Open op zondagen

In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het Corona-virus gaat het Zijper Museum vanaf zondag 7 juni 2020 gedeeltelijk en onder voorwaarden open. De veiligheid van de bezoekers en van onze vrijwilligers staat voorop.  Het Zijper Museum heeft dan ook de voorzorgsmaatregelen genomen die zijn vastgelegd in het “Protocol voor veilige en verantwoorden heropening van musea” (conform de richtlijnen van RIVM).

Tot nader order is het museum alleen op zondagen geopend en wel van 12.00 tot 16.30 uur. Bekijk de website voor actuele informatie.

Voorwaarden

 • Blijf thuis als je je ziek voelt, d.w.z. bij koorts, hoest en ademhalingsproblemen
 • Volg de adviezen en aanwijzingen m.b.t. het Corona-virus in het museum, inclusief de verplichte anderhalve meter onderlinge afstand
 • Bij binnenkomst krijgen bezoekers handschoenen uitgereikt met het oog op de bediening van de aanraakschermen. De handschoenen moeten bij het verlaten van het museum worden gedeponeerd in een daarvoor opgestelde bak
 • Het museum heeft geen reden het gebruik van mondkapjes te stimuleren. Desgewenst kunnen bezoekers hierin zelf voorzien.
 • Bezoekers kunnen uitsluitend telefonisch reserveren. Hiervoor komt een speciaal 06-nummer beschikbaar dat op deze plaats zal worden vermeld
 • Reserveren kan plaatsvinden tot en met de zaterdag voorafgaand aan het gewenste bezoek op zondag
 • Bij het reserveren wordt naar eventuele gezondheidsklachten geïnformeerd.
 • Het museum laat bezoekers toe in 3 tijdslots:  van. 12.00 u. – 13.15 u., van 13.30 u.   -14.45 u. en van 15.00 u. – 16.15 u.
 • Bezoekers worden vanaf 15 minuten na de aanvang van het tijdslot waarin ze zijn ingedeeld niet meer binnen gelaten.
 • Per tijdslot worden maximaal 8 bezoekers in het museum toegelaten. In principe zorgt het museum bij de reservering voor een toewijzing van een tijdslot
 • Gereserveerde kaartjes worden in het museum afgerekende. Betalingen  kunnen uitsluitend gedaan worden m.b.v. een pinpas!
 • De bibliotheek en de zoek-pc’s kunnen niet worden gebruikt
 • Er zijn geen koffie/thee-voorzieningen. Bij het weggaan biedt het museum je een gratis verlaat-kopje-koffie/thee aan (voor buiten)
 • De museumwinkel is gesloten.
 • Toiletbezoek is niet mogelijk (behalve in noodgevallen).
Geplaatst in Bezoeken | Een reactie plaatsen

Primeur Zijper Museum: eerste Museumpaspoort uitgereikt

Sanne van den Berg uit Schagerbrug mocht op 1 maart bij haar bezoek aan het Zijper Museum het eerste publieksexemplaar van het kortgeleden geïntroduceerde Museumpaspoort in ontvangst nemen.  

Sanne ontvangt het paspoort uit handen van Margiet Struijf van het Zijper Museum. Naast Margriet staat museumcollega Arnold Romeijnders

Het paspoort is een uitgave van de elf samenwerkende musea uit de gemeente Schagen. Elk museum presenteert zich in het paspoort door middel van tekst en foto’s. Daarop is ruimte voor de eigen museumstempel. Een bezoek aan een van de elf musea levert een stempel op. Bezitters van een volgestempeld paspoort komen in aanmerking voor een prijs.   

Meer informatie over het Museumpaspoort en de samenwerkende musea is te vinden in het bericht Paspoort voor museumbezoeker

Geplaatst in Exposities | Een reactie plaatsen

Film Daan Pool zondag 8 maart 2020

Op zondag 8 maart vertoont het Zijper Museum filmmateriaal uit de originele film uit 1948 van Daan Pool.

Aanvang; 13.30 en 15.00 uur. Reserveren is noodzakelijk, dit kan alleen via: info@zijpermuseum.nl

Bij de reservering aangeven of het om de eerste of de tweede voorstelling gaat.
Entree: € 4,00 per persoon, kinderen 5 t/m 12 jaar € 2,00 per persoon.
De film duurt ongeveer 1 uur.
Het entreebewijs geeft tevens toegang tot de exposities in het museum.

De film toont het vele werk dat met de hand verricht moest worden op en rond een boerderij. Vooral voor de jeugd is het een leuke, maar ook leerzame film over het boerenleven rond 1948.

Op de film staan o.a. beelden van:
1. Het ploegen, hooien, dorsen, aardappels rooien op de boerderij
2. Heel veel personen uit de verschillende dorpen.
3. Beelden van scholen. O.a. Landbouwwinterschool, Lyceum, Ulo en Huishoudschool.
4. Schaatsen, kermis, sneeuwballen gooien, enz.

Het Zijper Museum is gevestigd op Schagerweg 97d Schagerbrug.

Geplaatst in Film | Een reactie plaatsen

Paspoort voor Museumbezoeker

Presentatie Museumpaspoort SMS

Vertegenwoordigers van de samenwerkende musea en wethouder Joke Kruit tonen het Museumpaspoort. Foto gemaakt door Ab Strampel van Museum Tante Jaantje

Paspoort Samenwerkende Musea Schagen (SMS)
Op 26 februari is in het gemeentehuis van de gemeente Schagen het Museumpaspoort geïntroduceerd. Wethouder Joke Kruit kreeg het eerste exemplaar uitgereikt door het bestuur van de SMS.

 
Met het door kunstenaar Rutger Jan Bredewold ontworpen paspoort wil de SMS het bezoek aan de elf deelnemende musea stimuleren. Een bezoek aan een museum levert een stempel op. Houders van een paspoort met daarin elf stempels komen in aanmerking voor een prijs.   

 


Waar verkrijgbaar?
Het Museumpaspoort is gratis verkrijgbaar in elk van de volgende SMS-musea in de gemeente Schagen: Vreeburg, Slag aan de Somme, Automuseum en Regionaal museum ’40-’45 (Schagen), Juttersmuseum en Museumboerderij Tante Jaantje (Callantsoog), museum Historisch Harenkarspel (Tuitjenhorn), museum Eenigenburg, Zijper Museum (Schagerbrug), Korenmolen De Hoop (’t Zand) en het Molenhuijs (Waarland). 

Scholieren kunnen het paspoort op school verkrijgen. 

Afstempelen voor een prijs
Bij elk van de deelnemende musea kan de bezoeker in zijn paspoort een stempel van het bezochte museum laten plaatsen. Degenen die vóór 30 september 2021 alle elf musea hebben bezocht en daarmee elf stempels hebben verzameld dingen mee naar een prijs, een VVV-bon ter waarde van 100 €.      

Paspoort bij het Zijper Museum
Bezoekers van het Zijper Museum kunnen het nieuwe Museumpaspoort van de Samenwerkende Musea Schagen (SMS) vanaf 1 maart aan de balie ophalen.

Degenen die een paspoort hebben kunnen daarin door een van de dienstdoende toezichthouders het stempel van het Zijper Museum laten plaatsen. 

Geplaatst in Bezoeken | Een reactie plaatsen

Film van Cees Boontjes opnieuw te zien

Cees Boontjes overhandigt zijn film aan Hans Ratelband

Na de succesvolle vertoning op 10 november 2019 draait het Zijper Museum zondag 9 februari 2020 (13 en 15 uur) opnieuw ‘de film van Cees Boontjes’. Via vrijwilliger Hans Ratelband heeft het museum oud filmmateriaal gekregen van Cees Boontjes, die onder meer furore heeft gemaakt als voetballer. Ratelband heeft de fraaie beelden aangevuld met muziek en mooi fotomateriaal uit de Niestadt-beeldbank.

Wat is er te zien? O.a. beelden van de Haler Waterfeesten, in het verleden hét evenement rond de Schager kermis. En van de steprace van Schagen naar Volendam, ooit ontstaan uit een weddenschap aan de toog van Piet Pann.

Wat wás en niet meer terugkomt, is ook in beeld gevangen. Zoals de afbraak van café De Beurs aan de Markt, nu de plek waar Stiel is gevestigd. En de afbraak van de Nieuwstraat-oude-stijl.

Er is zondag royaal ruimte voor hét kunststukje van toen in het kleine Schagen: de bouw van de Spartahal onder de bezielende leiding van Gert Boontjes, de vader van Cees.

De film is prachtig gedigitaliseerd door Pieter van der Wal van Filmlook Schagen!!

Entreeprijs: vier euro inclusief een bezoek aan het museum. Reserveren is noodzakelijk via info@zijpermuseum.nl. Bij de reservering vermelden of het om de voorstelling van 13.00 of 15.00 uur gaat.

Geplaatst in Film | Reacties uitgeschakeld voor Film van Cees Boontjes opnieuw te zien

Genealogisch spreekuur

Cirkeldiagram  – schilder Jan Veuger   
Klik op diagram voor een grotere versie

Het tv-programma Verborgen Verleden heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de huidige populariteit van genealogie (voorouder- of familieonderzoek). Veel van het materiaal uit de archieven is via internet toegankelijk, waardoor dit onderzoek vanaf de eigen pc kan plaatsvinden. Velen zijn dan ook thuis begonnen met de zoektocht naar hun eigen verborgen verleden. Naast vragen als “Wie zijn mijn voorouders?”, “Zit er blauw bloed in de familie?”, “Hebben we een familiewapen?” kan de nieuwsgierigheid ook geprikkeld worden door bestaande kennis over de herkomst (‘Mijn overgrootvader kwam uit de Zijpe’) .

Vaak is de opzet om zelf een stamboom van de familie te maken. Maar waar en hoe begin je en wat als je vastloopt bij een moeilijk terugvindbare voorouder?  Het Zijper Museum heeft in de persoon van Arnold Romeijnders een deskundige in huis die graag helpt bij het beantwoorden van de hierboven genoemde vragen. Op elke laatste maandag van de maand (te beginnen op 28 oktober) is Arnold aanwezig in het museum voor deze hulp bij familieonderzoek.

De tijden voor dit genealogisch spreekuur zijn: laatste maandag van de maand 12.00 u – 16.00 u.  Een afspraak maken is niet nodig, maar voor bijzondere vragen kan telefonisch vooroverleg handig zijn.  Hiervoor is het nummer 0224-574114 tijdens de openingsuren van het museum beschikbaar.

Voor vragen over onderzoek met betrekking tot families in de Zijpe maakt Arnold gebruik van een uitgebreide (door hem samengestelde) database, behorend bij het programma  GensData Pro. Ook ten aanzien van het gebruik van dit programma kan hij behulpzaam zijn. 

Tegen een geringe vergoeding kan Arnold  een stamboom, bijvoorbeeld in de vorm van een cirkeldiagram of een wat uitgebreider boekje, afdrukken. Een voorbeeld van een dergelijk diagram is bij dit bericht opgenomen.  

Geplaatst in Genealogie | Reacties uitgeschakeld voor Genealogisch spreekuur

Gastexpositie Zijper Molens

Molen OT Marlies Brommer 2019

Bert Janssen (oud-bestuurslid) houdt 15 december 2019 om 15.00 uur de lezing “De ontwikkeling van molen naar Windturbine“.

Op 12 oktober gaat een nieuwe gastexpositie van start rond het thema Zijper molens. Deze expositie is samengesteld door de Stichting De Zijper Molens en loopt tot eind 2019.   

Stichting De Zijper Molens heeft het volgende persbericht over de expositie uitgegeven:

In het vernieuwde Zijper museum wordt de geschiedenis van de polder de Zijpe en zijn bewoners op een interactieve wijze gepresenteerd. De Poldermolens lagen aan de grondslag van de Zijpe. Zonder hun bemaling was de Zijpe nog een waddenlandschap.

In de vaste collectie is al veel te zien over de Zijper Molens. Deze gasttentoonstelling belicht nog veel meer kanten van de Molens. De genomineerde foto’s van de fotowedstrijd over de Zijper Molens worden hier getoond, waaronder de winnende foto die op 20 oktober op de Zijper Molendag wordt bekend gemaakt. Ook zijn in de gasttentoonstelling historische schilderijen en prenten van de molens opgenomen.

Een kaart met alle molens van de Zijpe wordt tentoongesteld, inclusief de verdwenen molens. Verschillende kanten van de molens worden uiteengezet. Hoe werkte de molen  en hoe duurzaam waren de molens toen en hoe kunnen de molens nu ook weer duurzaam worden ingezet.

De gasttentoonstelling wordt geopend op zaterdag 12 oktober 2019 om 15.00 uur en is daarna vanaf 13 oktober tot eind 2019 te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van het museum op zondag en donderdag van 12.00 -16.30.

Ook zijn er wandel- en fietsroutes beschikbaar naar alle Zijper Molens. Deze molens zijn te bezichtigen als de vlag uit hangt. 

Op zondag 17 november a.s. om 15.00 uur speelt OZOS in het Zijper Museum de toneelvoorstelling “ De Klucht van de Molenaar”. 

Ook zijn er verschillende lezingen:

 • Zondag 3 november 2019 om 15.00 uur houdt Eric Zwijnenberg (vice voorzitter Stichting De Zijper Molens de lezing “ Verdwenen en bestaande molens in de Zijpe”.
 • Vera van Vuuren (bestuurslid) houdt zondag 24 november 2019 om 15.00 uur  de lezing “ Molens Duurzaam Vroeger en Nu“.
 • Bert Janssen (oud-bestuurslid) houdt 15 december 2019 om 15.00 uur de lezing “De ontwikkeling van molen naar Windturbine“.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vera van Vuuren, bestuurslid Stichting Zijper Molens via veravanvuuren@hotmail.com of tel. 06 2224909

www.zijpermolens.nl

 

 

Geplaatst in Geen categorie | 2 Reacties

Open Monumentendagen 2019

Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen is het Zijper Museum op zaterdag 14  september en op zondag 15 september open van 12.00 u. – 16.30 u.

Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar “Plekken van Plezier”. In aansluiting op dit thema presenteert het museum zichzelf als  plek van plezier. Plezier dat gevonden kan worden in het spelen van diverse oud-Hollandse spelletjes die voor deze gelegenheid tevoorschijn zijn gehaald.

De jeugdige bezoeker maakt kennis met spelletjes uit de oude doos waarin op speelse en leerzame wijze rekenen, taal, geschiedenis en topografie zijn verwerkt. Voor de oudere bezoeker zijn de spelletjes een feest der herkenning.   

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Open Monumentendagen 2019

Dinsdag 24 september organiseert de  Historische Vereniging “De Zijpe” in samenwerking met het Zijper Museum een fotomiddag in de filmzaal van het Zijper Museum. De middag begint om 14.00 uur en zal tot ongeveer 16.00 uur duren.

Uit de collectie van het museum zijn enkele bijzondere foto’s van Sint Maartensbrug  uitgezocht waarover geen of weinig informatie bekend is. De opzet van de fotomiddag is dat de aanwezigen samen achterhalen wie er op de foto staan, waar de foto genomen is, bij welke gelegenheid, etc.

Naast de foto’s uit het bezit van het Zijper Museum kunnen ook meegebrachte foto’s worden besproken. Deelnemers aan de fotomiddag moeten hiertoe hun eigen foto’s op een usb-stick meenemen. 

 

   

 

 

 

 

.

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor

Zichtbaarder door bord

Vanaf vandaag, 3 juli, is het museum weer een stuk zichtbaarder geworden. Een ploegje van vier vrijwilligers heeft een bord met daarop een afbeelding en de naam van het museum langs de Schagerweg geplaatst. Het bord, met toestemming geplaatst op het terrein van het Max Plazierhuis, moet het museum beter vindbaar maken.

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Zichtbaarder door bord

Gastexpositie van Rini Klaver

Rini Klaver exposeert vanaf zondag 7 juli in het Zijper Museum. Ze is geboren en getogen in ’t Zand, een kind van de regio, bekend met alle dorpen. Haar verbondenheid met de Zijpe bracht zij onder meer tot uiting in haar ontwerp van de acht zwanen, het afscheidscadeau aan de Zijper dorpen bij de gemeentelijke fusie eind 2012. Deze Zijper zwaan gaf zij ook een prominente plek in haar ontwerp van het logo van het museum.

Rini begon met schilderen, experimenteerde met andere kunstvormen maar kwam uiteindelijk thuis bij het maken van beelden. Ze vindt inspiratie in de altijd en overal aanwezige vormen, in de lucht, in stenen, in de natuur.

Exposities gaat zij vooral graag aan voor het contact met de bezoekers. Wat zien zij in haar werk, wat doet het met ze, wat raakt het in ze aan. Dat gesprek, die dialoog maakt het exposeren voor haar zo boeiend.

De gastexpositie van Rini Klaver is in de maanden juli, augustus en september te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van het museum.

Geplaatst in Exposities | Reacties uitgeschakeld voor Gastexpositie van Rini Klaver

Bezoek leerlingen Regius College

Op 25, 26 en 27 juni hebben in totaal zo’n 300 leerlingen uit de tweede klassen Havo en vwo (atheneum/gymnasium) van het Regius College uit Schagen het Zijper Museum bezocht. Aan de hand van   vragen die door docenten waren opgesteld zijn ze in de expositieruimte op zoek gegaan naar antwoorden.     

Na het bezoek aan het museum stond nog een aantal andere activiteiten in de regio op het programma. De tijd om de meegekregen opdrachten in het museum uit te voeren was beperkt. Toch waren er nog  mogelijkheden voor een wat algemenere verkenning van de expositie en daarbij te ontdekken hoe je met een bascule je gewicht kan bepalen.     

Hieronder een impressie van het de drukte in het museum als daar enkele groepen tegelijkertijd aanwezig zijn.

 

 

previous arrow
next arrow
Slider

 

Geplaatst in Speciale bezoeken | Reacties uitgeschakeld voor Bezoek leerlingen Regius College

Bezoek Groen Links

previous arrow
next arrow
Slider

 

Na de opening van het vernieuwde Zijper Museum zijn er al diverse groepen op bezoek geweest. Zo hebben historische verenigingen uit de regio, de Past Rotary Club uit Schagen, de Zonnebloem uit Schagerbrug, een groep van buurtgenoten en deelnemers aan familie-uitje gebruik gemaakt van de mogelijkheid om als groep een rondleiding te krijgen en gezellig samen van een kopje koffie met gebak te genieten. 

Zaterdag 8 juni heeft de fractie van Groen Links (versterkt met enkele partners) – als eerste van de politieke partijen uit Schagen – een groepsbezoek aan het museum afgelegd. Mede door de geïnteresseerde en enthousiaste reacties op wat er in de exposities te zien was werd het een zeer geslaagde middag. De groep arriveerde om 15.00 u., de nablijvers vertrokken om 17.30 u. 

 

Geplaatst in Bezoeken | Reacties uitgeschakeld voor Bezoek Groen Links

Nieuwe gastexpositie vanaf 31 maart 2019

Vanaf 31 maart 2019 is een nieuwe gastexpositie te zien, waarin de schilderijen worden getoond van de kunstenares Joke de Vries uit Schagerbrug.  

Geplaatst in Exposities | Één reactie

Vlag Samenwerkende Musea Schagen in top

De door de gemeente Schagen gewenste samenwerking tussen de verschillende musea in Schagen heeft in 2018 geleid tot een samenwerkingsverband, de vereniging-in-oprichting “Samenwerkende Musea Schagen” (SMS). Het Zijper Museum is een van de deelnemende musea en ook betrokken bij het initiëren van de de eerste gezamenlijke activiteiten. Daarvan hebben er twee, het laten maken van fietsroutes op de website www.route.nl  en het ontwerpen en laten maken van een SMS-vlag met vlaggenmast, concrete resultaten opgeleverd.     

De SMS-vlag  – een witte vlag met de tekst MUSEUM en de naam van de vereniging Samenwerkende Musea Schagen met het logo van de gemeente Schagen  – is bedoeld om de locatie aan te geven van een museum dat deelneemt in de SMS. Bij het Zijper Museum is op 9 januari de 7 meter hoge vlaggenmast geplaatst. Een dag later werd de vlag bezorgd en gehesen. 

 

 
Een impressie van het plaatsen van mast en het bevestigen van de vlag

 

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Vlag Samenwerkende Musea Schagen in top

Met dank aan

Het Zijper Museum is na de verhuizing naar het Oostpaviljoen aan de Schagerweg in Schagerbrug weer open. Op 20 december 2018 vond de opening voor genodigden plaats, twee dagen later gingen de deuren open voor publiek.

De realisatie van het Vernieuwde Zijper Museum is alleen mogelijk geworden door de inzet van de vrijwilligers. Zij waren gezamenlijk goed voor ruim 10.000 werkuren.      

Het museum dankt voor hun bijdrage aan de totstandkoming van het nieuwe onderkomen de volgende partijen:

– Tekst en Uitleg, Haarlem / MuseumMakers voor het Ontwerp Herinrichting

– VIND Fondsenwerving & Projectondersteuning voor de Fondsenwerving en Tekstproductie

– RBTS en Axe Kooi voor de Multimedia 

– de volgende instellingen voor hun financiële steun voor de herinrichting 


Gemeentelijke Cultuurfonds Schagen, Leader Kop van Noord-Holland, Pius Stichting, 
Prins Bernard Cultuurfonds, Rabobank Kop van Noord-Holland, Rotary Club Schagen, Sluyterman van Loo

– de volgende bedrijven  voor het verlenen van sponsorkorting op het leveren van materialen en diensten: Bouwbedrijf P. Ott – Schagerbrug, Luukse Houtwerken – Schagerbrug, Schildersbedrijf Jongejan – Sint Maartensbrug, Tapijt- en Gordijncenter Ron Smit – Schagen, Transportbedrijf MJB – Schagen, Jan Tromp Afbouw – Sint Maartensbrug 

– de gemeente Schagen voor een bijdrage in de verbouwingskosten 

– Joke de Vries, beeldende kunst – Atelier3zes2, Schagerbrug, voor de schenking van het door haar gemaakte schilderij van Gré Delver-Veuger 

 

– Rini Klaver,  beeldende kunst, Hippolytushoef voor het maken van het ontwerp van de belettering Zijper Museum

 

– een anonieme particulier voor een schenking waaruit de realisatiekosten voor de belettering en de restauratie van het schilderij van Jan Veuger zijn bekostigd 

 

– Haantje de Voorste voor de sponsorkorting bij de catering op de openingsbijeenkomst 

– de media voor het onder de aandacht brengen van het museum gedurende de afgelopen jaren en voor hun nieuws rond de opening in het bijzonder  

NH-Nieuws Filmpje
Omring Express Artikel
Schagen FM Filmpje
Fotoalbum 
Artikel      
Schagen op Zondag Artikel
Schager Courant Artikel 1 
Artikel 2
Schager Weekblad Artikel

– Rik Doornberg en Rutger Jan Bredewold voor hun adviezen.

 

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Met dank aan

Zijper Museum weer open


Vanaf 22 december is het museum weer open voor publiek
 
Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Zijper Museum weer open

Rabobank Clubkas Campagne: € 700 voor letterproject

Bij de Rabobank Clubkas Campagne van de afgelopen maanden heeft het Zijper Museum 121 stemmen binnengehaald. Op de slotavond van de campagne in de  Muziektuin in Schagen ontvingen  Anke van Loo-Mulder en Gonno Leendertse de beloning hiervoor, een cheque ter waarde van € 701,14. 

Dit bedrag zal worden besteed aan het Letterproject waarin het uitwerken van de naam Zijper Museum in grote letters – als kunstwerk – en de plaatsing daarvan worden voorbereid.  

Het Zijper Museum dankt allen die met hun stem(men) voor dit mooie totaal van 121 hebben gezorgd. Dank ook aan de Rabobank die de uitgebrachte stemmen heeft uitgekeerd in de vorm van euro’s.   

Geplaatst in Schenking | Reacties uitgeschakeld voor Rabobank Clubkas Campagne: € 700 voor letterproject

Stem nu op ons

Leden Rabobank kunnen nu stemmen op het Zijper Museum 

In een eerder nieuwsbericht hebben we een oproep gedaan om bij de Rabobank Clubactie  je stem uit te brengen op het Zijper Museum. Het stemmen is  voorbehouden aan leden van Rabobank Noord-Holland.

Ben je lid van de Rabobank dan heb je kortgeleden via de post of per e-mail een persoonlijke stemcode ontvangen. Met die stemcode kun je inloggen op een beveiligde webpagina van de Rabobank, waar je aan kunt geven op welke vereniging of stichting je je stem(men) wilt uitbrengen. Je kunt in totaal vijf stemmen uitbrengen, met een maximum van twee stemmen per vereniging of stichting. 

Ga via de link hieronder naar de website van de Rabobank

Het stemmen vindt plaats in een aantal stappen. Bij iedere stap staat uitgelegd wat je kan verwachten en welke stappen je moet uitvoeren om je stemmen succesvol uit te brengen. Vergeet niet om naar boven te scrollen om je stemmen te bevestigen en daarna de keuze te verzenden. Stemmen kunnen worden uitgebracht tot en met 28 mei.

Klik op deze link om naar de website van de Rabobank te gaan voor het uitbrengen van je stem.  Gebruik de de stemcode die op de ontvangen stemkaart is vermeld als inlogcode. De stemcode bestaat uit 2 hoofdletters, 4 cijfers, gevolgd door 4 hoofdletters en ten slotte weer 4 cijfers.

Waar ging het ook alweer om?

Het totaal bedrag dat Rabobank Kop van Noord-Holland met de Clubkas Campagne beschikbaar stelt aan verenigingen en stichtingen in deze regio is € 200.000. Het bedrag dat een vereniging ontvangt uit de Clubkas hangt af van het aantal vergaarde stemmen. Breng daarom twee stemmen uit op het Zijper Museum.  Tip: geef van de resterende stemmen er ook 1 of 2 aan de Historische Vereniging “De Zijpe”

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Stem nu op ons

Bijdrage Leader-programma

Het Zijper Museum heeft een bijdrage in de herinrichtingskosten van maximaal € 72.000 vanuit het Europese Leader-programma in de wacht gesleept. Kosten van de in de Leader-aanvraag genoemde onderdelen zullen worden vergoed tot het bovengenoemde bedrag.

Op 24 april besteedde de Schager Courant in een artikel van Ed Dekker aandacht aan dit goede nieuws. De tekst van het artikel met daarbij een foto van Marc Moussault wordt met toestemming hieronder weergegeven.

Foto Marc Moussault

Geplaatst in Geen categorie, Steun | Reacties uitgeschakeld voor Bijdrage Leader-programma

Fotomiddag met Historische Vereniging “De Zijpe”

Donderdag 12 april organiseren Historische Vereniging “De Zijpe” en het Zijper Museum in de filmzaal van het museum voor de tweede maal een fotomiddag rond foto’s van Schagerbrug.
Tijdens de bijeenkomst – die duurt van 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur – worden uit de collectie van dorpsfoto’s van het Zijper Museum foto’s getoond waarover geen of weinig informatie bekend is. De opzet van de fotomiddag is dat de aanwezigen in samenspraak met elkaar achterhalen wie er op de foto staan, waar de foto genomen is, bij welke gelegenheid, etc.

Voorbeelden van foto’s waarvan geen gegevens bekend zijn: waar is dit, wie staan erop?

Naast de foto’s uit het bezit van het Zijper Museum kunnen ook meegebrachte foto’s worden besproken. Deelnemers aan de fotomiddag moeten hiertoe hun eigen foto’s op een usb-stick meenemen. 

   

 

 

 

 

.

 

Geplaatst in Foto's, Ver. "De Zijpe" | Reacties uitgeschakeld voor Fotomiddag met Historische Vereniging “De Zijpe”

Gerard van Nes krijgt koninklijke onderscheiding

Zaterdagmiddag 10 maart heeft Ben Blonk,  als loco-burgemeester van de gemeente Schagen, een koninklijke onderscheiding uitgereikt  aan Gerard van Nes. Gerard, al sinds 2000 vrijwilliger bij het Zijper Museum, kreeg de onderscheiding voor het opzetten en ontwikkelen van het ZCBS dat inmiddels bij meer dan 75 musea en erfgoedinstellingen wordt gebruikt voor het beheren van hun objectencollecties en beeldbanken.  

De uitreiking vond plaats ter afsluiting van een  ZCBS-gebruikersbijeenkomst en algemene ledenvergadering van de gelijknamige vereniging. Toevalligerwijs vond deze bijeenkomst dit jaar plaats op de locatie van de Stichting Behoud Erfgoed NLR, aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam, vlakbij de geboortegrond van Gerard.

Het idee voor de ontwikkeling van ZCBS is ontstaan bij het werk van Gerard in het Zijper Museum. Die ontstaansgeschiedenis vinden we terug in de naam ZCBS, die staat voor Zijper Collectie Beheer Systeem. Specifiek voor beeldbankbeheer en pubilcatiebeheer zijn er de varianten ZBBS en ZPBS, die net als ZCBS bij veel instellingen in gebruik zijn.

De systemen worden voor niet-commerciële doeleinden gratis beschikbaar gesteld aan leden van de daartoe opgerichte vereniging ZCBS. De onbaatzuchtige wijze waarop hij zijn software beschikbaar stelt en de ondersteuning die hij daarbij biedt vormden de achtergrond voor deze hoge onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Ook via dit bericht willen we vanuit het Zijper Museum Gerard van harte gelukwensen met deze onderscheiding en onze erkentelijkheid uitspreken voor het vele werk dat hij voor ons museum heeft verricht en voor de professionele dienstverlening rond ZCBS waarvan ons museum en andere instellingen zoveel profijt hebben.

Andere media besteedden eveneens aandacht aan het toekennen van de onderscheiding, zie bijvoorbeeld het bericht in  Noord-Hollands Dagblad. 

Geplaatst in Vrijwilligers | Reacties uitgeschakeld voor Gerard van Nes krijgt koninklijke onderscheiding

D’66 Schagen beloont vrijwilligers met Valentijnstaart

Ieder jaar zet D66 Schagen, door middel van een heerlijke slagroomtaart voor Valentijnsdag, een stichting, vereniging of club in het zonnetje.  De afgelopen jaren ging de taart onder andere naar de vrijwilligers van CNME de Groenling, de Buurtbus, Verkeersoudergroep Schagen, Museum Vreeburg, de KNRM en het Valkkogerkerkje.


Dit jaar werd de D66 taart op dinsdagmiddag 13 februari overhandigd aan enkele vrijwilligers van het Zijper Museum. In het Zijper Museum staat de geschiedenis van ’de Zijpe’ centraal. Deze polder ligt tussen de West-Friese Omringdijk ter hoogte van Schagen en de kuststrook vanaf Petten tot voorbij Callantsoog. Het Zijper Museum heeft ongeveer 50 vrijwilligers. Na een rondleiding door het prachtige nieuwe museum, waar nog elke dag hard gewerkt wordt om de tentoonstellingsruimtes af te krijgen, werd de heerlijke taart aangesneden. Dit museum is een aanwinst voor onze prachtige gemeente. Vrijwilligers bedankt! 

Artikel met toestemming overgenomen van de D’66-website. Foto’s van Margreet Frowijn. Klik op een foto voor vergrote weergave.

 

Geplaatst in Vrijwilligers | Reacties uitgeschakeld voor D’66 Schagen beloont vrijwilligers met Valentijnstaart

Open voor expositie

De exposities Niestadt, Ter Beziens en Beatles zijn geprolongeerd. Voor de openingstijden zie: https://www.zijpermuseum.nl/openingstijden/

Geplaatst in Exposities | Reacties uitgeschakeld voor Open voor expositie

Niestadt, Ter Beziens en Beatles

De komende weken presenteert het Zijper Museum de exposities Foto Niestadt en Ter Beziens met daarin foto’s uit de vaste collectie. Daarnaast is er de gastexpositie The Beatles met objecten uit de privécollectie van Schagerbrugger Paul van Winsum.   

In Foto Niestadt wordt een selectie getoond van foto’s uit de Niestadt Collectie die voor de expositie aanzienlijk zijn opgeknapt. Ter Beziens brengt aan de hand van veel voorbeelden de ontwikkeling van de portretfotografie in beeld. Daarnaast brengt de expositie nooit eerder vertoonde foto’s van de oudste generatie Niestadt. 

Bezoekers kunnen in de expositieruimte foto’s (laten) maken in een ouderwets kostuum en tegen een stijlvolle achtergrond. Leuk ook voor kinderen! Verder zijn er antieke fotoalbums aanwezig. 

Van de Beatles zijn in de gastexpositieruimte diverse foto’s, posters, platenhoezen, spellen  en dergelijke uitgestald. In de filmzaal van het museum worden filmpjes van optreden van de fab four afgespeeld.  

De openingsdagen voor de expositie zijn: 16, 17, 19, 21, 22, 23, 26, 28, 30 december en 2, 4, 6, 7 januari; tijden: 13.00 u. – 16.30 u. Entree is gratis.

Jantina bij de Van Winsums Beatlecollectie

Bert Siezen bij collectie Ter Beziens

De bovenstaande foto’s zijn afkomstig uit het artikel over de expositie van Ed Dekker in de  Schager Courant van 7 december 2017. Foto’s van Mark Moussault. Zie voor het volledige artikel: Artikel Schager Courant (overgenomen met toestemming).

         

Geplaatst in Exposities | Reacties uitgeschakeld voor Niestadt, Ter Beziens en Beatles

Schilderijen weer thuis

Op dinsdag 10 oktober zijn drie schilderijen uit de collectie van het Zijper Museum weer thuis bezorgd. Ze zijn de afgelopen maanden uithuizig geweest voor een opknapbeurt in het restauratie-atelier van Boeijink, Boekel, Van der Knaap te Haarlem. Twee ervan, het Paneel van de Vrijheer van Petten en het Paneel Visserij te Petten, zijn daar heen gegaan in het kader van het restauratieprogramma dat het museum met de gemeente Schagen is overeengekomen. Dat behelst het restaureren van schilderijen die het museum graag in de nieuwe expositieruimte wil exposeren maar die daarvoor in een te slechte staat verkeren. De genoemde panelen zijn als object 3388 resp. object 0034 opgenomen in het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS). Voor een beschrijving: klik op de links hierboven

Schilderij van Meisje van Van Strijen gevallen bij expositie

Het derde schilderij dat een tijdlang in Haarlem is geweest is het olieverfportret van een  van de meisjes van Van Strijen. Dit schilderij is bij de laatste expositie in het vorige onderkomen van het museum van de wand gevallen. Bij het herstel daarvan ging het vooral om de lijst.

Het schilderij maakt als object 35 deel uit van de collectie van het Zijper Museum. In de collectie zit een tweede portret van een meisje van Van Strijen, object 33, een pendant van het gevallen meisje. Meer gegevens over deze schilderijen zijn te vinden via de bovenstaande links. De afgelopen maanden hebben medewerkers van het museum onderzoek gedaan naar de identiteit van de geportretteerde meisjes. Over de zoektocht hiernaar en naar de achtergrond van de schilderijen zal later  verslag worden gedaan op de website van het museum. 

Het is Rob Boekel die de schilderijen terug komt brengen en aan de in het museum aanwezige medewerkers een toelichting geeft op wat er bij de verschillend restauraties zoal is gebeurd. De hieronder opgenomen foto’s geven een impressie van de schilderijen vóór, tijdens en na de restauratie.
Door op een foto te klikken verschijnt de afbeelding in groot formaat. Met de pijtjes rechts en links van de afbeelding kan vooruit of terug worden ‘gespoeld’.   

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Schilderijen weer thuis

Schenking familie Kaan

Op 7 mei vond de officiële overdracht aan het Zijper Museum plaats van de schenking van een aantal historische voorwerpen uit het familiebezit van Okko Kaan en Lidy Kaan-Blaauboer. De familie Kaan had de voorwerpen aangeboden aan Historische Vereniging “De Zijpe” die het had voorgesteld ze onder te brengen bij het museum.


Foto’s van Nettie Wezelman en Silvy Glas

De besturen van de historische vereniging en het museum waren, nagenoeg voltallig, aanwezig om de schenking in ontvangst te nemen. Dit gebeurde, onder het genot van koffie met taart,  tijdens een aparte bijeenkomst voorafgaand aan de filmvoorstelling “Schagen in Oorlogstijd”.  

oorspronkelijke familieversie en getypte algemene versie

De schenking omvat twee journalen die Okko’s voorvader Klaas Kaan in de negentiende eeuw heeft bijgehouden van gebeurtenissen uit die tijd. Eén daarvan, de voor de familie bestemde versie, is de oorspronkelijke, handgeschreven versie van Klaas zelf. Een door Klaas eveneens bijgehouden algemene versie is jaren geleden al eens door Lidy overgetypt. Dit getypte verhaal, aangevuld met een dagboek van Klaas’ zoon Jan, maakt ook deel uit van de schenking.  

 

Naast de dagboeken zitten er bij de geschonken voorwerpen een album met familiefoto’s en een serie fraaie prentbriefkaarten uit het begin van de twintigste eeuw. Ten slotte, ook uit die tijd, een verzekeringsjournaal waarover Lidy vanuit de Blaauboer-kant beschikte.      

In de Schager Courant van 6 mei 2017 heeft Ed Dekker uitgebreid aandacht besteed aan de schenking. Het desbetreffende artikel is met toestemming van de krant hieronder (als afbeelding) opgenomen. Klik op deze afbeelding voor een leesbaarder versie.

Geplaatst in Schenking | Reacties uitgeschakeld voor Schenking familie Kaan

Rotary schenkt groot projectiescherm voor filmvoorstellingen

De ene voorzitter dankt de andere: links Gonno Leendertse van het Zijper Museum, rechts Erik Jan Repko van Rotary Club Schagen. Foto: Marjan Marees

Eind januari is een verzoek ingediend bij de Rotary Club Schagen of die een groot projectiescherm aan het museum zou willen schenken. Het verzoek werd voortvarend afgehandeld: begin april kwam een van de leden van de Rotary het scherm persoonlijk bezorgen bij het museum. Enkele van de vrijwilligers van het museum hebben daarna voor de montage van het scherm gezorgd en zaterdag 22 april kon het in gebruik worden genomen. Rotary-voorzitter Erik Jan Repko stond om 12.00 u. aan de knoppen van de afstandsbediening om het nieuwe scherm uit het plafondframe te laten zakken.

v.l.n.r. Gonno Leendertse, Annemarie van Loo-Mulder, Piet Morsch (Zijper Museum) en Erik Jan Repko (Rotary Club). Foto: Marjan Marees

 
Met het vertonen van een dia – waarop een dankwoord van het Zijper Museum – werd het scherm officieel in gebruik genomen. Van het museumbestuur waren Annemarie van Loo-Mulder, Marjan Marees, Gonno Leendertse en Piet Morsch getuige van deze korte ‘doopplechtigheid’.

In het kader van de expositie “Van bol tot bloem”zal het scherm gebruikt worden voor het vertonen van een aantal films over de bollenteelt.  Deze expositie is te bezichtigen in de weekends van 22&23 april, 29&30 april en op 5,6 en 7 mei. Op 7 mei wordt bovendien de film “Schagen in Oorlogstijd” gedraaid.

Bezoekers van de film “Schagen in Oorlogstijd“, die op 7 mei wordt gedraaid, kunnen bij die gelegenheid kennismaken met de meer dan 3 meter brede aanwinst.
Foto van Marjan Marees, bewerkt door Gonno Leendertse

Voor de leden van Rotary Club Schagen organiseert het museum binnenkort een speciale filmvoorstelling.

Geplaatst in Film, Geen categorie, Schenking | Reacties uitgeschakeld voor Rotary schenkt groot projectiescherm voor filmvoorstellingen

Expositie “van Bol tot Bloem”


De mini-expositie “van Bol tot Bloem”, waarmee het Zijper Museum aansluit bij het evenement “Bloeiend Zijpe”, vertelt aan de hand van  werktuigen, foto’s en films het verhaal van de bollenteelt in de Zijpe. De getoonde werktuigen zijn afkomstig van de oud-bollenteler Ton Heemskerk, van wie ook een film wordt vertoond over het werk in zijn toenmalige bedrijf.

Op de begane grond van het museum is verder een aantal schilderijen rond het thema bloem te zien van leden van de teken- en schilderclub Barsingerhorn. Daarnaast zijn foto’s te zien, gemaakt door fotoclub AFV Schagen. 

Tijdens de expositie wordt in de filmzaal van het museum  een film vertoond die Hans Ratelband heeft samengesteld uit historische fotomateriaal rond bol en bloem van de gebroeders Niestadt. Op de geselecteerde foto’s,  uit de periode 1960-1980, zijn naast bekenden uit deze omgeving ook BN’ers als Ard Schenk, Annie Schilder en Ria Bremer te zien. Ter afwisseling van de Niestadt-film worden de film “Bloeiend Zijpe” (gemaakt door Cor van Diepen) gedraaid en “Bollenteelt in de Zijpe” (een korte film van Fluwel/Van der Veek).

Alle films worden vertoond op het groot projectiescherm waarover het Zijper Museum sinds kort beschikt. Het scherm is geschonken door Rotary Club Schagen.  

De expositie is te bezichtigen in het weekend 22&23 april, 29&30 april en op 5, 6 en 7 mei. Het museum is dan open van 13.00 u. – 17.00 u. 
Tijdens de openingsuren verkoopt het museum een aantal overtallige boeken: deze zijn in te zien bij de entree.

 

In het artikel “Hoe bollenteelt vroeger was” schenkt de Schager Courant aandacht aan de expositie en komt de heer Heemskerk aan het woord. Het verhaal is met toestemming van de krant hieronder opgenomen.    

Klik op het artikel voor een vergrote weergave:

Artikel uit de Schager Courant van 17 april 2017. Auteur: Cas Broxterman. Foto: Marc Moussault

 

Geplaatst in Exposities | Reacties uitgeschakeld voor Expositie “van Bol tot Bloem”

Filmvoorstelling “Schagen in Oorlogstijd”

Sla onderstaande introductie over en ga direct naar formulier

Niestadt-beschieting

Op zondag 7 mei wordt de film over de beschieting en de ontploffing van de munitietrein in Schagen vertoond in het Zijper Museum. 

De oorspronkelijke film “Schagen in Oorlogstijd” is  (ca. 10 minuten) verlengd met beelden van de explosie van de munitieopslag in Callantsoog.

Hans Ratelband, de samensteller van de film is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Er is ook gelegenheid om uw verhalen naar aanleiding van de film met Hans te delen.

Er zijn twee voorstellingen: de eerste begint om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. De voorstellingen worden gehouden in het nieuwe pand van het Zijper Museum, het Oostpaviljoen (Schagerweg 97D), de aanbouw aan de oostelijke (Schager) zijde van het  oude gemeentehuis in Schagerbrug. Zie de plattegrond.
De toegang bedraagt 4 euro. De film wordt gedraaid op het nieuwe, grote scherm dat geschonken is door Rotary Club Schagen.

Vooraf reserveren is noodzakelijk i.v.m. het aantal zitplaatsen, tevens moet u aangeven op welke tijd u de film wilt bekijken. Dit kan door invulling van het onderstaande formulier of telefonisch op nummer: 06 2003 7530.

In het formulier hieronder kunt u aangeven welke voorstelling u kiest en hoeveel plaatsen u voor die voorstelling wilt reserveren. U moet daarbij uw naam, e-mailadres en telefoonnummer in de daarvoor beschikbare tekstvakjes invullen (om antwoord te kunnen krijgen). Na het indrukken van ‘Versturen’ wordt het formulier verzonden naar het Zijper Museum. Het aantal plaatsen dat u kunt reserveren is maximaal 4.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Filmvoorstelling “Schagen in Oorlogstijd”