je aan kunt geven op welke vereniging of stichting je je stem(men) wilt uitbrengen. Je kunt in totaal vijf stemmen uitbrengen, met een maximum van twee stemmen per vereniging of stichting. 

Ga via de link hieronder naar de website van de Rabobank

Het stemmen vindt plaats in een aantal stappen. Bij iedere stap staat uitgelegd wat je kan verwachten en welke stappen je moet uitvoeren om je stemmen succesvol uit te brengen. Vergeet niet om naar boven te scrollen om je stemmen te bevestigen en daarna de keuze te verzenden. Stemmen kunnen worden uitgebracht tot en met 28 mei.

Klik op deze link om naar de website van de Rabobank te gaan voor het uitbrengen van je stem.  Gebruik de de stemcode die op de ontvangen stemkaart is vermeld als inlogcode. De stemcode bestaat uit 2 hoofdletters, 4 cijfers, gevolgd door 4 hoofdletters en ten slotte weer 4 cijfers.

Waar ging het ook alweer om?

Het totaal bedrag dat Rabobank Kop van Noord-Holland met de Clubkas Campagne beschikbaar stelt aan verenigingen en stichtingen in deze regio is € 200.000. Het bedrag dat een vereniging ontvangt uit de Clubkas hangt af van het aantal vergaarde stemmen. Breng daarom twee stemmen uit op het Zijper Museum.  Tip: geef van de resterende stemmen er ook 1 of 2 aan de Historische Vereniging “De Zijpe”

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Stem nu op ons

Bijdrage Leader-programma

Het Zijper Museum heeft een bijdrage in de herinrichtingskosten van maximaal € 72.000 vanuit het Europese Leader-programma in de wacht gesleept. Kosten van de in de Leader-aanvraag genoemde onderdelen zullen worden vergoed tot het bovengenoemde bedrag.

Op 24 april besteedde de Schager Courant in een artikel van Ed Dekker aandacht aan dit goede nieuws. De tekst van het artikel met daarbij een foto van Marc Moussault wordt met toestemming hieronder weergegeven.

Foto Marc Moussault

Geplaatst in Geen categorie, Steun | Reacties uitgeschakeld voor Bijdrage Leader-programma

Fotomiddag met Historische Vereniging “De Zijpe”

Donderdag 12 april organiseren Historische Vereniging “De Zijpe” en het Zijper Museum in de filmzaal van het museum voor de tweede maal een fotomiddag rond foto’s van Schagerbrug.
Tijdens de bijeenkomst – die duurt van 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur – worden uit de collectie van dorpsfoto’s van het Zijper Museum foto’s getoond waarover geen of weinig informatie bekend is. De opzet van de fotomiddag is dat de aanwezigen in samenspraak met elkaar achterhalen wie er op de foto staan, waar de foto genomen is, bij welke gelegenheid, etc.

Voorbeelden van foto’s waarvan geen gegevens bekend zijn: waar is dit, wie staan erop?

Naast de foto’s uit het bezit van het Zijper Museum kunnen ook meegebrachte foto’s worden besproken. Deelnemers aan de fotomiddag moeten hiertoe hun eigen foto’s op een usb-stick meenemen. 

   

 

 

 

 

.

 

Geplaatst in Foto's, Ver. "De Zijpe" | Reacties uitgeschakeld voor Fotomiddag met Historische Vereniging “De Zijpe”

Gerard van Nes krijgt koninklijke onderscheiding

Zaterdagmiddag 10 maart heeft Ben Blonk,  als loco-burgemeester van de gemeente Schagen, een koninklijke onderscheiding uitgereikt  aan Gerard van Nes. Gerard, al sinds 2000 vrijwilliger bij het Zijper Museum, kreeg de onderscheiding voor het opzetten en ontwikkelen van het ZCBS dat inmiddels bij meer dan 75 musea en erfgoedinstellingen wordt gebruikt voor het beheren van hun objectencollecties en beeldbanken.  

De uitreiking vond plaats ter afsluiting van een  ZCBS-gebruikersbijeenkomst en algemene ledenvergadering van de gelijknamige vereniging. Toevalligerwijs vond deze bijeenkomst dit jaar plaats op de locatie van de Stichting Behoud Erfgoed NLR, aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam, vlakbij de geboortegrond van Gerard.

Het idee voor de ontwikkeling van ZCBS is ontstaan bij het werk van Gerard in het Zijper Museum. Die ontstaansgeschiedenis vinden we terug in de naam ZCBS, die staat voor Zijper Collectie Beheer Systeem. Specifiek voor beeldbankbeheer en pubilcatiebeheer zijn er de varianten ZBBS en ZPBS, die net als ZCBS bij veel instellingen in gebruik zijn.

De systemen worden voor niet-commerciële doeleinden gratis beschikbaar gesteld aan leden van de daartoe opgerichte vereniging ZCBS. De onbaatzuchtige wijze waarop hij zijn software beschikbaar stelt en de ondersteuning die hij daarbij biedt vormden de achtergrond voor deze hoge onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Ook via dit bericht willen we vanuit het Zijper Museum Gerard van harte gelukwensen met deze onderscheiding en onze erkentelijkheid uitspreken voor het vele werk dat hij voor ons museum heeft verricht en voor de professionele dienstverlening rond ZCBS waarvan ons museum en andere instellingen zoveel profijt hebben.

Andere media besteedden eveneens aandacht aan het toekennen van de onderscheiding, zie bijvoorbeeld het bericht in  Noord-Hollands Dagblad. 

Geplaatst in Vrijwilligers | Reacties uitgeschakeld voor Gerard van Nes krijgt koninklijke onderscheiding

D’66 Schagen beloont vrijwilligers met Valentijnstaart

Ieder jaar zet D66 Schagen, door middel van een heerlijke slagroomtaart voor Valentijnsdag, een stichting, vereniging of club in het zonnetje.  De afgelopen jaren ging de taart onder andere naar de vrijwilligers van CNME de Groenling, de Buurtbus, Verkeersoudergroep Schagen, Museum Vreeburg, de KNRM en het Valkkogerkerkje.


Dit jaar werd de D66 taart op dinsdagmiddag 13 februari overhandigd aan enkele vrijwilligers van het Zijper Museum. In het Zijper Museum staat de geschiedenis van ’de Zijpe’ centraal. Deze polder ligt tussen de West-Friese Omringdijk ter hoogte van Schagen en de kuststrook vanaf Petten tot voorbij Callantsoog. Het Zijper Museum heeft ongeveer 50 vrijwilligers. Na een rondleiding door het prachtige nieuwe museum, waar nog elke dag hard gewerkt wordt om de tentoonstellingsruimtes af te krijgen, werd de heerlijke taart aangesneden. Dit museum is een aanwinst voor onze prachtige gemeente. Vrijwilligers bedankt! 

Artikel met toestemming overgenomen van de D’66-website. Foto’s van Margreet Frowijn. Klik op een foto voor vergrote weergave.

 

Geplaatst in Vrijwilligers | Reacties uitgeschakeld voor D’66 Schagen beloont vrijwilligers met Valentijnstaart

Open voor expositie

De exposities Niestadt, Ter Beziens en Beatles zijn geprolongeerd. Voor de openingstijden zie: https://www.zijpermuseum.nl/openingstijden/

Geplaatst in Exposities | Reacties uitgeschakeld voor Open voor expositie

Niestadt, Ter Beziens en Beatles

De komende weken presenteert het Zijper Museum de exposities Foto Niestadt en Ter Beziens met daarin foto’s uit de vaste collectie. Daarnaast is er de gastexpositie The Beatles met objecten uit de privécollectie van Schagerbrugger Paul van Winsum.   

In Foto Niestadt wordt een selectie getoond van foto’s uit de Niestadt Collectie die voor de expositie aanzienlijk zijn opgeknapt. Ter Beziens brengt aan de hand van veel voorbeelden de ontwikkeling van de portretfotografie in beeld. Daarnaast brengt de expositie nooit eerder vertoonde foto’s van de oudste generatie Niestadt. 

Bezoekers kunnen in de expositieruimte foto’s (laten) maken in een ouderwets kostuum en tegen een stijlvolle achtergrond. Leuk ook voor kinderen! Verder zijn er antieke fotoalbums aanwezig. 

Van de Beatles zijn in de gastexpositieruimte diverse foto’s, posters, platenhoezen, spellen  en dergelijke uitgestald. In de filmzaal van het museum worden filmpjes van optreden van de fab four afgespeeld.  

De openingsdagen voor de expositie zijn: 16, 17, 19, 21, 22, 23, 26, 28, 30 december en 2, 4, 6, 7 januari; tijden: 13.00 u. – 16.30 u. Entree is gratis.

Jantina bij de Van Winsums Beatlecollectie

Bert Siezen bij collectie Ter Beziens

De bovenstaande foto’s zijn afkomstig uit het artikel over de expositie van Ed Dekker in de  Schager Courant van 7 december 2017. Foto’s van Mark Moussault. Zie voor het volledige artikel: Artikel Schager Courant (overgenomen met toestemming).

         

Geplaatst in Exposities | Reacties uitgeschakeld voor Niestadt, Ter Beziens en Beatles

Schilderijen weer thuis

Op dinsdag 10 oktober zijn drie schilderijen uit de collectie van het Zijper Museum weer thuis bezorgd. Ze zijn de afgelopen maanden uithuizig geweest voor een opknapbeurt in het restauratie-atelier van Boeijink, Boekel, Van der Knaap te Haarlem. Twee ervan, het Paneel van de Vrijheer van Petten en het Paneel Visserij te Petten, zijn daar heen gegaan in het kader van het restauratieprogramma dat het museum met de gemeente Schagen is overeengekomen. Dat behelst het restaureren van schilderijen die het museum graag in de nieuwe expositieruimte wil exposeren maar die daarvoor in een te slechte staat verkeren. De genoemde panelen zijn als object 3388 resp. object 0034 opgenomen in het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS). Voor een beschrijving: klik op de links hierboven

Schilderij van Meisje van Van Strijen gevallen bij expositie

Het derde schilderij dat een tijdlang in Haarlem is geweest is het olieverfportret van een  van de meisjes van Van Strijen. Dit schilderij is bij de laatste expositie in het vorige onderkomen van het museum van de wand gevallen. Bij het herstel daarvan ging het vooral om de lijst.

Het schilderij maakt als object 35 deel uit van de collectie van het Zijper Museum. In de collectie zit een tweede portret van een meisje van Van Strijen, object 33, een pendant van het gevallen meisje. Meer gegevens over deze schilderijen zijn te vinden via de bovenstaande links. De afgelopen maanden hebben medewerkers van het museum onderzoek gedaan naar de identiteit van de geportretteerde meisjes. Over de zoektocht hiernaar en naar de achtergrond van de schilderijen zal later  verslag worden gedaan op de website van het museum. 

Het is Rob Boekel die de schilderijen terug komt brengen en aan de in het museum aanwezige medewerkers een toelichting geeft op wat er bij de verschillend restauraties zoal is gebeurd. De hieronder opgenomen foto’s geven een impressie van de schilderijen vóór, tijdens en na de restauratie.
Door op een foto te klikken verschijnt de afbeelding in groot formaat. Met de pijtjes rechts en links van de afbeelding kan vooruit of terug worden ‘gespoeld’.   

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Schilderijen weer thuis

Schenking familie Kaan

Op 7 mei vond de officiële overdracht aan het Zijper Museum plaats van de schenking van een aantal historische voorwerpen uit het familiebezit van Okko Kaan en Lidy Kaan-Blaauboer. De familie Kaan had de voorwerpen aangeboden aan Historische Vereniging “De Zijpe” die het had voorgesteld ze onder te brengen bij het museum.

Deze diashow vereist JavaScript.


Foto’s van Nettie Wezelman en Silvy Glas

De besturen van de historische vereniging en het museum waren, nagenoeg voltallig, aanwezig om de schenking in ontvangst te nemen. Dit gebeurde, onder het genot van koffie met taart,  tijdens een aparte bijeenkomst voorafgaand aan de filmvoorstelling “Schagen in Oorlogstijd”.  

oorspronkelijke familieversie en getypte algemene versie

De schenking omvat twee journalen die Okko’s voorvader Klaas Kaan in de negentiende eeuw heeft bijgehouden van gebeurtenissen uit die tijd. Eén daarvan, de voor de familie bestemde versie, is de oorspronkelijke, handgeschreven versie van Klaas zelf. Een door Klaas eveneens bijgehouden algemene versie is jaren geleden al eens door Lidy overgetypt. Dit getypte verhaal, aangevuld met een dagboek van Klaas’ zoon Jan, maakt ook deel uit van de schenking.  

 

Naast de dagboeken zitten er bij de geschonken voorwerpen een album met familiefoto’s en een serie fraaie prentbriefkaarten uit het begin van de twintigste eeuw. Ten slotte, ook uit die tijd, een verzekeringsjournaal waarover Lidy vanuit de Blaauboer-kant beschikte.      

In de Schager Courant van 6 mei 2017 heeft Ed Dekker uitgebreid aandacht besteed aan de schenking. Het desbetreffende artikel is met toestemming van de krant hieronder (als afbeelding) opgenomen. Klik op deze afbeelding voor een leesbaarder versie.

Geplaatst in Schenking | Reacties uitgeschakeld voor Schenking familie Kaan

Rotary schenkt groot projectiescherm voor filmvoorstellingen

De ene voorzitter dankt de andere: links Gonno Leendertse van het Zijper Museum, rechts Erik Jan Repko van Rotary Club Schagen. Foto: Marjan Marees

Eind januari is een verzoek ingediend bij de Rotary Club Schagen of die een groot projectiescherm aan het museum zou willen schenken. Het verzoek werd voortvarend afgehandeld: begin april kwam een van de leden van de Rotary het scherm persoonlijk bezorgen bij het museum. Enkele van de vrijwilligers van het museum hebben daarna voor de montage van het scherm gezorgd en zaterdag 22 april kon het in gebruik worden genomen. Rotary-voorzitter Erik Jan Repko stond om 12.00 u. aan de knoppen van de afstandsbediening om het nieuwe scherm uit het plafondframe te laten zakken.

v.l.n.r. Gonno Leendertse, Annemarie van Loo-Mulder, Piet Morsch (Zijper Museum) en Erik Jan Repko (Rotary Club). Foto: Marjan Marees

 
Met het vertonen van een dia – waarop een dankwoord van het Zijper Museum – werd het scherm officieel in gebruik genomen. Van het museumbestuur waren Annemarie van Loo-Mulder, Marjan Marees, Gonno Leendertse en Piet Morsch getuige van deze korte ‘doopplechtigheid’.

In het kader van de expositie “Van bol tot bloem”zal het scherm gebruikt worden voor het vertonen van een aantal films over de bollenteelt.  Deze expositie is te bezichtigen in de weekends van 22&23 april, 29&30 april en op 5,6 en 7 mei. Op 7 mei wordt bovendien de film “Schagen in Oorlogstijd” gedraaid.

Bezoekers van de film “Schagen in Oorlogstijd“, die op 7 mei wordt gedraaid, kunnen bij die gelegenheid kennismaken met de meer dan 3 meter brede aanwinst.
Foto van Marjan Marees, bewerkt door Gonno Leendertse

Voor de leden van Rotary Club Schagen organiseert het museum binnenkort een speciale filmvoorstelling.

Geplaatst in Film, Geen categorie, Schenking | Reacties uitgeschakeld voor Rotary schenkt groot projectiescherm voor filmvoorstellingen

Expositie “van Bol tot Bloem”


De mini-expositie “van Bol tot Bloem”, waarmee het Zijper Museum aansluit bij het evenement “Bloeiend Zijpe”, vertelt aan de hand van  werktuigen, foto’s en films het verhaal van de bollenteelt in de Zijpe. De getoonde werktuigen zijn afkomstig van de oud-bollenteler Ton Heemskerk, van wie ook een film wordt vertoond over het werk in zijn toenmalige bedrijf.

Op de begane grond van het museum is verder een aantal schilderijen rond het thema bloem te zien van leden van de teken- en schilderclub Barsingerhorn. Daarnaast zijn foto’s te zien, gemaakt door fotoclub AFV Schagen. 

Tijdens de expositie wordt in de filmzaal van het museum  een film vertoond die Hans Ratelband heeft samengesteld uit historische fotomateriaal rond bol en bloem van de gebroeders Niestadt. Op de geselecteerde foto’s,  uit de periode 1960-1980, zijn naast bekenden uit deze omgeving ook BN’ers als Ard Schenk, Annie Schilder en Ria Bremer te zien. Ter afwisseling van de Niestadt-film worden de film “Bloeiend Zijpe” (gemaakt door Cor van Diepen) gedraaid en “Bollenteelt in de Zijpe” (een korte film van Fluwel/Van der Veek).

Alle films worden vertoond op het groot projectiescherm waarover het Zijper Museum sinds kort beschikt. Het scherm is geschonken door Rotary Club Schagen.  

De expositie is te bezichtigen in het weekend 22&23 april, 29&30 april en op 5, 6 en 7 mei. Het museum is dan open van 13.00 u. – 17.00 u. 
Tijdens de openingsuren verkoopt het museum een aantal overtallige boeken: deze zijn in te zien bij de entree.

 

In het artikel “Hoe bollenteelt vroeger was” schenkt de Schager Courant aandacht aan de expositie en komt de heer Heemskerk aan het woord. Het verhaal is met toestemming van de krant hieronder opgenomen.    

Klik op het artikel voor een vergrote weergave:

Artikel uit de Schager Courant van 17 april 2017. Auteur: Cas Broxterman. Foto: Marc Moussault

 

Geplaatst in Exposities | Reacties uitgeschakeld voor Expositie “van Bol tot Bloem”

Filmvoorstelling “Schagen in Oorlogstijd”

Sla onderstaande introductie over en ga direct naar formulier

Niestadt-beschieting

Op zondag 7 mei wordt de film over de beschieting en de ontploffing van de munitietrein in Schagen vertoond in het Zijper Museum. 

De oorspronkelijke film “Schagen in Oorlogstijd” is  (ca. 10 minuten) verlengd met beelden van de explosie van de munitieopslag in Callantsoog.

Hans Ratelband, de samensteller van de film is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Er is ook gelegenheid om uw verhalen naar aanleiding van de film met Hans te delen.

Er zijn twee voorstellingen: de eerste begint om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. De voorstellingen worden gehouden in het nieuwe pand van het Zijper Museum, het Oostpaviljoen (Schagerweg 97D), de aanbouw aan de oostelijke (Schager) zijde van het  oude gemeentehuis in Schagerbrug. Zie de plattegrond.
De toegang bedraagt 4 euro. De film wordt gedraaid op het nieuwe, grote scherm dat geschonken is door Rotary Club Schagen.

Vooraf reserveren is noodzakelijk i.v.m. het aantal zitplaatsen, tevens moet u aangeven op welke tijd u de film wilt bekijken. Dit kan door invulling van het onderstaande formulier of telefonisch op nummer: 06 2003 7530.

In het formulier hieronder kunt u aangeven welke voorstelling u kiest en hoeveel plaatsen u voor die voorstelling wilt reserveren. U moet daarbij uw naam, e-mailadres en telefoonnummer in de daarvoor beschikbare tekstvakjes invullen (om antwoord te kunnen krijgen). Na het indrukken van ‘Versturen’ wordt het formulier verzonden naar het Zijper Museum. Het aantal plaatsen dat u kunt reserveren is maximaal 4.


Film "Schagen in Oorlogstijd" op 7 mei in het Zijper Museum (Schagerbrug)

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Filmvoorstelling “Schagen in Oorlogstijd”

Nieuwjaars-vrijwilligersbijeenkomst 2017

Op 11 januari 2017 hadden we weer een vrijwilligersavond. Altijd een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Voorzitter Gonno Leendertse greep deze kans dan ook aan en legde de aanwezigen uit wat een werk er het afgelopen jaar uitgevoerd was. Terwijl de aanwezigen zich tegoed deden aan een hapje en een drankje gaf Gonno een overzicht aan de hand van een op het scherm geprojecteerde presentatie met daarin een:

Terugblik op 2017

 • de activiteiten van het Bestuur:
  de jaarrapportage 2015, planning en begroting 2016, maken nieuwsbrieven, contacten met derden, ontwerp nieuwe expositie,inroosteren toezichthouders, onderhoud website en Facebookpagina, coördinatie bouw- en inrichtingscommissie, afhandeling info-mails,subsidie en sponsoring, Schager uitdaging & Beursvloer bezoek, PR
 • de activiteiten van de Bouwcommissie: 
  (Piet Glas, Nico Bouwes, Gert Marees, Meindert Marees, Laus Schilder, Jack Wiersma)
  offertes & opdrachten bouwactiviteiten (Lift, beveiligingsinstallatie, bezoekersingang, afscheidingsmuur), regelen omgevingsvergunning (welstandscommissie), coördinatie en planning verbouwingsactiviteiten, regelen toegankelijkheid (brievenbus, bel, sleutelplan, etc.)
 • de activiteiten van de Inrichtingscommissie: 
  (
Gonno Leendertse, Marjan Marees, Anke van Loo-Mulder, Bert Siezen, Rik Doornberg)
  oriëntatie bij andere musea (Texel, de Rijp), ontwerp inrichting/indeling ruimten/selectie van onderwerpen en thema’s/selectie van objecten voor expositie/aankleding ruimten i.s.m. Buro Tekst en Uitleg, verwerven fondsen (subsidiegevers, sponsoren) i.s.m. Bureau Vindfondsenwerving
 • de activiteiten van de (andere) vrijwilligers:
  deze werden in een reeks van foto’s van de werkzaamheden getoond 
 • jubilea en afscheid van vrijwilligers:
  We hebben afscheid genomen van Ary Kooijman.  Tevens werden de volgende jubilarissen in het zonnetje gezet en verrast met een Oorkonde en een fles wijn: Piet Morsch (10 jaar), Gea Onck (10 jaar), Geert van Dijk (10 jaar), Gonno Leendertse (10 jaar) en Klaas Plakman (12 ½ jaar)

                      V.l.n.r. Geert van Dijk, Gonno Leendertse, Gea Onck, Ary Kooijman en Klaas Plakman

een Vooruitblik op 2017:

 • Buro Tekst & Uitleg bereidt plannen voor m.b.t. de inrichting (thema’s, rol), rekening houdend met de wensen van het bestuur, bijvoorbeeld de gewenste moderne uitstraling van het gehele museum, een educatief programma voor de jeugd en senioren-fotomiddagen
 • Het bestuur zelf maakt  plannen voor financiering, waarbij het o.a. ondersteund wordt door Vindfondsenwerving.
 • Zolang de hoofdexpositie nog niet gereed is zullen er tussen-exposities komen. De openingsdatum van de hoofdexpositie is gepland in januari 2018, dit in verband met het vergaren van de benodigde gelden.

Na dit formele gedeelte was er alle gelegenheid om nog gezellig met elkaar samen te zijn.

 

Geplaatst in Vrijwilligers | Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaars-vrijwilligersbijeenkomst 2017

Zijper Museum ziet Schager Courant ook als steun voor ’supporters’

 

’Heel goed dat burgemeester Marjan van Kampen van Schagen een week geleden een pleidooi hield voor de krant.

Door Gonno Leendertse – 21-1-2017, 9:56 (Update 21-1-2017, 9:56)

De burgemeester pleitte voor het in stand houden van de redactie die verantwoordelijk is voor de Schager Courant, het regionale deel van het NHD. Zij schetste het belang dat deze krant heeft als kritisch volger van de lokale overheid en voor de plaatselijke berichtgeving van lief en leed van mensen uit de naaste omgeving. Namens bestuur en vrijwilligers van het Zijper Museum sluit ik mij aan bij haar adhesiebetuiging.

Verbinding

Voor ons museum – hetzelfde geldt voor vele andere plaatselijke instellingen en verenigingen – vormt de Schager Courant een onmisbare verbinding met onze ‘supporters’. Zij worden via de krant geïnformeerd over onze evenementen en over ontwikkelingen rond onze huisvesting, herinrichting en vrijwilligers.

De aankondiging in deze krant van een nieuwe expositie, filmvoorstellingen en cursussen is voor het Zijper Museum een onmisbare hulp bij het trekken van belangstellenden. De recente tentoonstelling rond de werken van Anton Pieck heeft dit eens te meer bevestigd. Veel bezoekers gaven ’de krant’ aan als bron die hen op deze expositie had geattendeerd.

Keuze

Bij de Schager Courant zijn het vooral de keuze van de artikelen en de kwaliteit ervan die ervoor zorgen dat veel lezers dit regionale katern spellen. Het is niet ondenkbaar dat velen, net als ondergetekende, juist hiervoor een abonnement op het NHD hebben.

Deze krant heeft ook oog voor de regionale geschiedenis en wijdt daar interessante series aan. Bij de artikelen is vaak merkbaar dat de redacteuren vertrouwd en verbonden zijn met deze regio. Bovendien zijn ze (mede daardoor) goed benaderbaar. Dat vergemakkelijkt de mogelijkheid om snel iets geplaatst te krijgen.

Niestadt-Collectie

Voor het Zijper Museum komt daar bij dat er goede onderlinge contacten met de redactie zijn vanwege de Niestadt-Collectie. Ik onderschrijf de boodschap van Van Kampen van harte. De Schager Courant is – dankzij een volwaardige redactie – onmisbaar’.

Gonno Leendertse, voorzitter bestuur Stichting Zijper Museum, Schagerbrug

Het bovenstaande artikel is met toestemming in zijn geheel overgenomen uit de Schager Courant van 21 januari 2017.

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Zijper Museum ziet Schager Courant ook als steun voor ’supporters’

Winterexpositie nog een weekje langer te zien

15871851_1352738824797708_1962845475908196450_nDe expositie met winterse taferelen van Anton Pieck die de afgelopen weken te zien was in het Zijper Museum is nog een week langer te bezichtigen.

Voor de expositie, de rondleiding door het nieuwe pand en de film over de verbouwing en herinrichting van het museum was de afgelopen weken veel belangstelling.

Het Zijper Museum zal daarom van woensdag 4 januari t/m zondag 8 januari van 13.00 uur tot 17.00 uur alsnog geopend zijn voor het bekijken van de expositie, het maken van een rondleiding en het zien van de film.

15822958_1352738858131038_1477043884799739024_n

 

De expositie leent zich goed voor groepsbezoeken. In december hebben verschillende groepen van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. Ook deze week kan, nog tot vrijdag 6 januari, een afspraak worden gemaakt voor groepsbezoeken.

Neem hiervoor contact op met Marjan Marees op info@zijpermuseum.nl

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Winterexpositie nog een weekje langer te zien

Winterse werken van Anton Pieck

Het volgende artikel van Rosalie Buding is – met toestemming – overgenomen uit het Noordhollands Dagblad van 13 december 2016. Zie voor enkele aanvullingen onderaan dit bericht. Hier worden ook de mogelijkheden vermeld van een rondleiding door het nieuwe pand en voor het bekijken van een film van de werkzaamheden tot nu toe

Kolhorn, Anton Pieck

Kalenders, kaarten en andere verzamelingen: het werk van Anton Pieck staat centraal bij de eerste tussentijdse tentoonstelling in het Zijper Museum. Volgens het museum ’een teken van leven tijdens de verbouwing’.

Zijper Museum opent tijdelijk deur voor
tentoonstelling

Tien medewerkers van het museum hebben bijgedragen aan het opzetten van de expositie, onder wie supervisor Marjan Marees en voorzitter Gonno Leendertse. Marees: ,,Qua werk viel het wel mee. We hebben beperkte ruimte beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling. Normaal ben je met exposities langer bezig.’’

v.l.n.r. Marjan Marees, Nettie Wezelman, Marga Mars, Willem Bakker (foto: Marc Moussault)

v.l.n.r. Marjan Marees, Nettie Wezelman, Marga Mars, Willem Bakker (foto: Marc Moussault)

Nalatenschap

De keuze voor het onderwerp viel al snel op Anton Pieck. De tentoongestelde werken zijn een nalatenschap van Greta Delver-Veuger, een vrouw uit Schoorl die gedurende haar leven heel veel van Pieck verzamelde. In oktober 2011 overleed ze . Haar collecties liet ze na aan het Zijper Museum. ,,Dankzij haar hebben we dit mogelijk kunnen maken’’, vertelt Leendertse.

Uit de grote aantallen kaarten, kalenders en tekeningen zijn alleen de objecten tentoongesteld met het onderwerp ’winter’. De expositie is dan ook aangekleed in de sfeer van kerst. Leendertse: ,,In principe loopt deze expositie twee weken. Het ligt eraan hoeveel belangstelling ervoor is. We willen na deze exposities nog meer tijdelijke exposities houden. Het onderwerp daarvan zal elke keer met de Zijpe te maken hebben.’’ Om de exposities compleet te maken, wilt het museumbestuur de filmzaal op de eerste verdieping openstellen. ,,Het lijkt ons een goed idee om bij elke expositie een bijpassende film te draaien.’’ Het doel van de tussentijdse exposities is ’laten zien dat het museum nog leeft’.

Leendertse: ,,Op die manier blijven we interessant voor bezoekers.’’ De Anton Pieck-tentoonstelling is tussen 18 en 30 december op meerdere dagen van een uur ’s middags tot vijf uur ’s avonds te bewonderen.

Rosalie Buding – Noordhollands Dagblad


Aanvulling Zijper Museum

 • De tentoonstelling is te bezichtigen op 18, 21, 22, 23, 26 [Tweede Kerstdag], 28, 29 en 30 december, de openingsuren zijn: van 13.00 uur – 17.00 uur.
  Groepsbezoek is mogelijk op afspraak: neem daarvoor contact op met Marjan Marees, tel. 06-20037530.
 • De tentoonstelling is ingericht door de volgende medewerkers: Willem Bakker, Anita Bobeldijk, Silvy Glas, Anke van Loo-Mulder, Marjan Marees, Marga Mars, Bert Siezen, Agnes Stoop, Ineke van Stuyvenberg en Nettie Wezelman.
 • Om te zien wat er de afgelopen maanden door de vrijwilligers voor werk is verricht in het nieuwe pand en ook wat er nog moet gebeuren worden er tijdens de openingsuren van de expositie rondleidingen gehouden, een om 14.00 uur en een om 16.00 uur.
 • Van de werkzaamheden aan het nieuwe pand zijn de afgelopen maanden regelmatig filmopnamen en foto’s gemaakt. Door Hans Ratelband is een filmmontage van deze beelden gemaakt. De film zal tijdens de openingsuren van de expositie worden vertoond.
Geplaatst in Exposities, Oostpaviljoen, OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor Winterse werken van Anton Pieck

Zijper Museum komt moderner terug (artikel NHD)

Het volgende artikel is met toestemming overgenomen uit het Noordhollands Dagblad van 14 november 2016.

Gonno Leendertse en Anke van Loo-Mulder aan de wandel met de Jan van Scorelkaart van de Zijpe. 

SCHAGERBRUG – Ruim 250 vierkante meter oppervlakte voor de vaste opstelling, meerdere plekken voor wisseltentoonstellingen. Meer depotruimte en een eigen film- annex vergaderruimte. Het Zijper Museum gaat er flink op vooruit in het nieuwe onderkomen in het voormalige oostpaviljoen van Klein Soestdijk in Schagerbrug.

Door Harry de Jong 

Maar het museum moet wel een jaar lang grotendeels dicht. ,,Er zijn veel aanpassingen nodig. Ook al, omdat we een slag willen maken. Het moet straks een echt museum zijn, met interactieve opstellingen. Ook interessant voor jongere bezoekers’’, aldus voorzitter Gonno Leendertse.

Voor die moderniseringsslag is geld nodig. Een ton. Geld, dat het museum aanvankelijk had, dankzij de steun van de Melchior Stichting, de steunstichting die de donaties voor het museum beheert. In het oorspronkelijke verhuisplan zou het museum de nieuwe ruimte gaan huren. Dat plan haalde het echter op één stem na niet in de gemeenteraad van de oude gemeente Zijpe.

In fusiegemeente Schagen kwam het uiteindelijk zo af, dat het nieuwe gebouw moest worden gekocht. ,,Daar hebben we geld voor moeten aanspreken dat was bedoeld voor de inrichting. Vandaar dat we nu weer druk zijn met fondsenwerving. Het zal uiteindelijk lukken, maar het kost veel tijd en moeite om het benodigde bedrag bijeen te krijgen.’’

Beleven
Het nieuwe museum moet veel meer worden dan de redelijk bescheiden toonzaal die het eerder was. Om zo een breder publiek te trekken. ,,Alleen iets laten zien is tegenwoordig niet genoeg. Er moet wat te doen zijn, iets te beleven.’’

Dus komen er interactieve opstellingen, driedimensionale kaarten waarop met behulp van een beamer de ontwikkeling van De Zijpe door de eeuwen heen is te volgen. Aanraakschermen waarop bezoekers zelf door onderwerpen kunnen navigeren.

Met het hoogheemraadschap wordt overlegd over een opstelling die overstromingsscenario’s laat zien mocht rond de polder een dijk doorbreken.

Of wat er gebeurt in De Zijpe bij een drie uur durende stortbui. ,,We worden voor de nieuwe opstelling begeleid door bureau Tekst en Uitleg, dat ook de ontwerpen heeft gemaakt rond bijvoorbeeld de Museumstoomtram in Medemblik. We zijn straks ook veel interessanter voor bijvoorbeeld scholen uit de regio.’’

Fotoarchieven
Daarbij komen er betere werkplekken voor de (vrijwillig) medewerkers die materiaal archiveren, de fotoarchieven van de gebroeders Niestadt en John Oud beheren en nog veel meer ondersteunende werkzaamheden verrichten. Het museum in wording is momenteel sowieso een vrijwilligersoord.

Elke dinsdag en donderdag wordt er door zo’n 25 vrijwilligers geklust om het oorspronkelijke kantoorgebouw geschikt te maken voor de nieuwe bestemming. Coördinatrice Marjan Marees: ,,De mannen zijn bijna boos als ik eens niet direct een klusje voor ze heb.’’

[post-views]

Geplaatst in Exposities | 2 Reacties

Stem op het Zijper stuk van het jaar

Ook in 2016 vindt weer de landelijke “Stuk van het jaar”-verkiezing plaats. Dat is geen missverkiezing maar een competitie voor het bepalen van het meest bijzondere archiefstuk van het jaar. De competitie is er een tussen de verschillende archieven die hun eigen uitverkoren stuk in de strijd werpen. De winnaar wordt via een stemming op internet bepaald.

Het thema voor de inzendingen dit jaar is Grenzen. Het Regionaal Archief Alkmaar doet mee met een stuk dat ‘ons Zijpenaren’ erg zal aanspreken, namelijk de reisjournaals uit de achttiende eeuw van Aerjen Jansz. Ruijs uit de Zijpe.

stuk_van_het_jaar_raa

Voor meer informatie, zie de webpagina “Naar de grens van de bewoonde wereld” van het Regionaal Archief Alkmaar (RAA).

Het Zijper Museum beveelt een stem op het Zijper stuk van harte aan: maak daarom gebruik van de STEM-knop onderaan op hierboven genoemde pagina. 

Elders op de eigen website biedt het RAA meer achtergrondinformatie over de reisjournaals.

Geplaatst in Relaties | Één reactie

Inrichting Nieuwe Zijper Museum

Op 27 september is in het kerkje van Petten het eerste exemplaar uitgereikt van een speciaal nummer van de Zijper Historie Bladen (ZHB). Het nummer is een kroniek van ‘Slag om het Zand”: auteur Karel Adema kijkt terug op de strijd die de gemeente Zijpe gevoerd heeft om de zeewaartse kustversterking bij Petten geaccepteerd te krijgen. De bijeenkomst was georganiseerd door de Historische Vereniging “De Zijpe”. De auteur stond in een korte presentatie stil bij de belangrijkste bevindingen uit zijn artikel. Het eerste exemplaar van het ZHB-nummer werd door de voorzitter van de historische vereniging Piet Glas uitgereikt aan de Schager burgemeester Marjan van Kampen.

Het Zijper Museum was op deze bijeenkomst aanwezig met twee posters waarin de plannen voor de inrichting van het Nieuwe Zijper Museum worden getoond en de nu al verrichte werkzaamheden in beeld worden gebracht.  Een afbeelding van de posters is hieronder opgenomen. p1_randp2_rand

Geplaatst in Oostpaviljoen, OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor Inrichting Nieuwe Zijper Museum

Geheugen van Nederland vernieuwd

Het Zijper Museum is partner van het Geheugen van Nederland. Al vanaf 2004 maakt een selectie van meer dan 4000 foto’s uit de Niestadt Collectie van ons museum deel uit van het Geheugen van Nederland. Per 27 september is de webstite van het Geheugen vernieuwd, zie het bijgevoegde Persbericht.

Website het Geheugen van Nederland vernieuwd

27 september 2016 – Het Geheugen van Nederland, de grootste beeldbank van Nederlandse musea, bibliotheken en archieven, heeft een fikse opknapbeurt ondergaan.

Bezoek het Geheugen van Nederland.

Wat direct opvalt is de eigentijds vormgegeven homepagina. Maar er is meer. Wij hebben de indeling aangepast en het zoeken verbeterd. U kunt nu gemakkelijker door de verschillende collecties lopen. Niet alleen op uw pc, maar ook op uw tablet en smartphone.

Nederland e.o. in meer dan 800.000 beelden

Het Geheugen van Nederland heeft in een groot landelijk digitaliseringsproject meer dan 800.000 beelden bij elkaar gebracht: schilderijen, tekeningen, foto’s, boeken, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches, krantenknipsels en nog veel meer. Tezamen vertellen ze het boeiende verhaal van Nederland én van de omstreken waarmee wij in de loop der jaren te maken hebben gehad. Van zeventiende-eeuwse kunst tot foto’s van het dagelijks leven anno 1965; van kinderprentenboeken tot landkaarten; van vazen tot de koe die 100.000 kilogram melk gaf (1970).

Juweeltjes uit de databank

Om de vernieuwing te vieren dook KB-collectiespecialist Huibert Crijns in de archieven van het Geheugen van Nederland. In zijn blog (op blog.kb.nl) leest u over de juweeltjes die hij tegenkwam.

Het Geheugen van Nederland is een gezamenlijk project van 92 erfgoedinstellingen en ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek.

Geplaatst in Niestadt-Collectie | Reacties uitgeschakeld voor Geheugen van Nederland vernieuwd

Verhuizing Kaart van Dou

De bekende kaart van Johannes Dou van Kennemerland en Westfriesland, een van de top(zware)stukken van het Zijper Museum, is 1 september door vrijwilligers van het museum verhuisd. Zie de Facebook-pagina van het museum voor een verslagje met foto’s van de operatie.

Verhuzing Kaart Dou

Verhuizing Kaart van Dou

De topografische kaart “T Hoogh-Heemraetschap vande Uytwaterende Sluysen in Kennemerlandt ende West-Vrieslandt”, in 1680 vervaardigd door Johannes Dou, is een plattegrond van Kennermerland en Westfriesland; aan de bovenzijde staan de 6 wapens van het hoogheemraadschap. De ingelijste kaart is 180,0 cm hoog en 232,0 cm breed.

De verhuisploeg bestaat uit: Jan Kooij (linksboven op de foto), Arnold Romeijnders (linksonder), Henk Katuin (rechtsboven) en Bert Siezen (rechtsonder),

Geplaatst in OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor Verhuizing Kaart van Dou

Toegang tot het Oostpaviljoen

Op het plattegrondje hieronder wordt de toegang tot het Oostpaviljoen vanaf de Schagerweg aangegeven met een dikke rode pijl: aan het eind daarvan bevindt zich de ingang naar het Zijper Museum. De letters P markeren plaatsen waar geparkeerd kan worden. Vooralsnog is er ook nog parkeergelegenheid op de oude locatie van het Zijper Museum.

Geplaatst in OP-bouw | Getagged | Reacties uitgeschakeld voor Toegang tot het Oostpaviljoen

Inhoud fllm Schagen in Oorlogstijd

De enorme schade aan de bebouwing en de ontreddering van de Schager bevolking zijn door de fotografen Willem en Lubert Niestadt uit Schagen gefotografeerd en voor een deel vastgelegd op film. De oorspronkelijke 8mm-film, die deel uitmaakt van de Niestadt-collectie van het Zijper Museum, is enkele jaren geleden opnieuw gedigitaliseerd en gerestaureerd, wat een prachtig resultaat heeft opgeleverd. Hans Ratelband, vrijwilliger bij het Zijper Museum, heeft de film aangevuld met Niestadt-foto´s van Schagen uit de oorlogsperiode en van de bevrijding. Met Hans’ commentaar en de toegevoegde ondertitelingen vormen een prachtige,ruim één uur durende film. In de film komen vele bekende Schagenezen in beeld, onder wie: notaris Piet de Boer, Jan van Ketel, Cornelis Blauboer, Jan van der Made, Gerrit Snip, Jan Peetoom, Toon Prins, Arend Stenvers en Rie Al. In 2016 is opnieuw een aantal beelden aan de film toegevoegd. In 2016 heeft Hans opnieuw een aantal beelden aan de film toegevoegd.

Geplaatst in Film | Reacties uitgeschakeld voor Inhoud fllm Schagen in Oorlogstijd

Film “Schagen in Oorlogstijd” opnieuw in Zijper Museum

Sla onderstaande introductie over en ga direct naar formulier

Niestadt-beschietingMaandag 12 september is het 72 jaar geleden dat de beschieting op de munitietrein in Schagen plaatsvond. Ter herinnering aan deze gebeurtenis vertoont het Zijper Museum die dag de film “Schagen in Oorlogstijd”. Er zijn twee voorstellingen, de aanvangstijden zijn 13.30 u. en 15.00 u. De toegang bedraagt 4 euro.

De voorstellingen worden gehouden in het nieuwe pand van het Zijper Museum, het Oostpaviljoen, de aanbouw aan de oostelijke (Schager) zijde van het  oude gemeentehuis in Schagerbrug. Zie de plattegrond.

Hans Ratelband, die de film gemonteerd heeft, is bij de voorstellingen aanwezig en zal graag vragen beantwoorden en informatie van u ontvangen met betrekking tot de getoonde beelden. Klik hier voor de inhoud van de film.

Bijwonen van de voorstelling is alleen mogelijk als u plaatsen hebt gereserveerd. Reserveren kan door invullen van het formulier op deze pagina of telefonisch. Het laatste kan uitsluitend op dinsdagmiddag en donderdagmiddag tussen 13.00 uur en 17.00 uur via het nummer 0224-574114.

In het formulier hieronder kunt u aangeven welke voorstelling u kiest en hoeveel plaatsen u voor die voorstelling wilt reserveren. U moet daarbij uw naam, e-mailadres en telefoonnummer in de daarvoor beschikbare tekstvakjes invullen (om antwoord te kunnen krijgen). Na het indrukken van ‘Versturen’ wordt het formulier verzonden naar het Zijper Museum. Het aantal plaatsen dat u kunt reserveren is maximaal 4.

Omdat een aantal geïnteresseerden misschien geen gelegenheid heeft om de film op maandag  bij te wonen overweegt het Zijper Museum de film later nog een keer op een zondag te vertonen. Bij de keuze voor het aantal kaarten kunt u ook voor zondag kiezen. Welke zondag dat wordt zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt, onder andere  op deze webpagina.


Film "Schagen in Oorlogstijd" op 7 mei in het Zijper Museum (Schagerbrug)

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.Geplaatst in Film | Reacties uitgeschakeld voor Film “Schagen in Oorlogstijd” opnieuw in Zijper Museum

Schenking foto’s Oudesluis

Zo’n driehonderd historische foto’s en ansichtkaarten van Oudesluis uit de colllectie van Wies Roels zijn in het kader van de viering van Oudesluis 400 door Ide Wolzak gescand. Het resultaat daarvan is te zien in Beeldbank De Zijpe op de website van het Zijper Museum.

Op 26 juli vond de officiële schenking van deze collectie plaats met de ondertekening  van de schenkingsakte door Wies Roels en – namens het Zijper Museum – Gonno Leendertse. Bij die gelegenheid waren ook mevrouw Roels, Ide Wolzak en Ineke van Stuyvenberg aanwezig. Het idee voor de schenking aan het museum was ontstaan binnen de werkgroep Historisch Onderzoek van de Historische Vereniging “De Zijpe”, waarvan Ide en Ineke allebei lid zijn. Bij de bijeenkomt waren verder Marjan Marees van het museumbestuur en Richard Zut en Peter van Aalst, resp. journalist en fotograaf van het Noord-Hollands Dagblad (NHD) aanwezig.

Het in de krant van 27 juli gepubliceerde verhaal is – met toestemming van het NHD – hieronder overgenomen.

Schenking_Collectie_WiesRoels

Klik hierboven vboor grotere weergave tekst

Van de 300 geschonken foto’s is momenteel nog maar een deel voorzien van titel, beschrijving en andere meta-gegevens. Medewerkers van het Zijper Museum zullen samen met Wies Roels deze gegevens de komende periode toevoegen, zodat het aantal in de beeldbank getoonde foto’s geleidelijk zal groeien tot 300. Op  Beeldbank De Zijpe zijn de foto’s te vinden onder Collectienaam: Wies Roels (onderaan de webpagina).

Geplaatst in Oostpaviljoen, OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor Schenking foto’s Oudesluis

OP-Bouw 3

nieuwe_gang

De vrijwilligers zetten de gang er goed in!

Geplaatst in OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor OP-Bouw 3

OP-Bouw 2

Bericht OP-Bouw 2

Geplaatst in OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor OP-Bouw 2

OP-Bouw 1

Op berichten in de categorie OP-bouw wordt door middel van foto’s verslag gedaan van de werkzaamheden rond de overgang van het Zijper Museum naar de nieuwe locatie, het Oostpaviljoen (OP).

Bericht OP-Bouw 1

Geplaatst in OP-bouw | Reacties uitgeschakeld voor OP-Bouw 1

Zijper Museum rijdt Rabofietssponsortocht

Het Zijper Museum heeft dit jaar voor het eerste meegedaan aan de Rabofietssponsortocht, waarbij vier vrijwilligers gezamenlijk een bedrag van € 200,= bij elkaar kunnen fietsen. De deelnemers waren Marjan Marees, Marga Mars, Theo Appel en Geert van Dijk. Het start- en eindpunt van de tocht lag in Schagen bij Magnushof. De route voerde langs Barsingerhorn, Moerbeek, ‘t Veld, Kolhorn en over de Westfriesedijk weer terug naar Schagen.

 

Geplaatst in Fietstocht | Reacties uitgeschakeld voor Zijper Museum rijdt Rabofietssponsortocht